bezlepkové,  raňajky

Bezlepkové palacinky s hruškovým maslom a karamelizovanými hruškami a figami

Palacinky doma milujeme. Najviac tie úplne klasicky najklasickejšie palacinky na svete.  Poznáte ich aj vy však? Mlieko, olej, múka … proste klasika. Doma nás nikdy neomrzia a vždy sa k nim vrátime. Ale často sa snažím do palaciniek ako aj do iných múčných jedál pridávať aj bezlepkové múky. Je ich veľa a mnohé z nich majú veľmi zaujímavé nutričné hodnoty, ktoré sú prínosom pre naše telo. Viac o múkach sa dočítate na blogu Terapia jedlom. Už som to tu tuším niekedy zdieľala, ale určite to nezaškodí urobiť to znova. Tento blog je mi prínosom hlavne kvôli cenným informáciam ohľadom potravín. Silvia Vás vyvedie z kopca mýtov, ktoré dnes kolujú internetom a ja som vďačná, že sa na Slovensku nachádza niekto ako ona.

Dnešné palacinky som spravila čisto bezlepkové. Práve tak, aby si na nich mohli pochutiť všetky bezlepkáči. Použila som vo väčšom množstve cirokovú múku. Ciroková múka je bezlepková. Má takmer neutrálnu chuť, čo z nej robí veľmi vhodnú múku na všakovaké pečenie. Má vysoký obsah vlákniny. Cirok patrí medzi obilniny pestované odpradávna, jeho história siaha až do starého Egypta. Dnes je rozšírený na všetkých piatich kontinentoch, pričom najlepšie sa mu darí v Amerike a v Afrike. Z nutričného hľadiska je cenený pre svoj vysoký podiel bielkovín, aminokyselín a ako zdroj kvalitných sacharidov. Cirok je bohatý na antioxidanty, minerály – horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, meď, selén, zinok a vitamíny – hlavne B6, B1, B2 a niacín. Radí sa medzi protizápalové rastliny. Je dobré ju kombinovať s múkou s vyšším obsahom škrobu pre lepšiu konzistenciu.  Ja som ju skombinovala s kokosovou múkou, ryžovou a tapiokovým škrobom. Palacinky vyšli perfišne a v komboške s hruškovým maslom, hruškami a figami nikto ani nezistil, že tieto

 

Ingrediencie

  • 60g ryžová múka
  • 70g ciroková múka
  • 30g kokosová múka
  • 30g tapiokový škrob
  • 0,8 dcl oleja
  • 2 dcl vody
  • 3 dcl mlieko
  • štipka soli
  • 2 vajíčka

 

  • hruška, figa, 2 PL trstinový cukor, 1 PL citrónová šťava
  • hruškové maslo

Postup

  1. Na cesto si zmiešame múky a štipku soli.
  2. Pridáme olej, mlieko a vajička a šľaháme.
  3. Nakoniec pridáme vodu.
  4. Na málinko vymastenej panvici opekáme palacinky
  5. Na vrch si pripravíme karamelizované hrušky a figy, Do hrnca si dáme cukor a citrónovú šťavu. Necháme  roztopiť. Pridáme nakrájané hrušky a figy a opečieme 2-3 minutky z každej strany.

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *