
Černicové crème brûlée
Svet okolo nás je plný nádherných prírodných javov, nad ktorými zastane rozum a srdce pookreje, ak ich dokážeme vidieť.
Prečo taký úvod? Pretože zase opäť po roku sme sa s kamošmi stretli na spoločnej dovolenke v Tatrách. Už sa to stáva pomaly tradícou. A veľmi milou tradícou, pretože Tatry a spoločné túry či prechádzky milujeme. Čerstvý vzduch, hory, krásna príroda, dobrá partia a fajné bryndzové halušky. Mňa najviac dostala opäť a znova tá prekrásna príroda. Vždy mám pocit, že som o čosi slobodnejšia, že život je taký, aký by mal byť, že sa môžem zhlboka nadýchnuť…
Tento rok nás bolo viac, lebo pribudli štyri nové malé detičky. A absolvovať Tatry s malinkými deťmi je teda výzva. Ale zvládli sme to super a prežili sme parádny týždeň. Zážitky budeme ešte dlho vstrebávať a dnes ma dokonca chytila nostalgia. Veď to poznáte… keď sa vrátite z miesta, kde Vám bolo dobre … 🙂
A čo na dnes? Je leto, takže u mna dosť absentuje dlhé pečenie a najviac sa u nás točia chladené dezerty. Aj keď tento strávil nejaký ten krátky čas v rúre, konzumuje sa studený a fajne vychladený. Áno, je to crème brûlée. Nám doma teda chutí a rada skúšam aj nejaké nové variošky. Tentokrát som použila čerstvé ovko, presnejšie černice. Celý dezertoš je svieži, ovocný a odľahčený, kedže namiesto smotany na šľahanie som použila mlieko. A je fajnuškavý!
PRÍPRAVA: 10 min. DOBA PEČENIA: 25 min.
Ingrediencie
- 200 mlieka
- 8 veľkých černíc
- 3 žĺtka
- 20g trstinový cukor + na flambovanie
Postup
- Mlieko si dáme zohriať na bod varu.
- Žĺtka zmiešame metličkou s cukrom a s pokrájaními černicami, aby sa rozpadli v celej zmesi. Môžu Vám v zmesi aj ostať malé kúsky ovocia.
- Horúce mlieko vylejeme do žĺtkovej zmesi, poriadne pomiešame metličkou a nalejeme do keramických zapekacích misiek. Mne vyšli dve misky.
- Pečieme na 160°C cca 27-32min.
- Necháme vychladnúť a dáme do chladničky zachladiť aspoň na tri hodiny alebo na celu noc.
- Pred podávaním posypeme trstinovým cukrom a flambovacou pištoľou zapečieme.