
Blondies s arašidovým maslom (bez lepku, bez laktózy)
Rada pečiem a skúšam nové chuti a ingrediencie. Inak nebolo ani pri tomto koláčiku. Mala prísť veľká návšteva a medzi nimi boli aj ľudia alergický na lepok a ďalší zase na všetkú mliečnu bielkovinu. Bola to pre mňa výzva. Bezlepkové veci pečiem dokonca rada, ale bez laktózy sa pečie o niečo ťažšie. Takže cieľom bolo vytvoriť niečo chutné a zároveň vyhovieť všetkým. Receptom som sa inšpirovala na internete, pozmenila niektoré ingrediencie, aby koláčik vyhovoval aj alergikom a bolo. Teda nebolo to až tak jednoduché, priznávam. Ale mojími pokusmi Vás zaťažovať nebudem. Pre Vás mám skvelý výsledok za ktorý sa vôbec nehanbím. A čo za koláčik ide?
Blondies. Možno poznáte, možno nie. Nevadí. Blondies je ako keby taký „blondáčik“. Opak, brownies, ktorý môžeme nazvať „hnedáčik“. Rozdiel je hlavne v tom, že brownies sa robí s tmavou, horkou čokoládou a blondies s bielou čokoládou. Myslím, že už dobre chápete prečo sú tak po anglicky nazvané. Ja som však vymenila bielu čokoládu za arašidové maslo. Laktózové maslo za kokosový olej a klasicky cukor za ten kokosový. Vznikol naozaj úžasný koláčik. Úplne bez lepku aj bez laktózy. Takže ho môže vlastne skoro každý. Ak máte radi kvalitné koláčiky, stačí raz za čas, tento určite poteší.. Je sýty a stačí naozaj iba kúsok.
Blondies. Možno poznáte, možno nie. Nevadí. Blondies je ako keby taký „blondáčik“. Opak, brownies, ktorý môžeme nazvať „hnedáčik“. Rozdiel je hlavne v tom, že brownies sa robí s tmavou, horkou čokoládou a blondies s bielou čokoládou. Myslím, že už dobre chápete prečo sú tak po anglicky nazvané. Ja som však vymenila bielu čokoládu za arašidové maslo. Laktózové maslo za kokosový olej a klasicky cukor za ten kokosový. Vznikol naozaj úžasný koláčik. Úplne bez lepku aj bez laktózy. Takže ho môže vlastne skoro každý. Ak máte radi kvalitné koláčiky, stačí raz za čas, tento určite poteší.. Je sýty a stačí naozaj iba kúsok.
Ingrediencie ( na formu s priemerom 16-18cm)
- 75g mleté mandle
- 150g arašidové maslo
- 55g kokosový olej
- 100g kokosový cukor
- 3 PL kokosová múka
- 1 vajíčko
- 1 ČL vanilková pasta Dr.Oetker
- dve hrste malín ( ja osm použila mrazené)
Postup
- V hrnci si necháme roztopiť arašidové maslo a kokosový olej. Pridáme vanilkovú pastu alebo jednoducho len vanilkový extrakt.
- Zatiaľ si v miske zmiešame mleté mandle, kokosový cukor a kokosovú múku.
- K zmesi v hrnci pridáme vanilkovú pastu alebo jednoducho len vanilkový extrakt, ak nemáte vanilkovú pastu. Odstavíme z ohňa. Necháme cca 30sekúnd vychladnúť a pridáme vajíčko. Poriadne premiešame ručnou metličkou.
- Nakoniec pridáme suchú zmes a premiešame.
- Formu s priemerom 18cm vystelieme papierom na pečenie.
- Polovicu zmesi vylejeme do formy. Pridáme maliny a na ne zbytok cesta.
- Pečieme na 170°C cca 25-30min.
- Necháme úplne vychladnúť a až potom vyberáme z formy. Najlepšie dať potom ešte zachladiť do chladničky.
„Nádej je motor života. Kde umiera nádej, umiera život.“