koláče/dezerty/muffiny

Citrónovo-malinový cheesecake s lemon curd

Cez víkend sme si boli opekať. Nie som veru fajšmeker na tie špekačky, ale milujem tú atmošku opekania si a ako sa tie špekačky napichnú na paličku a škvaria. Pamätám si, ako sme ešte malé chodili s našimi na opekačky a ja som ich na tej paličke stále pchala do ohňa, len aby boli rýchlo hotové. Tá trpezlivosť mi už vtedy chýbala. Strašne ma to otravovalo sedieť tam celú večnosť a opekať si. Dnes som za tieto opekačkové chvíle vďačná. Máme kopec zážitkov, na ktoré nikdy nezabudneme. A aj keď láska ku špekačkom u mňa nikdy nebola extra veľká (najradšej som mala opečený chleba), i dnes si veľmi rada chodím opekať. Teda chodíme, už ako familly. Všetci traja a najlepšie, keď sa k nám niekto pridá. Sú to vždy parádne chvíle. Pre nás, i pre našu Ester, ktorá všetko objavuje, chytá si trávičku a pozerá do ohníka a dúma, čo to je za čudo.
A po tejto našej víkendovej opekačke sme išli na koláčik ku švagrovi. Nebol to koláčik, ale mega super cheesecake. Nepečený citrónový s višňami. A tak nám chutil, že ma navnadil, spraviť tiež nejaký citrónový. Tak som trošku zaexperimentovala a výsledok tuto hľa. Pridala som vrstvu s lemon curd, ktorá dodá cheesecaku skvelú kyslosť a na vrch som dala maliny a malinové pyré. Mňam. Ako stvorené na tieto začínajúce teplejšie dni.

Ja ďakujem Lucke za fajnoš inšpirácioš a jej super cheesecake. Chcela som jej kus toho nášho aj poslať, ale prevážať to kočíkom cez pol mesta by asi nedopadlo dobre. Ale chystám sa na nejaký „špeci“ pre ňu, ale pssst :). No ja letím … a idem si ešte jeden poriadny kus odkrojiť z toho nášho… lebo len jeden kúsok nestačí… Mňam!

Ingrediencie

  • 200g celozrnné keksíky
  • 100g maslo

 

  • 450g jemný tvaroh
  • 200g cream cheese
  • 40g trstinový cukor
  • 4 PL agáve sirup
  • 1 a pol ČL vanilkový extrakt
  • 3 vajíčka
  • 1 ČL kukuričný škrob
  • 1 citrón (šťava aj kôra)

 

  • 2 žĺtky
  • 25g masla
  • 1 citrón (šťava aj kôra)
  • 35g trstinového cukru

 

  • 300g maliny ( 170g+130g)
  • 30 ml vody
  • 3 PL trstinového cukru
  • 3-4 ČL kukuričný škrob

Postup

  1. Najprv si pripravíme lemon curd. Do vyššej misy nad vodnou parou si dáme všetky ingrediencie a za stáleho miešania miešame až do kým krém nezhustne. Prelejeme do menšej misky a necháme vychladnúť.
  2. Keksíky si rozdrvíme a maslo si rozpustíme nad vodnou parou. Spolu ich zmiešame a natlačíme do tortovej okrúhlej formy.
  3. Vo veľkej mise si zmiešame tvaroh, cream cheese, trstinový cukor a agáve. Pridáme vanilkový extrakt, kukuričný škrob a prešlaháme.
  4. Potom pridáme citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Premiešame.
  5. Nakoniec po jednom pridávame vajíčka a jemne prešľaháme.
  6. Zmes vylejeme na korpus a pečieme na 160°C cca 60min. Pred pečením dáme na spodok trúby plech s vodou – kvôli vlhkosti, aby cheesecake nepopraskal.
  7. Po 60 min. vypneme rúru, ale neotvárame ju a necháme v nej cheesecake ešte 10min.
  8. Na vychladnutý cheesecake natrieme vrstvu lemon curd.
  9. 170g malín prekrojíme na polovicu a poukladáme na lemon curd.
  10. Zvyšných  130g malín dáme do hrnca spolu s 30ml vody a cukrom a varíme na miernom ohni, aby sa maliny úplne rozvarili.
  11. V troche vody si vymiešame škrob a nalejeme ho do malinovej zmesi a varíme do zhustnutie. Necháme trošku vychladnúť a nalejeme na cheesecake. Celý cheesecake necháme vychladnú pár hodín v chladničke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *