Zeleninovo-cícerové stew

Poznáte stew? Je to druh gulášového hustého jedla, ale keďže guláš je podľa mňa označenie pre poriadne mäsité jedlo, toto husté jedlo som preto nazvala stew (čítaj „sťju“), ako ho volajú v zahraničí. Pripravila som ho vo vege verzií a je to jedno z najlepších jedál z jedného hrnca! Doma ho milujú úplne všetci. Je to polievka aj druhé jedlo v jednom. Verzií stew je toľko, koľko je domácností. Každý ho má rád inak. Toto naše „stju“ je poriadne husté, správne dochutené, plné zeleniny a strukovín. Vždy ho varíme vo veľkom hrnci a máme ho na tri dni. Jeho čaro spočíva v rozmixovaní časti zeleniny. Takto je celé jedlo poriadne husté. A postačí Vám k nemu už len kus poctivého kváskového chlebíka..

Obrovskou výhodou tohto jedla je to že si ho môžete pripraviť z akejkoľvek zeleniny alebo strukoviny a tak vytvoriť jedlo zo zvyškov, ktoré doma potrebujete spotrebovať. Super jedlo do januárového lockdownu napríklad!

Zeleninu si môžete teda obmeniť podľa vašich chutí a presné množstvo si určite tiež vy. Podľa toho, pre koľkých ľudí varíte. Je to veľmi jednoduché. Okrem krájania zeleniny to nie je veľká robota. No tá chuť je geniálna!

A môj typ na záver, určite pridajte do hotového jedla čerstvú petržlenovú vňať. A veľa. Tá je tou čerešničkou tohto jedla.

Na mojom Instagrame nájdete aj krátky videorecept k tomuto receptu.

A už Vám len popriať dobrú chuť k tomuto parádnemu, zdravému a jednoduchému jedlu z jedného hrnca. Toto sťju si zamilujte rovnako ako my, to Vám prajem!

Ingrediencie

  • cícer
  • cesnak
  • cibuľa
  • kúsok zázvoru
  • 1 PL kokosový olej
  • kurkuma
  • červená paprika
  • údená paprika
  • pár zemiakov
  • mrkva
  • tekvica
  • soľ
  • lúpané paradajky
  • voda alebo vývar
  • mladá cibuľka
  • cuketa
  • kokosové mlieko
  • petržlenová vňať

Postup

  1. Cícer si deň vopred namočíme do vody. Na druhý deň ho scedíme, prepláchneme a v novej várke vody uvaríme do mäkka. Alebo použijeme cícer z konzervy.
  2. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Zázvor si nastrúhame na jemnom strúhadle.
  3. V hrnci si rozpustíme kokosový olej a na ňom orestujeme cibuľu, cesnak a zázvor. Keď je všetko orestované pridáme kurkumu a údenú a červenú papriku a necháme rozvoniať.
  4. Všetku zeleninu ošúpeme a nakrájame na kocky.
  5. Postupne vložíme do hrnca nakrájané zemiaky a mrkvu a chvíľku restujeme. Pridáme nakrájanú tekvicu.
  6. Všetko osolíme, pridáme konzervu lúpaných paradajok, zalejeme vývarom alebo vodou.
  7. Keď je zelenina takmer uvarená pridáme scedený, uvarený cícer a nakrájanú mladú cibuľku.
  8. Časť (cca tretinu) zeleniny so šťavou vložíme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Vrátime späť do hrnca, pridáme nakrájanú cuketu a kokosové mlieko a necháme pár minút povariť, kým nie je cuketa naskus mäkká.
  9. Na záver pridáme veľkú hrsť petržlenovej vňate. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.