polievky

Batátovo-mrkvová polievka s koriandrom a opečeným prosciuttom

Ako ste „Veľkonocovali“ ? Mne sa podarila super vec. Na zelený štvrtok som úplne na totálku vypla svoj noťasík aj mobiloš a zapla som ich až v utorok … teda mobil som strčila do šuflíku a tam sa mi vybil, ani neviem kedy 🙂 …  aká paráda prežiť takto Veľkú Noc! Niektorí síce velice ťažko brali, že nie som nonstop na dráte, ale niekedy aj toto človek potrebuje .. veď kedysi tak ľudia fungovali a boli živí a zdraví 😊 . Neboli žiadne mobily, tablety, počítače, možno tak maximálne pevná linka … A ako bolo ľuďom dobre! Dnes si veľa ľudí myslí, že každý musí byť ešte aj na záchode k dispozícii, div, že s mobilmi aj nespíme .. no možno niektorí aj áno .. Viete, teraz, keď mám dve detičky doma, toho času na ticho je veľmi málo… stále niečo .. raz Eliška, raz Esterka, potom obe naraz a k tomu varenie, upratovanie, pečeni, blogovanie e a iné povinnosti. A ani nestíham vnímať, ako tie dni letia a ja sa ledva zastavím.. Veď to sami poznáte. A keďže som tužila Veľkú Noc prežiť aspoň v rámci možností najlepšie ako sa mi dá, tie vedľajšie veci museli ísť bokom. A jasnačka, že voľba padla na noťas, mobil a veru aj na pečenie a varenie. Spravila som len našu obľúbenú pečku, jeden koláčik a raw ferrero rocher guľky. Kopec vecí som vynechala a poviem Vám, že nám nič nechýbalo .. S detičkami sme si užili pokojné dni … A aj tie dni bez telefónu a notasíku boli mega oslobodzujúce a viac som mohla vnímať to podstatné … Tak nech mi odpustia všetci, ktorí sa mi nedovolali 😉 
No ale už som späť 😉 … áááá aj s touto suprovskou batátovo-mrkvovou polievkou s koriandrom .. po posledných dňoch mi fakt bodla … je ľahkááá a mňamkavá a trošku mi pripomína hokajdo krémovú polievku. Ideoš aj pre deti .. U nás veľmi chutila našej malej Esterke. No darmo, mi tie krémové polievky fakt zbožňujeme!

Ingrediencie

  • 700g batáty
  • 4 mrkvy
  • 1 pór
  • 1 zemiak
  • olivový olej
  • voda
  • 300-400 ml ryžová alebo sójová smotana alebo smotana na varenie
  • soľ
  • korenie
  • kurkuma
  • škorica
  • muškátový orech
  • koriander
  • jablkový ocot
  • maslo
  • prosciutto
Postup
  1. Ošúpeme batáty, mrkvu, pór a zemiak a nakrájame ich na malé kúsky.
  2. Najprv si osmahneme pór na troške olivového oleja.
  3. Potom pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu a necháme chvíľku dusiť.
  4. Zeleninu zalejeme vodou. (aby bola všetká zelenina vo vode). Mierne osolíme a okoreníme.
  5. Zeleninku varíme do zmäknutia.
  6. Tyčovým mixérom rozmixujeme zeleninu aj s vývarom na hladký krém.
  7. Teraz je na rade dochucovanie. Pridáme trošku kurkumy, štipku škorice, nastrúhame muškátový orech a pridáme rozdrvený koriander. Podľa potreby ešte dosolíme a pridáme korenie.
  8. Do polievky pridáme za lyžicu jablkového octu a premiešame.
  9. Teraz je čas pekne vykydnúť do polievky smotanu a nechať prejsť varom. Smotany dajte toľko, aby polievka nebola príliš hustá (po vychladnutí Vám ešte zhustne).
  10. Nakoniec pridajte trošku masla na zjemnenie.
  11. Prosciutto si nakrájame na hrubšie slížiky a opečieme na panvici. Pridáme k hotovej polievke tesne pred konzumáciou.

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *