bezlepkové,  koláče/dezerty/muffiny

Clafoutis

Rozhodla som sa Vás potešiť obľúbeným receptom z mojej knihy Medzi jedlom a láskou. Je to recept originálny z Francúzska, kde mi ho prezradila moja francúzska kamarátka. A je úžasný! Robili sme si ho často a veľmi radi. Hodí sa k nemu akékoľvek ovocie, je svieži, jednoduchý a chutí výborne studený, čo je v lete úplne super. Takto si ho môžete pripraviť aj dopredu a potom si ho len vychutnať.

Clafoutis je francúzsky dezert, ktorý si zamilujete. Textúrou je podobný pudingu a kúskom pripomína aj bublaninu. Je to jednoducho výnimočný koláčik, ktorý môžete pripraviť s takmer všetkým sezónnym ovocím. Naši favoriti sú maliny, čerešne, slivky a marhule. A viem, čím Vás ešte poteší tento francúzský koláčik! Rýchlosťou, akou koláčik pripravíte. Je to snáď tá najjednoduchšia príprava. Avšak, musíte sa zmieriť s tým, že rovnakou rýchlosťou zo stola aj zmizne..


Počet porcií: 8 ks          Príprava: 10  minút      Pečenie: 30 minút

Ingrediencie

  • 3 vajíčka
  • 25 g cukru
  • 30 g kokosovej múky (alebo inej múky)
  • 180 g smotany na šľahanie
  • 70 g mlieka
  • 100 g jogurtu
  • citrónová kôra
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli 200 g malín

Postup

  1. Rúru zapneme na 170°C.
  2. Vajíčka ručnou metličkou vymiešame. Na prípravu Clafoutis nepoužívame mixér. Ak by sme vajíčka s cukrom príliš vyšľahali, koláč by bol nadýchaný a suchý. A mi z neho chceme koláčik jemný, až pudingovej konzistencie.
  3. K vajíčkam pridáme múku, smotanu na šľahanie, mlieko a jogurt. Poriadne ručnou metličkou zamiešame.
  4. Na záver pridáme citrónovú kôru, vanilkový extrakt a štipku soli. Premiešame.
  5. Formu s pevným dnom (neodporúčam tortovú formu, kde môže cesto pretiecť) vymastíme maslom a vysypeme kokosovou múkou. Na dno formy dáme 1/3 ovocia. Zalejeme vajíčkovou zmesou a na ňu poukladáme zvyšné ovocie. Pečieme 30-35 minút.

komentáre 2

    • lapetitemary

      Zdravím Vás krásne milá Marta,

      mrazené čučoriedky, maliny a iné bobuľovité ovocie bude ok, ale trošku by som sa bála mrazených jahod, ktoré pustia vela vody. Tie by som tam radšej nedávala.
      Nech chutí!
      Krásne dni
      M.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *