koláče/dezerty/muffiny

Čokoládová galetka s mandľovou plnkou a višňami

 

 

Galetky mám veľmi rada. Sú rýchle, chutné a môžete ich naplniť úplne rôznym ovocím. Názov pochádza z francúzskeho la galette de rois, čo znamená galetka troch kráľov. Na troch kráľov si robia taký koláč s jemného lístkového cesta, plnený nejakou jemnou plnkou a do koláča schovajú postavičku kráľa a kto ju nájde pri jedení, stáva sa kráľom a symbolicky mu nasadia korunu :). Ak kupujete la galette de rois v obchode ( čo sa pomerne často u Francúzov stáva), papierovú korunu máte pribalenú ku koláču. Je to taká ich tradícia.
My sme si galetky už udomácnili trošku inak. Jemné maslové cesto naplnené ovocím, plnkou a už len veľmi nedbalo prehnutú konce .. také sú naše galetky. Táto tutohľa je čokoládovo-mandľovo-višňová. A je to parádnica mňamózniková. Prvý krát som spravila trochu suché a málo sladké cesto, no na druhý pokus už bola šťavnatá. Trošku som zaexperimentovala aj s cestom. Nie je klasické biele maslové, ale kakaové, čo sa k mandliam a višniam velice hodí. Celkovo je koláčik suprovský a rýchlo spravený. Teraz nemám čas a ani síl stáť a vypekať zdĺhavé koláčiky, hoci niekedy mi chýba sa zašiť na hodinku-dve do kuchyne a vytvoriť niečo, čo ma stojí kopec úsilia a pri čom odfukujem (vlastne teraz odfukujem aj pri umývaní zubov). No ale všetko má svoj čas a ja sa snažím tešiť z každodenných drobných radostí, ktoré, keď si uvedomím, tak sú to vlastné veľké radosti a šťastie!

 

Ingrediencie

  • 70g mleté mandle
  • 80g špaldová hladká múka
  • 60g špaldová celozrnná múka
  • 5 PL holandské kakao
  • 5 PL kokosový cukor
  • trošku soli
  • 3 PL olivový olej
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 70g maslo
  • 4-6 PL ľadová voda
  • 150g mleté mandle
  • 150ml višňová šťava (zo zavarených višní)
  • 5 PL rum
  • 1 zaváraninový pohár višní
  • 2 PL medu
  • žĺtko na potretie
  • lupienky mandlí
Postup
  1. Najprv si pripravíme cesto. Mandle, múky, kakao, kokosový cukor a trošku soli si zmiešame dokopy. Pridáme olivový olej, vanilkový extrakt a maslo nakrájané na kocky. Začneme poriadne miesiť, stačí rukou a postupne pridávame čo najstudenšiu vodu, aby nám vzniklo jednotné a kompaktné cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na aspoň 2 hodinky.
  2. Višne si oddelíme od šťavy (väčšinu šťavy odložíme bokom, trochu šťavy pridáme k višniam) a dáme do hrnca spolu s lyžicou medu a 3 PL rumu. Zbytok šťavy odložíme bokom, budeme ju potrebovať. Višne jemne povaríme, stačí chvíľku, aby sa rumová chuť dostala do višní (aspoň trošku). Odložíme bokom.
  3. Mleté mandle si dáme do hrnca, zalejeme 150ml višňovej šťavy, 2 PL rumu a pridáme aj lyžicu medu. Zmes krátko povaríme, aby mierne zhustla.
  4. Cesto po min. 2 hodinách vyberieme z chladničky. Odstrihneme si dostatočne veľký kus papiera na pečenie, pomúčime ho a na papieri si vyvaľkáme tenké cesto.
  5. Mandľovú zmes natrieme na cesto, pozor nie na okraje, tie budeme zahýbať. Na zmes rozložíme rovnomerne višne (aj s tou trochou šťavy) .
  6. Okraje zahneme do vnútra, potrieme ich žĺtkom a posypeme lupienkami mandlí.
  7. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.
  8. Ak Vám ešte šťava ostala, kľudne po upečení ešte pokropte višne šťavou, koláčik bude ešte šťavnatejší.

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *