koláče/dezerty/muffiny

Cheesecake koláčik s jahodovým chia raw džemom

Jahody  ešte stále fičia a my na nich fíčíme tiež. Smoothie, koláče, nanuky, zmrzky, bublaniny, muffinky .. no možností kam šikovne postrkať jahody je neúrekom. Alebo len tak samé. Hlavne pri oberaní, vtedy chutia najlepšie. No pre tento krát mi jahody skončili v jahodovom raw chia džeme, ktorý som objavila na blogu Lapetit.  Džem je fajný fajnovučký. A hotový za chvíľku, čo si budeme nahovárať.
No ale nech sa už vymačknem a čosik Vám sem napíšem aj k dnešnému koláčiku. Použila som práve tento jahodový chia džem. Je to taký akýsi cheesecake koláčik, teda tak som ho nazvala, pretože je tam cheesecake vrstva. A vlastne aj cesto by mohlo byť cheesecakové. Len tá posýpka je skôr koláčiková. Inak na posýpku som použila pohánkovú celozrnnú múku. Vôbec nechutí ako tá klasická pohánková múka, má fajnú farbu aj chuť, takže na posýpku úplne ideálne… a spolu s lieskovcami, je to úúúžasné! Ale ak fakt nemusíte pohánkovú múku, odporúčam špaldovú celozrnnú, tá má takú až orieškovú chuť a s ňou bude koláčik rovnako fajnovučký. Možno sa Vám zdá, že je tam kopec vrstiev a ingrediencií, ale nebojte, je to úplne jednoduché, pretože na každú vrstvu iba zmiešate v jednej miske všetky ingrediencie a vrstvíte. Takže za pár minút bude koláčik aj v trúbe, za to Vám ručím. Je bez vajíčok. A je svieži, chutný a origóóóóš :).

Ingrediencie
CESTO

  • 75g špaldovej hladkej múky
  • 75g špaldovej celozrnnej múky
  • 50g zmäknuté maslo
  • 1/2 ČL vínny kameň
  • 1 a 1/2 PL  mlieko
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt
  • 3 PL med (alebo iné sladidlo)

NÁPLŇ

  • 250g jemný tvaroh
  • 200g cream cheese
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 3 PL med

CHIA DŽEM

  • 250g jahody
  • 3-4 PL chia semiačka
  • trošku medu

POSÝPKA

  • 50g celozrnná pohánková múka (alebo špaldová celozrnná múka)
  • 20g ryžová múka (alebo špaldová hladká múka)
  • 40g pomletý muscovado cukor (meliem tyčovým mixérom)
  • 3 PL kokosového oleja alebo zmäknutého masla
  • 30g lieskovce
  • 1/2 ČL mletá škorica

Postup

  1. Na chia džem si rozmixujeme jahody ponorným tyčovým mixérom a primiešame k nim chia semiačka, agáve sirup a odložíme bokom.
  2. Na cesto si zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme cesto, ktoré natlačíme do formy s priemerom 20cm.
  3. Na náplň si opäť zmiešame všetky ingrediencie a vylejeme na cesto.
  4. Chia džem jemne rozotrieme na cesto.
  5. Posýpku si vytvoríme opäť iba zmiešaním všetkých ingrediencií.
  6. Posýpku dáme na vrstvu chia džemu.
  7. Celý koláč dáme piecť na 180°C cca 40minút.
  8. Koláč po upečení necháme úplne vychladnúť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeden komentár

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *