Ríbezľové muffinky s makovou múkou

Poznáte makovú múku? Používate ju? Ja som ju už tri krát  skúšala, ale nejak som nebola spokojná s výslednou konzistenciou koláčika.. Tieto múky zo semien sú skvelou náhradou bielej múky, len je potrebné zistiť v akom pomere je dobré ich kombinovať. Super článok k tejto téme nájdete na stránke Terapia Jedlom, kde odborníčka v oblasti stravovania Silvia Horecká ponúka praktický prehľad múk a ako ich kombinovať. Určite stojí za prečítanie. A ako je na tom maková múka? Maková múka, podobne ako iné múky zo semien, sa vyrába zomletím za studena vylisovaných semien maku. Nie je to to isté ako klasický mletý mak! V porovnaní s mletým makom má múka asi o 30% vyššie nutričné hodnoty. Obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok je podstatne vyšší a zároveň v porovnaní s pšeničnou múkou má podstatne nižší obsah uhľohydrátov, čiže nemej energetickej hodnoty. Vyšší obsah nutričných hodnôt sa dosiahne vylisovaním oleja zo semien, čoho dôsledkom je nižší obsah omega-6 mastných kyselín. Tým pádom sa výborne hodí aj na pečenie. Keďže maková múka má vysoký obsah bielkovín je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov. Taktiež obsahuje veľa vlákniny, ktoré napomáha tráveniu a má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Obsahuje vela železa, draslíka a horčíka.  Túto múku môžete použiť všade tam, kam sa Vám hodí chuť maku.

Tak čo, vyskúšate ju? Aby som Vám to trošku uľahčila, prinášam Vám tie úplne najnadýchanejšie muffinky na svete. Sú skvelé, šťavnaté, nadýchaníčkové, strašne jednoduché na prípravu, a bohaté na prospešné látky. Ako ovocie som pridala ríbezle, ktoré mi svokrík doniesol, fajne sa doplnili s ostatnými ingredienciami. Týmto receptom Vás chcem povzbudiť, aby, ak ešte príliš nepečiete aj s inými bezlepkovými múkami, aby ste to skúsili. Určite to zvládnete. Na mojom blogu nájdete viacero receptov s rôznymi múkami, budem rada, ak sa inšpirujete a vyskúšate a zase naopak, ak máte Vaše obľúbené recepty s rôznymi múkami, poteším sa Vašim receptom a určite ich rada vyskúšam. 

 

Ingrediencie

  • 100g špaldová múka hladká
  • 60g maková múka
  • 40g ryžová múka
  • 80g trstinový cukor
  • 5g vínny kameň
  • kôra z jedného citrónu
  • 250g jogurt
  • 1 žĺtko
  • 60g kokosový olej
  • 1 Čl jablčný ocot
  • 120g ríbezle

Postup

  1. V jednej mise zmiešame všetky suché ingrediencie (múky, cukor, vínny kameň, kôra z citrónu).
  2. V druhej miske všetky mokré (jogurt, žĺtko,olej, ocot).
  3. Zmiešame dokopy.
  4. Pridáme ríbezle. Premiešame.
  5. Košíky naplníme cestom do 3/4 a dáme piecť na 180°C na cca 20min.

e

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.