Šišky z kefíru

Šišky robíme zväčša len raz do roka, ale užijeme si ich poriadne! A tieto sú naše obľúbené, jemné a výbornej konzistencie. Cesto nechávam 10-12 hodín na linke (môžete aj 16), nech si kefír robí z múkou to, čo on dokáže, robiť ho ľahšie stráviteľným. Ak čas nemáte, tak počkajte 2-3 hodinky aspoň. Pre mňa je toto dlhšie časové okno ideálne, pretože večer zarobím a na druhý deň už len vykrajujem alebo skoro ráno zarobím a navečer šišky vysmažím. Jednoduché a efektívne. A strašne dobré! Neľakajte sa tých nepravidelných tvarov. U nás vykrajujú šišky dievčatá a sú tak krásne, ako len oni vedia vykrojiť svojimi detskými rúčkami. Ale predsa, na dokonalom tvare nezáleží. Stačí, ak do nich vložíte kus radosti a lásky.

Tak a tu už máte recept, nech chutia!


Ingrediencie

  • 3 šálky hladkej múky
  • Šálka kefíru
  • 1 vajíčko
  • 1 PL sušené droždie
  • 1/3 ČL soli
  • 3 PL cukru
  • 1 PL oleja

Postup

  1. Zo všetkých ingrediencii vypracujeme cesto. Ak je treba, pridajte múku alebo naopak trochu vody. Množstvo záleží od hustoty kefíru či savosti múky, takže si uberte alebo pridajte tak, aby bolo cesto mierne lepivé, no kompaktné. Prikryjeme a necháme na linke 10-12 hodín žiť si svoj život. Kefír za tú dobu spraví svoju dobrú prácu.
  2. Po tejto dobe cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm. Vykrajujeme pohárom okrúhle šišky a v strede urobíme dierku. Necháme 10-15 minút odpočívať.  
  3. Rozhorúčime si panvicu s dostatočnou vrstvou oleja. Šišky smažíme z každej strany dozlatista. Posypeme práškovým cukrom a obľúbeným džemom. Dobrú chuť!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.