koláče/dezerty/muffiny

Banánové mini cheesecakes

 

Kóóónečne mi domov prišli formičky na minicheeesecakes! Och, koľko som ich hľadala, obzerala si a váhala, či si ich kúpiť. Všade sú totiž veľmi drahé, no hrúza. Tieto sú síce na semifredo, ale úplne vyhovujú tvau aj veľkosti minicheesecakov. A minicheesecakes sú podľa mňa o trošku krajšie,keď sú pekne guľaté. Každopádne sa z nich vytešujem ako malé mimčo.
A kedže bolo treba patrične aj „pokrstiť“ tieto mini formičky. chcelo to nejaký origoš receptoš. Tak som spravila netradičné mandľové cesto s ovsenými vločkami, banánovú náplň a na vrch som spravila karamelizované banány v rume. Bálala som sa trošku ako vypáli chuť banánových mini cheesecakov, či to vôbec bude niekomu chutiť.. A viete ako to dopadlo? Všetkým, čo ochutnali strašne  chutili a veľmi chválili. Hlavne môj manžel, ktorý je môj najväčší kritik ( za čo som mu vďačná). Všetky tri vrstvy tvoria jednotný chutný celok, akurát tak na zožranie :).
Ak aj mini formičky nemáte,  mini cheesecakes si môžete kľudne spraviť vo forme a v košíkoch na muffiny alebo môžete spraviť jeden veľký cheesecake. Možno tak forma 18-20cm bude najvhodnejšia. Už nech ho robíte kdekoľvek, hlavne si ich spravte, fakt stoja za to! 🙂

Ingrediencie

  • 80g ovsené vločky
  • 80g mleté mandle
  • 70g maslo
  • 3 PL strúhaný kokos
  • 2 PL med
 
  • 250g ricotta
  • 150g cream cheese
  • 1 a pol banánu
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 1 PL citrónová šťava
  • 2 menšie vajíčka alebo jedno veľké
  • 3 PL medu ( ak máte radi sladšie, pridajte medu)
  • 1-2 banány

 

  • 3 PL trstinový cukor
  • 4 PL maslo
  • 5 PL rum

 

Postup
  1. Ovsené vločky si v mixéry pomelieme na drobnejšie kúsky.
  2. Maslo si dáme rozpustiť nad vodnou parou.
  3. Vločky zmiešame s mandľami, kokosom, medom a maslom.
  4. Túto zmes dáme naspodok mini formičiek na mini cheesecakes alebo, ak to robíte do jednej formy, tak zmes vysypte a poriadne pritlačte vo forme.
  5. Ricottu si zmiešame s cream cheese, medom,vanilkovým extraktom a citrónovou šťavou.
  6. Pridáme rozmačkaný banán a nakoniec pridáme vajíčka.
  7. Zmes rozdelíme a nalejem do formičiek alebo do jednej formy a dáme piecť.Primalých formičkám pečieme na 160° cca 15 minút a ak cheesecake robíte do jednej formy, tak pečte na 160°C cca 40 minút, možno dlhšie, nemám odskúšané. Cheesecake necháme úplne vychladnúť, najlepšie pár hodín v chladničke.
  8. Karamelizované banány si pripravíme tak, že na panvici si rozpustíme maslo, pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Veľmi opatrne prilejeme rum a povaríme tak 2-3 minútky.
  9. Do tejto rumovej zmesi pridáme nakrájané banány a necháme pražiť ešte cca 4 minútky.
  10. Necháme vychladnúť a ozdobíme nimi upečené a vychladené mini cheesecakes.

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *