Čučoriedkový bezlepkový brownie (bez lepku, bez laktózy)

Na nejaký podobný koláčik som sa už dlhšie chystala. Doma mi bolo totiž tak jemne vyčítané, že málo pečiem s čokinou. Síce nedávno som robila avokádovo-čoko mousse, ale aj to som po dlhej dobe oprášila čokoládu. A má veru pravdu ten môj manželík. Chcelo to naozaj niečo poriadne čokoládové. Brownie poznáte všetci a existuje naň milión päťsto receptov. Ja som spojila čokoládu s čučoriedkami, bombasticky to spolu ladí. A na odľahčenie namiesto kopy masla som tam švacla banán. A fakt to funguje! Maslo tam teda vôbec nechýba, sranda ako sa dajú suroviny obmieňať a nahrádzať. Tým, že tam ide banán, je celé brownies ľahšie, nadýchaničkovejšie a nepotrebujete ani moc sladiť. Taká super obmena, čo poviete? Ja som pridala už len trošku medu, ak máte radi sladšie, ešte trošku pridajte 🙂 :). A ak použijete bezlaktózovú čokinu, tak je vlastne, tento prudko čokoládový koláčik, aj bezlaktózový, čo je ďalšia supiš výhoda pre kóóópec alergikov! A namiesto cukru, tam išiel dobrý domáci sladučkavý med, ale to už som spomínala, ja hlava deravá :). 
Vlastne, nemusíte mať ani toľko výčitiek pri jeho jedení, že by ste pribrali :).  Dokonca je aj pre všetkých bezlepkáčov! Kydla som tam len  trošku ryžovej múčisko. Mňam! Fakt odporúčam všetkými dvadsiatimi 🙂 .. 




Ingrediencie

  • 2 vajíčka
  • 130g horká kvalitná (naozaj kvalitná 🙂 ) čokoláda ( ak chcete bezlaktózovú verziu, použite bezlaktózovú čokoládu)
  • 1/2 PL kokosový olej
  • 30g med
  • 1 malý banán alebo 3/4 väčšieho banánu
  • 35g ryžová múka
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 60g čučoriedky
Postup
  1. Čokoládu s kokosovým olejom si rozpustíme vo vodnom kúpeli.
  2. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme do tuhej peny.
  3. K žĺtkam pridáme med, rozpučený banán, vanilkový extrakt a krátko prešľaháme.
  4. Pridáme múku a premiešame.
  5. Pridáme bielka a jemne, len ručnou stierkou zapracujeme do cesta.
  6. Pridáme rozpustenú čokoládu a rovnako, iba ručnou stierkou jemne zapracujeme.
  7. Nakoniec pridáme čučoriedky.
  8. Spodok formy s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie, vylejeme celú čokoládovú hmotu do formy.
  9. Pečieme na 160°C cca 30-35 minút.
  10. Koláčik necháme vychladnúť, až potom vytiahneme z formy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.