koláče/dezerty/muffiny

Čokoládové tartaletky s malinovým ganaché, gaštanovým krémom a čokoládovými pusinkami

 

Už to budú dva mesiace, čo sme sa presťahovali. Do celkom nášho domčeku. Mnohí, známi aj neznámi, sa ma pýtate, ako sme sa zabývali. Tak sa Vám teda priznám. Na dobré sa ľahko zvyká. Áno, je nám tu veľmi dobre. Ešte aj dnes sa s manželom pristihneme, že sedíme v obývačke a hovoríme si ako je nám dobre a že sa tu citíme občas ako na návšteve. Ako keby sme nedokázali úplne uveriť, že je to náš dom. Náš, ktorý sme si vysnívali a na ktorom bolo toľko roboty (ešte aj bude). Je to super pocit a každý deň som veľmi vďačná za moju rodinku, lebo bez nej by bol tento dom prázdny, nepodstatný. Materiálne veci nie sú podstata života, ale povedzme si na rovinu, dokážu uľahčiť a spríjemniť život. Napríklad taká špajza po ktorej som roky túžila a kde môžem konečne odkladať všetky veci, bez toho, aby bol všade naokolo neporiadok. Alebo umývačka riadu, či vstavaný, úplne úžasný kávovar. Sú to veci, bez ktorých človek prežije. Prežila som aj ja veľa rokov. Ale keď už sú, teším sa z nich, pretože dokážu spríjemniť naše každodenné povinnosti.

 

Čo si ale až bytostne užívame, je viac spoločne stráveného času, viac existenčného priestoru, či pre deti alebo pre nás. Viac čítame knihy, lebo máme konečne našu spálňu, zatiaľ čo naše deti si spokojne spinkajú v ich izbičke. Deti sa majú konečne kde hrať bez toho, aby ničili obývačkový nábytok. Oveľa viac sme konečne spolu. Môj Miško už toľko nebehá autom medzi prácou, stavbou domu, naším bývaním.. Jednoducho je tu naozaj skvele. Sme bližšie k centru, ku škôlke a škole, no zároveň sme oveľa viac obklopení prírodou a tichom. Žiadna hlavná cesta, iba dve poľné cestičky, ktoré sú našimi susedmi. To ticho si ja osobne užívam asi najviac. Je tu úplne ticho, úžasný pokoj. Veľa stromov okolo nás a občas aj zvieratká k nám zavítajú. Pravidelne nám chodia po pozemku veveričky, zajace, bažanty, občas nejaká mačka a keď sa pošťastí, tak v noci alebo skoro ráno tu aj srnku uzrieme. Nemáme ešte všade plot a preto nás milé zvieratká dokážu takto prekvapiť. Keď sme ešte na pozemku nestavali, pravidelne tu chodili svine a diviaky, ale tie už tu teraz nevídame. Našťastie, lebo tých sa veľmi bojím. Jediné negatívum je kopec blata všade naokolo. Každopádne. Je nám super.
Dnes tu mám pre Vás niečo naozaj výnimočne úžasné, chutné a  krásne. Dokonalé čoko tartaletky s malinovým ganaché, gaštanovým krémom a čoko pusinkami. Nie je to rýchly recept, ale spokojne sa dá urobiť na časti. Ja som si tartaletky a pusinky upiekla deň vopred a na ďalší deň som dorobila ganaché a krém. Takže v konečnom dôsledku je všetko zvládnuteľné. A najväčšou motiváciou je tá famózničkovská chuť!


Ingrediencie

CESTO

  • 185g špaldová hladká múka
  • 100g špaldová celozrnná múka
  • 3 a pol PL holandské kakao
  • 3 a pol PL kokosový cukor
  • štipka soli
  • 180g zmäknuté maslo
  • 2 žĺtky
MALINOVÉ GANACHÉ
  • 100g biela čokoláda
  • 50g smotana na šľahanie
  • 60g maliny
GAŠTANOVÝ KRÉM
  • 250g mascarpone
  • 200g jemný tvaroh
  • 150g gaštanovú pyré
  • práškový cukor, tekutá stévia alebo med (ja som dala dve lyžice medu)
 PUSINKY S ČOKOLÁDOU ( dva plné plechy)
  • 2 bielka
  • 120g kryštálový cukor
  • 1/2 ČL vínny ocot
  • 50g horká čokoláda
Postup
  1. Najprv si pripravíme cesto. So všetkých surovín si vypracujeme cesto, ktoré dáme na hodinku do chladničky odpočívať. Po hodine cesto natlačíme do formičiek na tartaletky, stred popicháme vidličkou a pečieme na 180°C ca 18-20 minút. Necháme mierne vychladnúť, až potom vyklopíme s formičiek.
  2. Malinové ganaché si pripravíme tak, že do hrnca si nalejeme smotanu, ktorú si zohrejeme po bod varu. Stiahneme s ohňa. Pridáme nalámanú bielu čokoládu, necháme chvíľku, aby čokoláda povolila, potom miešame, aby vznikla jednotná  hmota. Ak by sa Vám celá čokoláda ešte neroztopila, pokojne celú zmes  ešte chvíľku zahrejte. Maliny si v druhom hrnci zohrejte, následne prepasírujte a „štavu“ z malín prilejte ku čokoládovej ganaché. Zrniečkové pyré, ktoré Vám ostalo, si odložte bokom.
  3. Gaštanový krém si pripravíme veľmi jednoducho vyšľahaním všetkých ingrediencí. Dosladte podľa chuti.
  4. A nakoniec pusinky. Ja som použila obe bielka, ktoré mi ostali pri výrobe cesta, do ktorého išli dve žĺtka. Z týchto dvoch bielkov mi vyšli pusinky na dva plechy. Na pusinky si na stredných otáčkach vyšľaháme bielka. Pridáme kryštálový cukor a na plné obrátky šľaháme, aby nám vznikol úplne tuhý krém. Pridáme vínny ocot a ešte chvíľku šľaháme. Horkú čokoládu si rozpustíme nad vodnou parou a necháme mierne vychladiť. Do cukrárenského vrecka si na jednu stranu dáme bielkovinový sneh a do druhej strany sáčku dáme mierne vychladenú horkú čokoládu. Robíme pusinky. Ja som použila rovnú špičku. Na 100°C sušíme cca 50-60minút. Na povrchu majú byť pusinky  pevné, vo vnútri jemné lepkavé.
  5. A teraz ide na rad tá najkrajšia a najzábavnejšia časť – zdobenie. Na spodok upečených tartaletiek dáme malinovú ganaché, potom trošku malinového zrniečkového pyré. Naň dáme krém a dozdobíme čoko pusinkou alebo ľubovoľne tým, čo sa Vám k nim hodí.

 

 

 

 

„Nech je pokoj predovšetkým v tvojom srdci. Iba vtedy môžeš vlievať pokoj do sŕdc druhých.“

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *