
Fermentovaná granola
Moja najväčšia radosť v kuchyni. Hneď po kefíre. Fermentovaná granola. Áno, toto je jedlo, z ktorého mám tak obrovskú radosť a nadšenie. Toľko som skúšala, ladila, sušila, nakúkala. Toľko sklamania popretkávaná malými nádejami. Až sa podarila. Je dokonalá.
Je tomu už rok, čo som začala premýšľať nad fermentovanou granolou. Doma sme si v tom čase už fermentovali v kefíre a vode vločky na lievance, wafle, placky či koláče. A raz, keď sme si do jogurtu pridávali našu domácu granolu som sa spýtala samej seba, prečo vlastne nemáme aj granolu fermentovanú? Predsa, vločky a orechy na vyššej teplote len tak upečené nie sú práve ľahko stráviteľné a to najzdravšie.. Preto som dlho uvažovala ako urobiť granolu zdravšou, výživovo prístupnejšou a prínosnejšou.
Tak som začala veľmi odvážne. Až tak, že prvý pokus vyšiel úplne biedne a zle. Proste katastrofa. Ďalšie dva pokusy už boli lepšie, ale stále mi na nich niečo nesedelo. Ale odhodlanie ma držalo, nevzdala som sa. Dala som si pauzu a o pár týždňov som sa na ňu znova vrhla. Postupne som zistila, čo fermentovaná granola potrebuje a čo jej neprospieva. Až sa podarila a ja som skákala až po plafón. Vlastne som zistila, že to je veľmi jednoduché! Taká radosť. Výživná fermentovaná granola je taký malý splnený sen. Niekto by rád kabelku a nové topánky, ja mám granolu. 🙂
Kto pracuje z vločkami a kefírom vie, že ak sa tieto dve spoja a nechajú sa pracovať, výsledok vôbec nie je kyslý. Práve naopak. Do granoly Vám bude stačiť menej cukru. Fermentované ovsené vločky vynikajú svojou nasladlou chuťou. A tak si dokážeme spraviť granolu takmer bez cukru.
Granolu možno sušiť aj v sušičke na ovocie. Ja ju suším v rúre. Čas si viete tiež prispôsobiť a sledovať si ju musíte samy. Granola by mala byť dobre vysušená, aby sa nepokazila. Orechy a kokosové plátky pridávam až ku koncu sušenia. A na záver po vychladnutí primiešam aj nasekanú čokoládu. Vlastne si pridať môžete čokoľvek, čo máte radi. My napríklad nemáme v granole radi sušené ovocie. Vy si ho tam ale spokojne pridajte. Nezabudnite až na záver.
Tak, a už sa pustime do prípravy tejto veľkej a zdravej dobroty. Celá príprava je veľmi jednoduchá a ja Vám prajem, aby fermentovaná granola priniesla k Vám domov skvelú chuť! Nám chutí ešte viac ako tá klasická.
Čas prípravy: 10 minút + 2-3 hodiny sušenie
Ingrediencie
- 5 šálok ovsených alebo iných vločiek
- štvrť šálky kokosového oleja
- cca pol šálky kefíru/jogurtu
- štvrť šálky/pol šálky cukru/javorového sirupu/medu
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilky
- trošku soli
- kokosové plátky
- orechy/semienka/sušené ovocie
- horká kvalitná čokoláda
Postup
- Ovsené vločky zmiešame v mise s roztopeným kokosovým olejom a kefírom/jogurtom. Poriadne zamiešame, aby bolo každé semienko obalené v kefíre/jogurte. Podľa potreby môžete pridať vodu/kefír/. Prikryjeme a necháme na linke 12-36 hodín.
- Po dobe fermentácie primiešame k ovseným vločkám škoricu, vanilku, soľ a cukor/med/javorový sirup a dobre zamiešame.
- Zmes premiestnime na plech a sušíme pri teplote 120 stupňov cca 2-3 hodiny podľa vlhkosti vločiek. Vločky musia byť suché a chrumkavé.
- Pol hodinku pred kocnom pridáme ku granoli orechy, semienka a kokosové hoblinky.
- Hotovú granolu necháme vychladnúť a primiešame nasekanú čokoládu a kto chce aj ľubovoľné sušené ovocie. Uskladňujeme v čistej nádobe dobre uzavreté. Vydrží ako bežná granola.
komentáre 2
Marika
Podľa čoho prosím spoznám či mám fermentovať 12 alebo 36 hodín?
Michal Šimko
Je to v podstate jedno. Ide o Váš čas, kedy Vám to vyjde. Za 12 hodín sú už isto sfermentovane, ale nič sa nestane ked ostanu dlhsie. M.