Rozmarínové zemiaky s jarnou zeleninkou

Ako prežívate túto jar? Ja mám trošku pocit, že jar ani nestihla byť a prišlo rovno leto. Ale je nám fajn, aspoň sme veľa vonku. Doma som si už nasadila bylinky aj zeleninu. Už mi ostáva iba paprika. A veľmi sa zo záhradky vytešujem, je to jej premiéra na našom novom domčeku, tak som sama zvedavá akú úrodu prinesie. Môcť si odtrhnúť svoju zeleninku zo záhrady mi prináša veľkú radosť, aj keď to obnáša aj kopec starostí a námahu pri okopávaní, trhani buriny, či denno-dennom polievaní. Ale aj tak som presvedčená, že to stojí za to :).  A najviac ma fascinuje, ako nám naša príroda ponúka počas celej jari, leta či jesene rôzne druhy ovocia a zeleniny. Všetko sa tak krásne prelína. Najprv reďkovka, krášok, špargľa, potom papriky, baklažány, cukiny, atď atď 🙂 … A práve teraz je čas špargle. Máte ju radi? My doma veľmi! Robíme si ju ako ľahkú prílohu k mäsu, do fritaty,  šalátov a polievka z nej je naozaj perfišná. Alebo ju môžete prihodiť do tohto jarného skvelého jedľa z jednej panvice a máte o obed či ľahkú večeru postarané. Ja som sa do tohto jedla úplne zamilovala. A čo je úplne najviac super, že si môžete zeleninu obmieňať ako Vám chutí. Ja som použila prevažne jarnú zeleninu z trhu. Vďaka nej má jedlo krásne farby. A prihodiť môžete aj iný syr, či mäso .. všetko je už len a len na Vašej tvorivosti. Určite však nevynechajte čerstvý rozmarín a bazalku. Dodajú jedlu dokonalý šmrnc! Dobrú chuť! 🙂

 

Ingrediencie

  • 6 zemiakov
  • 4 hrste mladého hrášku
  • 1/2 baklažánu
  • zväzok zelenej špargle
  • jeden pór alebo tri mladé cibuľky
  • 5-8ks cherry rajčinky
  • mozzarella
  • rozmarín
  • 1 PL masla
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • bazalka

 

Postup

  1. Zemiaky si poriadne aj so šupkou umyjeme a prekrojíme na štvrtinky. Dáme variť do osolenej studenej vody do 3/4 mäkka.
  2. Mladý hrášok dáme do vriacej vody na 2-3 minutky.
  3. Baklažán si umyjeme a pokrájame na kolieska. Posolíme a necháme 5-10 minutiek stáť, aby soľ vytiahla vodu. Potom baklažán osušíme utierkou a prekrojíme na štvrtinky. Ak máte malý baklažán, stačí prekrojiť napoly.
  4. Pór alebo jarnú cibuľku si nakrájame na kolieska. Na panvicu dáme olivový olej, necháme mierne rozhorúčiť a pridáme pokrájaný pór alebo cibuľku. Chvíľku restujeme.
  5. Špargľu umyjeme, odrežeme drevnaté tvrdé konce (cca 3cm, záleží od špargle) a prekrojíme ju napoly.
  6. K orestovanému póru pridáme baklažán a aj špargľu, osolíme, okoreníme, prikryjeme pokrievkou, aby sa zelenina chvíľku podusila a za občasného miešania dusíme na miernom ohni cca 5-7 minúť. Zeleninu odkryjeme,  ak je na skus mäkká, alebo tak, ako to máte radi, pridáme cherry rajčiny, pár lístkov bazalky a ešte chvíľku restujeme, už nedusíme.
  7. Zmes odložíme do misy. Na panvicu dáme kúsok masla, pridáme zemiaky, dve vetvičky rozmarínu a zemiaky opečieme. Ku koncu pridáme hrášok, aby sa chute prepojili a na koniec pridáme ostatnú zeleninu.
  8. Do panvice k celému jedlu pridáme jednu natrhanú mozzarellu alebo iný obľúbený syr.

TIP: k zeleninke môžete pridať aj slaninku, dodá jedlu super arómu a chuť, hlavne pre mužské pokolenie 🙂

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.