jedlá z mäsa,  vegetariánske

Zimný šošovicový šalát

Recept na parádny letný šošovicový šalát nájdete v mojej knihe Medzi jedlom a láskou, ktorú si môžete kúpiť na mojom eshope . Je úžasný, rýchly a u nás doma veľmi obľúbený. Avšak leto je za nami, lístie nám šuští pod nohami a čoskoro prídu aj mrazy. A toto chladné počasie si akosi prirodzene vyžaduje poriadnu dávku teplého jedla. A najlepšie zdravého, nech mám čo telu dodať, všakže. A tak tu mám pre Vás jeden úžasničkovský  recept na jesenno-zimný šalát, na ktorom si fičím už pár týždňov. Opäť je plný strukovín a zeleniny, tentokrát pečenej a opäť si tento šalát môžete obmieňať ako sa Vám len zapáči. Moje tipy?

  • Upiecť si môžete trebárs aj mrkvu, brokolicu, zeler či tekvicu.
  • Rovnako aj strukovinu si môžete vymeniť za cícer či fazuľu. Toľko možností!
  • Pridať môžete aj uvarenú obilninu – quinou, bulgur, natural ryžu ..
  • Ak konzumujete mäso, odporúčam pridať aj trošku opečenej slaninky s jej výpekom
  • Tento šalát je úžasný samotný, ale môže poslúžiť aj ako príloha k dobrému kúsku mäsa či ryby
  • Veľmi dôležité sú BYLINKY  – čerstvá petržlenová vňať a bazalka dodá jedlu tú chuťovú dokonalú bodku. Pridať môžete aj perilu a senovku

Tak a už smelo do prípravy a dobrú chuť!

Počet porcií: 4        Doba prípravy: 40 minút

Ingrediencie:

  • 200 g hnedej šošovice
  • 150 g ružičkového kelu
  • 1 malý karfiol
  • soľ, kurkuma, kari korenie
  • bazalka, petržlenová vňať
  • voliteľné – 60 g slaninky
  • granátové jablko
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • za hrsť klíčkov

 

Postup:

  1. Šošovicu deň vopred namočíme do vody.
  2. Na druhý deň ju poriadne prepláchneme a v novej vode, mierne osolenej, uvaríme domäkka. Po uvarení ju scedíme.
  3. Rúru si zapneme na 200° C. Ružičkový kel aj karfiol si umyjeme a rozdelíme na menšie kúsky. Ak máte malé hlavičky ružičkového kelu, môžete ich nechať vcelku. Ak sú hlavičky väčšie, môžete ich prekrojiť napoly. Kel aj karfiol dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou, kurkumou a kari korením a poriadne premiešame. Vložíme do rúry a pečieme 25-30 minút.
  4. Ak chcete pridať do šalátu slaninku, tú si pokrájame na drobné kúsky a opečieme na panvici.
  5. Teraz je čas všetko pekne zmiešať. Do misy premiestnime uvarenú šošovicu, pridáme slaninku s troškou výpeku a upečenú zeleninu.
  6. Pridáme za plnú hrsť petržlenovej vňate, čerstvú bazalku, dve hrste granátového jablka a hrsť klíčkov.
  7. Ochutíme citrónovou šťavou a ak je treba, zakvapneme olivovým alebo iným kvalitným olejom.

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.