koláče/dezerty/muffiny

Vanilková torta s ricotta-tvarohovým krémom a ovocím

 

V piatok som robila tortu. Jednej skvelej oslávenkyni. A tak som sa zamyslela (občas sa treba aj zamyslieť :)), že vlastne tu nemáme ešte recept na tortu. Na minulú makovú som Vám recept nepriniesla. Tortu som totiž rýchlo tri krát cvakla, odovzdala oslávenkyni, ešte sa mi z nej ušiel kúsok (keďže to bola torta pre moju skvelú kamošku) a už som ju viac nevidela :). A pokiaľ si svoj výtvor neodfotím aspoň 100krát (a to doslova), recept nedám ani za svet. Veď aké fotky by som k nemu prilepila.

No ale táto víkendová vanilková tortička dopadla tiež úplne že super, takže som si povedala, že dnes Vám proste musím dať aj recept. Ale potom ma napadla jedna vec. Stále sa snažím, či snažíme o dokonalé torty, krásne vyzerajúce a bez chybičky nastajlované. Dokonalosť je nudná a možno niektorá z Vás majú pocit, že takú tortu si doma nikdy nespravia. Preto som použila polovičný korpus, ktorý mi zostal, pripravila úplne ľahunký krém s ingrediencií, ktoré som našla v chladničke (doslova) a ktorý som len tak našvácala na korpus, ozdobila úplne že za pár sekúnd niekoľko zvyšnými kúskami ovocia a bolo. Žiadna dokonalosť, žiadna nastajlovanosť, žiadna 5-hviezdičková torta. A to ma na tom teší. Priniesť nedokonalosť a jednoduchosť.. a mať radosť z toho. A nehľadieť už na to, že to, čo sme ja či vy upiekli nie úplne uhladené a nevyzerá to ako z hotela Kempinsky.

Ak chcete cesto hrubšie, aby ste ho mohli trebárs prekrojiť napoly a tak naplniť krémom, použite dvojnásobné množstvo ingrediencií na cesto. Toto množstvo je na jeden plát, tak ako je na mojích fotkách, teda na tenší jeden plát. Krém si môžete samozrejme spraviť hocijaký. Či už z ricotty, mascarpone alebo tvarohu a pudingu. Na tortičku pre iných používam pevnejší mascarpone alebo iný krém, no pre nás som zvolila tento ľahunky tvarohovo-ricottový krém, ktorý síce nie je úplne tuhý, ale na domácu tortičku je ako stvorený a je aj celučký zdravý.  Je to len a len na Vás, aký si vy spravíte. Možno aj to je výzva nedokonalosti. Skúšať a skúšať. Tak smelo do toho! A keď si pripravíte len tak hocijakú tortičku, nedokonale upravenú, pošlite mi foto a napíšte ako Vám to išlo.

Ingrediencie (priemer cca 20-23cm)

  • 2 vajíčka ( zvlášť bielka a žĺtka )
  • 60g špaldovej hladkej múky
  • 1/3  ČL sódy bikarbóny
  • 40g trstinového cukru (ak ste zvyknutí na sladšie, dajte si o niečo viac cukru)
  • 18g oleja (kokosového alebo slnečnicového)
  • 1 ČL vanilkový extrakt

krém na domácu zdravú tortičku

  • 250 g ricotta
  • 250g jemný tvaroh
  • stévia podľa chuti (alebo iné sladidlo, trebárs aj práškový cukor ak používate)
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt
  • dobrovoľné – v 3 dcl mlieka si môžete uvariť vanilkový puding a po vychladnutí ho primiešať k ostatným ingredienciám na krém – krém bude pevnejší

 

  • banán
  • domáci jahodový džem

Postup

  1. Bielka si vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Odložíme bokom.
  2. V druhej mise si vyšľaháme žĺtky
  3. K žĺtkom postupne za stále šľahania pridáme olej a vanilkový extrakt a prešľaháme.
  4. Opäť za stáleho miešania postupne pridávame bielka s cukrom a jemne šľaháme, len aby sa všetko spojilo.
  5. Múku zmiešame so sódou bikarbónou.
  6. Múčnu zmes pridáme k vajíčkovej zmesi a jemne prešľaháme.
  7. Zmes nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme na 180°C cca  13-15min. Sledujte si korpus počas pečenia.
  8. Na krém si zmiešame všetky ingrediencie.
  9. Na spodok korpusu som dala domáci jahodový džem a kúsky banánu. Naň natrieme krém a ozdobíme tým, čo doma nájdeme. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.