raňajky

Bagetka s ricottou, karamelizovanými figami a orechmi

Môj úplne prvý recept z figami. Uf, fakt prvý! Figy nie sú úplne naše najobľúbenejšie ovocie musím priznať. Nikdy som ich inak ako v surovom stave ani nejedla, preto som si povedala, že je treba dať týmto kráskam predsa len druhú šancu. A keď som ich skúsila v tomto prevedení, obaja s Miškom sme radikálne zmenili názor. Sú úžasné 🙂 Hlavne fajne skaramelizované! Receptov na takéto rôzne bagetky s figami je na internete stovky. Ale, iba podobné. Tento je úplne špeci a ak pôjdete presne podľa receptu a nič nevynecháte, budete mega prekvapení, aké úžasné jedlo môže vzniknúť. Tak poďme pekne po poriadku :). Zálievkou na šalát alebo skôr „octom“ som sa inšpirovala jednou šéfkuchárkou žijúcou v Paríži. Keď som tento recept zazrela, neverila som, že to môže byť niečo dobré. Neverila som, že „zhoreté“ citróny môžu chutiť dobre. Až sama som sa presvedčila, že „zhorí“ alebo skôr skaramelizuje len vrch citrónov a vďaka tomu, že ich nebudete posúvať pri ich príprave, táto slano-sladká zmes sa dostane do vnútra citrónu. Ocot je úžasný. V pôvodnom recepte sa miešal z  olejom z lieskovcov. Ten som však nemala a tak tam poputoval kvalitný olivový. Ale sľubujem, že sa posnažím a raz vyskúšam aj verziu s olejom, ktorý je v pôvodnej receptúre. Ďalšou super potravinou je za mňa určite ricotta, ktorá ma svoju typickú chuť a spolu so soľou je neskutočná! A predstavte si k tomu med, šalát, karamelizované figy a lieskovce…. Hm … dokonalosť! A, skoro by som zabudla, čierne pleté korenie na vrch je úplna čerešnička. Ja nie som milovník korenia a dusí ma, keď je ho niekde veľa, fakt. Ale v tomto recepte dotvára tu dokonalo sladko-slanú chuť. Stačí ho dať málo. Priatelia moji, tieto skvelé bagetky sú viac než skvelé a určite aj Vám spríjemnia Vaše jesenné dni.

A viete čo som si pri tomto recepte uvedomila? Že niekedy môžete kombinovať a kombinovať všeličo možné a nič výnimočné nevznikne. A niekedy stačí pár základných surovín, ktoré by ste možno dokopy ani nedali, ale predsa dáte ..  a vznikne niečo nezabudnuteľné … Presne takýto je môj novy recept! 🙂

 

Ingrediencie

citrónový „ocot“ – zálievka na šalát

  • 2 citróny
  • 3 PL olivový olej
  • soľ, trstinový cukor

 

  • celozrnná bageta
  • 4 figy
  • ricotta
  • šalát
  • opečené lieskovce
  • med

Postup

  1. Najprv si pripravíme citrónový ocot. Citróny si prepolíme napoly. Na rozrezanú časť ich poriadne posolíme a posypeme trstinovým cukrom. Dáme ich na suchú rozohriatu panvicu rezom na dol a necháme bez hýbynia. Nedotýkame sa citrónov, ani ich neposúvame, až do kým sa okolo citrónov nevytvorí čierna, ako keby spálenina cukru a soli. Nebojte sa, nie je to nič zlé. Celé to trvá dve-tri minútky. Citróny v tomto bode stiahneme z ohňa a keď trošku vychladnú a nie sú pre nás v rukách už príliš horúce, vymačkáme z nich šťavu do misky. Pridáme k nim 3 PL olivového oleja.
  2. Ricottu si vyberieme z téglika a necháme cez sitko precediť všetku vodu. Pridáme soľ.
  3. Figy si prepolíme na 3 časti, vnútorné kraje jemne rukou stlačíme, aby zväčšili svoj obsah. Posypeme trstinovým cukrom a flambovaciou pištolou zaflambujeme. Ja so v nej práve nemala plyn, takže som figy jednoducho iba na 10 minutiek zapiekla v rúre na vyšší stupeň na  program gril (cca 250°C).
  4. Lieskovce si opečieme na panvici.
  5. Ideme na to – bagetku si nakrájame a opečieme na panvici.Opečené bagetky natrieme medom, pridáme vrstvu ricotty. Lístky šalátu (umyté a osušené samoška) namočíme do citrónovej zálievky. Položíme na bagetky. Pridáme skaramelizované figy a zopár nasekaných lieskovcov. Na záver pridáme trošku čerstvo namletého čierneho korenia. Nebojte sa, dokonale sa tam hodí!

Dobrú chuť k tejto úžasnej delikatese!

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *