Celozrnná špaldová štrúdla

 

Už veľmi dlho odolávam želaniu môjho manžela spraviť štrúdlu. Nie že by to bola taká veda ju upiecť. Ak ju robíte z lístkového cesta, zvládnu ju aj deti, no ja sa musím bez hanby priznať, že mne už štrúdla narobila nejednu vrásku. Vždy má iný tvar, občas sa mi nepochopiteľne otvorí, raz je príliš šťavnatá, inokedy zase suchá. Už chápete prečo ju tak nerada robím, hoci ju naozaj milujem na raňajky alebo ku šálke čaju. Ale prišiel čas, kedy treba potešiť manžela (nie „treba“, ale chcela som ho potešiť samozrejme) a nie len prvoplánovým (trošku aj nezdravým) lístkovým cestom. Najprv som rozmýšľala nad ťahanou štrúdľou, ale keď mi môj dobrý svokrík rozprával ako ju jeho maminka robila, ako ťahala to cesto a miesila až bolo na plafóne a všáááde naokoľo, povedala som si, že pre tento krát radšej zvolím ľahšiu alternatívu. Táto je naozaj dobrá, cesto tenké, také akurát. A je rýchla, cesto nemusí kysnúť, ani odpočívať. To oceníme hlavne my mamy na materskej a všetci Vy, ktorí ste zaneprázdnení.
Polovicu som spravila s jabĺčkami,orechmi a hrozienkami v rume a tú druhú s makom a čučoriedkami. Višne som nemala, tak som otvorila doma zavárané čučoriedky. Kľudne ju spravte s tým, čo máte radi či akurát doma. Nie je to ešte dokonalosť, hlavne po vizuálnej stránke, (stále sa učím), ale môžem sa označiť za úspešného začiatočníka a možno neuveríte, ale už teraz sa teším na ďalšiu dávku štrúdle .. a možno sa raz odvážim premeniť našu kuchyňu na laboratórium a spravím aj tú ťahanú 🙂 .

Ingrediencie na 2-4 štrudle
cesto

  • 200g špaldovej hladkej múky
  • 100g špaldovej celozrnnej múky
  • 125g zmäknutého masla
  • 6g vínny kameň ( kypriaci prášok bez fosfátov)
  • 1 vajce
  • 1 dcl vlažného rastlinného alebo obyčajného mlieka
  • štipka himalájskej soli

 

  • maslo na potretie
  • mlieko na potretie

jablková plnka

  • 0,5kg nastrúhaných jabĺk
  • 50g hrozienka
  • 50g vlašské orechy
  • 1-2 ČL škorice ( podľa chuti )
  • trstinový cukor ( podľa toho aké sladké máte jablká )
  • trochu rumu a vody

maková plnka

  • 150g mletý mak
  • čučoriedky alebo višne
  • 4 PL šťavy s čučoriedok alebo višní
  • 2 ČL chia semiačka
  • 1 dcl vlažného rastlinného alebo obyčajného mlieka
  •  med ( podľa chuti )

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. So všetkých ingrediencií si vypracujeme cesto, ktoré následne rozdelíme na 2-4 časti. Rozvaľkáme na tenké obdĺžniky.
  2. Jablková plnka: Hrozienka si namočíme do trochu rumu a orechy do vody aspoň na 15minút.Jablká si nastrúhame, podla chuti pridáme cukor. Pridáme hrozienka s rumom, orechy ( bez vody) a škoricu.
  3. Maková plnka: Chia semiačka zamiešame do 4 lyžíc čučoriedkovej alebo višňovej šťavy a necháme odpočívať cca 15minút. Mak zmiešame s mliekom, čučoriedkami, chia semiačkami a podľa chuti pridáme med.
  4. Jablkovou a makovou plnkou naplníme rozvaľkané cesto, zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Každú štrudlu potrieme roztopeným maslom a pečieme na 200°C cca 22-25min.
  6. Po dopečení potrieme mliekom.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.