Clafoutis
Rozhodla som sa Vás potešiť obľúbeným receptom z mojej knihy Medzi jedlom a láskou. Je to recept originálny z Francúzska, kde mi ho prezradila moja francúzska kamarátka. A je úžasný! Robili sme si ho často a veľmi radi. Hodí sa k nemu akékoľvek ovocie, je svieži, jednoduchý a chutí výborne studený, čo je v lete úplne super. Takto si ho môžete pripraviť aj dopredu a potom si ho len vychutnať.
Clafoutis je francúzsky dezert, ktorý si zamilujete. Textúrou je podobný pudingu a kúskom pripomína aj bublaninu. Je to jednoducho výnimočný koláčik, ktorý môžete pripraviť s takmer všetkým sezónnym ovocím. Naši favoriti sú maliny, čerešne, slivky a marhule. A viem, čím Vás ešte poteší tento francúzský koláčik! Rýchlosťou, akou koláčik pripravíte. Je to snáď tá najjednoduchšia príprava. Avšak, musíte sa zmieriť s tým, že rovnakou rýchlosťou zo stola aj zmizne..
Počet porcií: 8 ks Príprava: 10 minút Pečenie: 30 minút
Ingrediencie
- 3 vajíčka
- 25 g cukru
- 30 g kokosovej múky (alebo inej múky)
- 180 g smotany na šľahanie
- 70 g mlieka
- 100 g jogurtu
- citrónová kôra
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli 200 g malín
Postup
- Rúru zapneme na 170°C.
- Vajíčka ručnou metličkou vymiešame. Na prípravu Clafoutis nepoužívame mixér. Ak by sme vajíčka s cukrom príliš vyšľahali, koláč by bol nadýchaný a suchý. A mi z neho chceme koláčik jemný, až pudingovej konzistencie.
- K vajíčkam pridáme múku, smotanu na šľahanie, mlieko a jogurt. Poriadne ručnou metličkou zamiešame.
- Na záver pridáme citrónovú kôru, vanilkový extrakt a štipku soli. Premiešame.
- Formu s pevným dnom (neodporúčam tortovú formu, kde môže cesto pretiecť) vymastíme maslom a vysypeme kokosovou múkou. Na dno formy dáme 1/3 ovocia. Zalejeme vajíčkovou zmesou a na ňu poukladáme zvyšné ovocie. Pečieme 30-35 minút.
komentáre 2
Marta
Super letný koláčik. Ale bude to cesto ok aj keď použijem mrazene jahody napríklad? (alebo iné mrazene ovocie)
lapetitemary
Zdravím Vás krásne milá Marta,
mrazené čučoriedky, maliny a iné bobuľovité ovocie bude ok, ale trošku by som sa bála mrazených jahod, ktoré pustia vela vody. Tie by som tam radšej nedávala.
Nech chutí!
Krásne dni
M.