Čokoládová babka
Keď som začala využívať kefír viac ako „len“ nápoj, fascinovalo ma, ako dokáže pracovať s cestom. Začala som ho používať tam, kde som nevyužila kvások a to hlavne zo „zdravotného hľadiska“. Kefír pomáha múke rozkladať zložité štruktúry lepku a tak môžeme konzumovať jedlo, ktoré je ľahšie a priaznivejšie pre naše trávenie. Práve preto pracujem s cestom a kefírom tak, že ak je to možné, nechávam ho cez noc alebo z rána do večera žiť si svoj život a až následne potom s ním pracujem.
A okrem tohto benefitu dodá kefír cestu príjemnú vláčnosť a nadýchanosť. Pracuje sa s ním skvelo a ja už si ani nedokážem predstaviť bez neho piecť. S kefírom je to veľmi jednoduché, nemusíte sa báť. Na klasický kváskový chlebík nedám dopustiť, avšak pri niektorom sladkom a slanom pečive mi príde použitie kefíru jednoduchšie. Verím, že si tento typ prípravy zamilujete aj vy a nájdete v ňom jednoduchosť, jemnosť a ľahkosť.
A čo Vám ponúkam dnes? Môjho favorita- čokoládovo orechovú babku. Je tak úžasná, jemná, voňavá a chutná, že doma si ju pýtajú snáď každé druhé ráno. Jednoduchá na prípravu, vďačná pre celú rodinu, taká je veru. Stačí si večer vypracovať cesto a ráno vyvaľkať, naplniť a piecť. Alebo zarobiť ráno a poobede upiecť.
Toto cesto je parádne aj na iné dobroty. Slimáky, závin, uzlíky. Možností je viac. A ja Vám prajem, nech si tento recept zaľúbite rovnako ako my doma. Nech objavíte novú dimenziu kefíru. Nech Vám otvorí dvere do sveta práce s kefírom, do jeho bohatstva a vy zistíte, že sa oplatí mať doma tento malý zázrak. A prajem Vám, nech si túto dobrotu vychutnáte so svojimi blízkymi, v jednoduchej a úprimnej radosti.
Počet porcií: forma cca 10 x 25cm Čas prípravy: 5 minút + 10 minút
Ingrediencie
- 270 g hladkej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
- 80 g celozrnnej múky ( pšeničnej alebo špaldovej , ja rada používam aj dvozrnku)
- štipka soli
- 1 ČL sušené droždie
- 2 PL cukru
- 250 g kefíru
- 1 PL oleja
náplň
- 90 g masla
- 100 g čokolády
- lyžica medu (ak máte radi sladšie, medu si pridajte)
- 2 PL kakaa
- 1 ČL škorice
- 2 hrste vlašských orechov (výborné sú v nej aj lieskovce alebo pekanove orechy)
Postup
- Na cesto si zamiešame všetky suché ingrediencie, pridáme kefír a olej a vypracujeme kompaktné cesto. Trvá to 5-7 minút.
- Misu z vnútra potrieme olejom, cesto do nej vložíme a necháme na linke prikryté cca 10-12 hodín.
- Po tejto dobe cesto vyvaľkáme na obdĺžnik o veľkosti približne 40×45 cm.
- Na plnku si rozpustíme maslo, pridáme med a necháme v ňom roztopiť čokoládu. Primiešame kakao a škoricu a necháme vychladnúť, aby zmes nebola horúca ani príliš tekutá.
- Plnku natrieme na cesto a jemne zavinieme. Cesto pozdĺžne stredom prekrojíme a tak, aby bol prerezaný vrch (rez) na vrchu, dva vrkoče zapletieme ako keby sme chceli zatočiť ľano. V rukách ho podľa potreby veľkosti formy jemne stlačíme, aby nebol tak dlhý a vložíme do obdĺžnikovej formy. Ja mám formu veľkosti 10×25 cm. Pečieme na 190 stupňov cca 40 minút.