
Fermentovaná ovsená kaša
Výnimočná kaša pre výnimočný projekt. A zároveň úplne jednoduché jedlo pre úplne jednoduchú, ale životne dôležitú misiu. Taký je dnešný recept. Keď ma oslovila organizácia Mary´s meals , aby som sa zapojila do ich svetového dňa kaše, neváhala som ani sekundu. Túto organizáciu síce poznám len pár týždňov, ale prirástla mi hneď k srdcu.
Mary´s meals je medzinárodná charitatívna organizácia, ktorá má jednoduchú misiu. Deťom extrémnej chudobe poskytujú jedno výživné jedlo v mieste vzdelávania každý školský deň. Ide o deti, ktoré často kvôli chudobe a hladu pracujú, pomáhajú živiť rodinu, či dokonca žobrú, a preto nenavštevujú školu. Školské stravovacie programy Mary‘s Meals fungujú už v 19 krajinách sveta a sýtia každý školský deň viac ako 1,6 milióna detí v extrémnej chudobe. Jedlá deťom priamo v školách varí a podáva bez nároku na odmenu vyše 80-tisíc dobrovoľníkov z tamojších komunít (často práve rodičia detí) z lokálne vypestovaných surovín, čím sa zároveň podporuje miestna ekonomika. A vytvorili aj tento svetový deň kaše, aby sa táto ich myšlienka dostala do celého sveta.
Tento projekt ma veľmi oslovil. Ide o tak úžasnú vec. Krásnu a pritom tak ťažkú. Jedno jedlo dňa je pre nás úplná samozrejmosť. Niekomu aj to jedno jedlo pomáha prežiť. Chápete? Jedno jedlo … Ako málo, ako veľa zároveň. Pri príprave mojej kaše som veľa plakala a myslela na tieto detičky v extrémnej chudobe. I na ich rodičov, ktorí musia vidieť túto biedu a nemôcť dať svojím deťom to, bez čoho neprežijú.. Srdce mi trhá a viem, že nemožno zachrániť celý svet. Zapojiť sa ale do dobrej výzvy, je pre mňa radosť. Že snáď sa táto myšlienka dostane viac do povedomia.. Že viac ľudí sa rozhodne pomôcť, podporiť, prispieť .. Robiť svet lepším, nech je našou túžbou.
Pri tvorbe mojej kaše na podporu svetového dňa kaše a tohto krásneho projektu som sa samej seba pýtala iba jednu otázku.
„Akú kašu by som dopriala raz denne každému dieťatku na svete, aby vyživila a aby zasýtila?“
Rozhodla som sa pre fermentovanú ovsenú kašu s vlašskými orechmi a medom. Celé jedlo je extrémne jednoduché, dobré, lokálne a výživné. Fermentácia ovsených vločiek je úžasný proces, ktorý nabije toto jedlo prospešnými látkami. Aby bola kaša jemná, orechy aj ovsené vločky som rozmixovala, potom už iba zaliala vodou a mojím milovaným kefírom a nechala do rána v kuchyni. Ráno už stačilo len primiešať med. A ako bonus som pridala konopné semienka, včelí peľ, pražené orechy a ovocie. Niet lepšej kaše .. Keby ju mohli všetky detičky.. Vy si ju môžete pripraviť. Uvidíte, že si túto jemnú ovseno-orechovo-medovú kašu zamilujete ..
Čas prípravy: 5 minút Počet porcií: 2
Ingrediencie
- 150 g ovsených vločiek
- 50 g vlašských orechov
- 200 g kefíru
- 100 g vody
- 1-2 PL medu
- 1 PL konopné semienka
- 1 ČL včelí peľ
- 1 ČL vanilkový extrakt
- opražené vlašské orechy
- ovocie
Postup
- Večer vopred rozmixujeme ovsené vločky a orechy a dáme ich do misky. Zalejeme kefírom a vodou, premiešame a necháme na linke do rána fermentovať.
- Ráno pridáme do kaše med a zamiešame. Pridať môžete aj vanilkový extrakt.
- Servírujeme do dvoch misiek a na vrch posypeme konopnými semienkami, včelím peľom, ovocím a opraženými vlašskými orechmi. Dozdobiť a dochutiť môžete ľubovoľne podľa chuti a toho, čo doma nájdete.
komentáre 2
Lenka
Drahá Majka.
Neskutočne ďakujem za vynikajúcu kašu. Stala sa našou ranajkovou dobrotou. Pritom je jednoduchá a tak výživná!
lapetitemary
Milá Lenka, velmi sa teším! Majte krásne a pohodové dni.
M.