bezlepkové

Bezlepková bábovka s čučoriedkami a čučoriedkovou omáčkou

Toto neustále daždivé počasie ma už naozaj akosi unavuje. Už ani neviem, čo zmysluplné Vám napísať. Doma sme zatvorené už pár dní, vonku prší, fučí a je chladno a doma už ani nevieme čo robiť. Tvoríme, hráme sa, čítame si, kreslíme, varíme, pečieme, upratujeme a stále dookola a dookola. A keď deti zaspia, hlavne tá staršia, zasadnem k počítaču a riešim ďalších päťsto vecí. Takže sa už veľmi teším na tie jesenné dní, kedy slnko svieti, listy opadávajú a mi sa nimi brodíme ulicami. Vtedy, ako dieťa kráčam lístím, šúcham nohami a zhlboka dýcham  ten, tak typický, jesenný vzduch. Milujem jeseň. Takúto jeseň …

 

A inak, ku koncu leta si vždy zaobstarám kopec čučoriedok, zamrazím si ich a postupne počas celej jesene a zimy ich postupne jeme. Často si ich prihodíme len tak do jogurtu, inokedy do koláčika. Tentoraz padla voľba na bábovku. Ale nebolo to tak jednoduché. Chcela som parádnu bezlepkovú bábovku so zmesou dobrých múk. Trápila som sa pár krát. Viete, kombinovať bezlepkové múky nie je pre mňa tak jednoduché. Ale aj napriek tomu že netrpím intoleranciou na lepok, rada sa od neho odľahčujem a rada skúšam a kombinujem všakovaké iné múky, ako len špaldovú. Kuchyňa je proste moje laboratórium. Takže po viacerých pokusoch je tu fakt fajná bezlepková bábovka. S ideálnym pomerom múk – ryžová, kokosová, pšenová a mleté mandle. A čučo omáčkou som sa inšpirovala u Maťky z blogu The Story od a cake a je to naozaj super nápad.
Na túto bábovku som extra hrdá, verili by ste?  Keď som túto najvydarenejšiu verziošku robila doma, môj manžel ani nezistil, že je už tretí kúsok bezlepkovej bábovky. On, klasik čo sa týka bábovky. A ja verím, že bude chutiť aj Vám.



Ingrediencie

  • 100g kokosový olej
  • 90g mlieko
  • 200g kyslá smotana
  • 4 vajíčka
  • 80g trstinový cukor
  • 2 ČL vanilkový extrakt
  • 130g ryžová múka
  • 30g pšenová múka
  • 40g kokosová múka
  • 50g mleté mandle
  • 2 PL kukuričný škrob
  • 2 Čl vínny kameň
  •  štipka soli
  • 7 PL čučoriedky
  • 60g čučoriedky
  • 120g cream cheese
  • 2 PL mlieka
Postup
  1. V miske zmiešame všetky múky, mandle, kukuričný škrob, vínny kameň a štipku soli.
  2. Žĺtka si oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme do tuha. V druhej miske asi dve minutky šľaháme žĺtka s cukrom. Pridáme kokosový olej, mlieko, kyslú smotanu, vanilkový extrakt. Prešľaháme.
  3. K vajíčkovej zmesi pridáme suchú zmes a zamiešame, aby nám vzniklo jednotné cesto.
  4. Jemne primiešame vyšľahané bielka
  5. Čučoriedky pridáme k cestu. Veľmi jemne premiešame.
  6. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo kokosom. Vylejeme do nej zmes, ktorú pečieme na 180°C cca 45min.
  7. Na omáčku si zohrejeme cream cheese, pridáme čučoriedky, rozmixujeme. Podľa hustoty pridáme mlieko.  Polejeme ňou vychladnutú bábovku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *