koláče/dezerty/muffiny

Špaldové profiteroles s mascarpone-šlahačkovým krémom

Ak aj Vám profiteroles nič nehovorí, nič si z toho nerobte. Ja som tiež dlho nevedela, čo to vlastne je. Pre mňa sú to ako keby mini veterníčky alebo odpalované venčeky. Moja maminka robí úžasné odpalované venčeky. Väčšinou na Veľkú Noc a veľmi sa na ne teším. A vlastne na čo sa človek neteší, čo urobí jeho vlastná maminka? A jej medové rezy či kakaový závin nemajú konkurenciu. Maminy sú proste maminy a moja babička bola úžasná kuchárka tiež. Pamätám si moju babičku, ako vždy piekla od oka, ale vždy boli jej koláče perfišné. Čo by som za to dala, že by mi niekedy ešte niečo upiekla. Jej dom rozvoniaval po kysnutom ceste a to, čo napiekla nám často nosila na bicykli až k nám domov. Vždy nás aspoň navštívila a nemuseli sme ju len volať na oficiálne návštevy. Prišla na pol hodinku či hodinku, vystískala nás ako najsilnejšie vedela, dala nám koláče, chvíľku si posedela a porozprávala si či sa kochala maminkinou záhradou a išla domov. Bola to tá najlepšia a najmilujúcejšia a úplne jednoduchá, ale pritom múdra babička na svete. A bola naša 🙂 .
No ale späť k našim dnešným mini profiteroles. Konečne sa mi podarili celé úplne špaldové bez zrnka klasickej múky. Sú veľmi jemné, krehké a mega chutné. Plnila som ich ľahkým mascarpone krémom so šlahačkou. Vy si môžete spraviť kľudne aj iný krém a potom dajte vedieť ako Vám chutili:). A ak máte ešte strach pred odpalovaným cestom, tak s týmto sa skvelo pracuje a je úplne jednoduché. Veľkú radosť mi narobili tieto mini koláčiky… tak nech narobia aj Vám!

Ingrediencie ( na cca jeden plech )

  • 80g masla
  • 80 ml vody
  • 80 ml mlieka
  • 80g špaldová polohrubá múka
  • 2 vajíčka
  • 1/3 žĺtka

 

  • smotana na šľahanie
  • 100g mascarpone
  • stévia alebo práškový cukor ak používate

Postup

  1. Do hrnca si dáme maslo, mlieko a vodu a privedieme do bodu varu.
  2. Za stáleho miešania pridáme múku  zmiešanú so štipkou soli a cukru a po chvíľke odstavíme zo šporáka.
  3. Do zmesi pridávame po jednom vajíčka a poriadne miešame, aby sme vytvorili jednotnú hmotu.
  4. Naplníme si cukrárenské vrecko a na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie tovríme malá kopčeky.
  5. Ak majú kopčeky špičku, mokrým prstom ju zatlačíme.
  6. Na 200°C profiteroles pečieme cca20min. Potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ešte 20-25min. Po upečení necháme úplne vychladiť a prekrojíme napoly.
  7. Na krém si zmiešame mascarpone so stéviou alebo práškovým cukrom. Šľahačku vyšľaháme a jemne vmiešame do mascarpone.
  8. Krémom zdobíme profiteroles. Ja už som na vrch nedávala žiadnu polevu, ale môžete si spraviť trebárs čokoládovú.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.