koláče/dezerty/muffiny

Čokoládové kocky s tvarohovo-mascarpone krémom

 

Valentín? Pre nás úplný gýč a maximálne komerčný sviatok.. ak sa  dá nazvať sviatkom.Všade vo výkladoch všetko červené, samé srdiečka a mackovia, .. uf, mám čo robiť, aby som tieto valentínske lákače prežila bez šomrania a rozhorčovania sa, aké kraviny nám núkajú .. Ale každý sme iní a určite sú medzi Vami aj takí, ktorí ho slávite. Ja som ale presvedčenia, že lásku si treba prejavovať vo všedné dni a práve vtedy, keď sa nám najmenej chce, aj úplnými drobnosťami, pozornosťou, citlivosťou na potreby druhého… To je láska. Ale jasné, že potešia aj tie výnimočnejšie prejavy lásky ako pekná bukrétka, parádna večera, dobrý film, darček ….
Dosť bolo Valentína, však? Máme tu predsa niečo oveľa mňamkavejšie a sladšie … ja mám na mysli tento suprovsko suprovský koláčik … úplne ideálny na nedeľu .. alebo na hocikedy, keď chcete upiecť niečo výnimočnejšie a fajne nastajlované :). Dala som si záležať, hecla som sa a spravila som aj snehové pusinky. A v obchode som natrafila na veľké krásne jahody, ktoré strašne voňali ako jahody. Tá vôňa ma úplne dostala a tak som ich šupla do košíka. Chuť je biednejšia, ale čo tam po tom, jahody vyzerajú megáčsky na týchto kockách. Cesto je nadýchaničkové, špaldové, kakaové, na vrchu parádničkové čokoládové ganaché a na to všetkom ľahunkavý tvarohovo-mascarpone krém. Hotová bombisko. Krém som sladila zväčša tekutou stéviou. Ak ju nemáte, spokojne použite práškový cukor, krém tak bude ešte tuhší a pevnejší, čo je super na zdobenie, kocky budú pôsobiť ešte honosnejšie. Ja som zvolila tento skôr „diétnejší“ krém, keďže ho budeme vyžierať len my doma a zopár členov rodiny :). Tieto čokoládové kocky sú taká moja obmena klasických rezov, kedy len upečiete korpus, natriete krémom a polejete čokoládou. Ale jasnačka, že to môžete spraviť aj takto jednoducho. Nič tým nepokazíte. Ja som sa chcela trošku pohrať a priniesť niečo iné, nerada veci kopčím, tak som si to všetko spravila po svojom :).
Nech už si ho navrstvíte, nakrájate a nastajlujete akokoľvek, táto komboška Vám určite dostane! Dobrú chuť! 🙂


Ingrediencie ( na plech 30×20 cm)

  • 5 vajíčok
  • 5 PL pomletého trstinového cukru
  • 5 PL teplej vody
  • 5 PL špaldovej polohrubej múky
  • 4 PL holandské kakao
  • 2 ČL vínny kameň Dr.Oetker
  • 5 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL vanilková pasta  Dr. Oetker
  • štipka soli
  • 120g horká čokoláda
  • 80ml smotana na šľahanie
  • 30g maslo
  • 40g zmäknuté maslo
  • 250g mascarpone
  • 250g jemný tvaroh
  • 40g práškový cukor a zvyšok pár kvapiek stévie podľa chuti (alebo dajte len 80g práškový cukor)
  • 1 ČL vanilková pasta Dr.Oetker
Postup
  1. Bielka si vyšľaháme so štipkou soli do peny.
  2. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom. Postupne pridáme teplú vodu a vanilkový extrakt.
  3. V ďalšej miske si spolu zmiešame múku, kakao a vínny kameň.
  4. K žĺtkovej zmesi  za stáleho miešania mixérom pridáme na striedačku suchú zmes a slnečnicový olej.
  5. Nakoniec jemne už len ručne primiešame bielka.
  6. Plech veľkosti cca 30×20 cm si vystelieme papierom na pečenie (stačí spodok) a cesto tam rovnomerne vylejeme.
  7. Cesto pečieme na 170°C cca 18-20 minút.
  8. Čokoládové ganaché si pripravíme tak, že do hrnca dáme nalámanú čokoládu, smotanu a maslo a na miernom ohni a za stáleho miešania necháme rozpustiť, aby nám vznikla jednotná hmota. Pozor, aby Vám smotana nezačala vrieť!
  9. Čokoládovú ganaché vylejeme na vychladnutý koláč, zarovnáme a dáme stuhnúť do chladničky.
  10. Na krém si poriadne vyšľaháme maslo s práškovým cukrom. Naozaj poriadne 🙂
  11. K maslu pridáme vanilkový extrakt, mascarpone a tvaroh. Ak ste dali menej práškového cukru ako ja, tak pridajte pár kvapiek stévie, podľa chuti. Všetko spolu ešte prešľahajte a dajte do chladničky na chvíľu stuhnúť.
  12. Koláč si nakrájajte na ľubovoľne veľké kocky a potom ozdobte krémom a ľubovoľným ovocím.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *