Špaldové ricotta lievance
Asi som sa stala závisláčka na ricotte. Včera som ju konečne našla v obchode. Občas ju totiž majú, potom je zase vypredaná a takto stále dookola. A nie vždy na ňu natrafím. Asi existuje viac takých bláznov, ktorý ju nakupujú a nakupujú a nikdy jej nemajú dosť. No a keď už na ňu natrafím, chabrem kelímok za kelímkom .. radšej sa ma nepýtajte koľko ich skončilo v nákupnom košíku. Niekedy je lepšie si strážiť tajomstvo pre seba :).
No a keď už som mala doma tú ricottisko, treba ju nejak využiť. Aj som si už nadávala, že nech furt ju kdesi nepchám, že už aj vy máte určite dosť tých mojich receptov, kde sa zjaví ricotta. Ale nakoniec moje srdce zvíťazilo nad mojím ušomraným ja a ráno už vyvoniavali na stole ricotta lievance. Inšpirovala som sa receptom, z jednej francúzskej stránky. Och ale viete aké sú? No dokonalé! Prisám vačku! Úplne prevalcovali všetky lievance aké som kedy jedla. Sú úžasné, no zalizovali sme sa s Miškom ešte veľmi dlho. Kde som jááá len doteraz bola, že som ich neobjavila skôr… Hlavne, že som ich spravila teraz. A vy dlho neotáľajte a tiež si ich pripravte, odpadnete ! 🙂
Ingrediencie
- 150g špaldová hladká múka
- 50g špaldová celozrnná múka
- 40g trstinový cukor
- 2 Čl vínny kameň
- 200ml mlieka
- 200g ricotta
- 2 vajíčka ( zvlášť žĺtka a bielka)
- štipka soli
- 1/2 Čl vanilkový extrakt
Postup
- V jedne mise si zmiešame múky, vínny kameň a trstinový cukor.
- Do druhej misky si dáme žĺtka, ricottu, mlieko a vanilkový extrakt a poriadne premiešame ručnou metličkou.
- K tejto zmesi prisypeme suché ingrediencie a premiešame do hladka.
- Bielka vyšľaháme do polotuha so štipkou soli a pridáme k celej zmesi a už len zľahka premiešame.
- Lievance opekáme na panvici na trošičke kokosového oleja.