koláče/dezerty/muffiny

Bublanina

Prinášam Vám recept na ten najjednoduchší a náš veľmi obľúbený, letný koláč. Je to vlastne klasická bublanina, len som ju pripravila do okruhlej formy. Vy si ju môžete pripraviť aj do klasického plechu, stačí ak zdvojnásobíte množstvo. Vo vnútri nájdete ovocie a jeho 5 minútovú prípravu zvládnu aj deti. Máme ho doma veľmi radi, je to náš letný favorit. Koláčik je šťavnatý, to nám na tom chutí. A pridávam do neho náš milovaný kefír.

Ovocie môžete použiť akékoľvek. Výborné sú čučoriedky, ríbezle, maliny či marhule. Koláčik je dobrý aj vychladnutý ale rovnako aj teplý, s kopčekom kyslej smotany trebárs. My ho vyjedáme lyžicami aj rovno z formy.

A opäť môžete skúsiť aj jeho fermentovanú verziu. Napomáha rozkladu škrobu a zložitých štruktúr lepku .. je to veľmi jednoduché, niekedy vyskúšajte.

Tak veselo do prípravy a dobrú chuť.


Čas prípravy: 5 min.+30 min. pečenie

Veľkosť formy: okrúhla cca 24 cm, obdĺžniková cca 19×29 cm, ak chcete koláč na bežný plech, zdvojnásobte množstvo)

Ingrediencie

  • 2/3 šálky rozmixovaných ovsených vločiek
  • ½ šálky hladkej múky
  • 1 šálka kokosu
  • Štipka soli
  • 1 šálka kefíru
  • 3 vajíčka
  • ½ šálky cukru
  • 9 PL oleja
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • 1 aj 1/2 šálky ovocia

Postup

  1. V miske zmiešame spolu rozmixované ovsené vločky, múku, kokos, štipku soli a kefír. Prikryjeme a necháme na linke fermentovať 12-16 hodín alebo ako vám čas dovolí.  
  2. Tesne pred pečením zapneme rúru na 180 stupňov. Do druhej misky vložíme vajíčka a cukor a ručnou metličkou šľaháme 1-2 minúty, aby bola zmes mierne nadýchaná. Prilejeme olej a zamiešajte. Pridáme vínny kameň a fermentovanú zmes vločiek a kefíru a poriadne miešame, aby vznikla jednotná hmota.
  3. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný múkou. Cesto posypeme ovocím a ak máte radi, pridáme i tvarohovú plnku, na ktorú iba v miske zamiešame tvaroh, kefír a med. Tú kladieme po lyžiciach na cesto.
  4. Vložíme do rúry a pečieme 30-35 minút.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *