bezmliečne,  vegetariánske

Plnená lavaš tortilla

Predtým, ako „preskrolujete“ tento recept a zhrozíte sa aký dlhý zoznam ingrediencií a ešte dlhší postup Vás čaká, dovoľte mi, aby som Vám všetko pekne vysvetlila. Tento recept vznikol spojením zvyškov a tak Vám ponúkam rovno 3 nezávislé recepty a štvrtý, ako parádne spojenie týchto dobrôtok. Lavaš chlebík som kupovala, sama od seba, dávno predtým, ako mi ho začali oni posielať v rámci spolupráce. Chutil nám a bol pre mňa zdravou rýchlou alternatívou v zaneprázdnených dňoch. Lavaš chlebík používame na domácu pizzu, plnené tortilly, pečené ovocné galetky, domáce pečené chipsy, rýchlu štrúdlu .. A potom ho mám vždy v mrazničke a keď nestíhame, iba vytiahneme a plníme, tým, čo doma máme. Lavaš chlieb neobsahuje žiadne pridávané látky a má čistú chuť. Ak ho doma nemáte, použiť môžete iné tortily, tie domáce alebo kupované, avšak prečítajte si, či nemajú zbytočne pridávané látky.

No a naposledy som mala doma humus a po treťom dni som už nevedela čo s ním, tak som dorobila falafel guľky, ktoré sú veľmi rýchle, za pol hodinu som upiekla zeleninu a rýchly, šťavnatý a zdravý obed bol na stole. Fakt to bolo rýchle, ale preto, lebo som už mala niečo pripravené. Tento recept nebol plánovaný ako samostatný, ale využila som zásoby, aby som Vám ukázala ako naplniť lavaš chlebík INAK ako klasicky letnou zeleninou (ktorú v zime kupujeme veľmi málo aj keď na nás civí  každom veľkom obchode) a kuracím mäsom. Chcela som priniesť zimnú verziu úžasnej plnenej tortily. Vy si môžete vybrať a do lavaš chlebíku dať iba pečenú zeleninu a dobrý dip, niekedy si zase pripravíte humus a inokedy zase falafel guľky. Uvidíte koľko kombinácií sa Vám otvorí! Práve preto je tu tento recept! Aby Vám priniesol nové nápady, novú inšpiráciu, aby ste videli, že i bez klasického jedla mäso-príloha sa dá krásne prestravovať. Vďaka farebnému výživnému jedlu sa bude aj cítiť lepšie!

Takže, priatelia, skúste si niekedy pripraviť iba falafel guľky trebárs (sú úúžasné!) k tomu jeden z humusov a máte super jedlo, aj pre návštevy. Humus je skvelý len tak s nakrájanou surovou mrkvou, uhorkou alebo na kváskovú hrianku, posypať klíčkami. A pečenú zeleninu nemusím predstavovať, tú si pripravujeme nonstop teraz v zime. Humusu aj falafelu robím vždy z dvojnásobného množstva ako uvádzam v recepte. V chladničke vydržia aj na druhý či tretí deň a to je príležitosť pre lavaš chlebík, ktorý v rýchlosti len naplníte tým, čo ste si dni dopredu nachystali a máte zdravý obed bez roboty .. Takto som poňala tento recept a preto v ňom nájdete ďalšie tri plnohodnotné recepty!

Tak smelo do skúšania a varenia. Každý recept sám o sebe je rýchly, vyžaduje iba deň dopredu namočiť cícer a na druhý deň postupovať podľa postupu. Nič komplikované, chuť úžasná!

Ingrediencie

Falafel

  • 100 g cíceru
  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL múky (ja dávam pomleté ovsené vločky)
  • 1-2 PL vody
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • 1 ČL mletej rasce
  • ½ ČL rozdrveného koriandru
  • 1/2 ČL mletej červenej papriky
  • trošku čierneho korenia
  • 1 ČL soli

Hráškový humus

  • 100 g cíceru
  • 250 g hrášku
  • 1 a 1/2 PL tahini pasty
  • pár lístkov mäty
  • 1 PL vody
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • ½ ČL soli

Cviklový humus

  • 100 g cíceru
  • 1 PL tahiny  pasty
  • 1-2 PL vody
  • 1 PL avokádového oleja
  • 1 väčšia cvikla alebo dve menšie
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL chrenu
  • ½ ČL soli

Pečená zelenina

  • 1/2 malého karfiolu
  • 2 mrkvy
  • olivový olej
  • soľ, kari korenie a trošku kurkumy

 

Postup

Falafel

  1. Cícer deň vopred namočíme do vody.
  2. Na druhý deň cícer zlejeme a poriadne prepláchneme. Do mixéra vložíme prepláchnutý cícer a všetky ostatné ingrediencie. Mixujeme, tak aby sme cícer síce rozmixovali, ale je dobré, ak ostanú občas malé kúsky cíceru. Hmotu preložíme do misky a dáme do chladničky na hodinu až dve odpočinúť.
  3. Na poriadne rozpálenú panvicu nalejeme olivový olej. Oleja musí byť viac, tak, aby guľky boli kúsok v ňom ponorené.
  4. Opekáme sprudka zo všetkých strán do zlatista.

Hráškový humus

  1. Cícer deň vopred namočíme a na druhý deň uvaríme do mäkka.
  2. Hrášok uvaríme v osolenej vode. Do mixéra dáme uvarený cícer, hrášok, tahiny pastu, trošku vody, olivový olej, citrónovú šťavu, mätu a soľ.
  3. Zmes rozmixujeme na pyré, aby malo rovnomernú, hustú, jemnú konzistenciu. Ak sa vám zdá trochu suchšie, pridajte ešte citrónovú šťavu a trochu oleja.
  4. Pri servírovaní pokvapkáme trochou oleja.

Cviklový humus

  1. Cícer deň vopred namočíme a na druhý deň uvaríme do mäkka.
  2. Cviklu zalejeme vodou a  varíme cca 1 hodinu. Necháme vychladnúť a ošúpeme Nakrájame ju na veľké kúsky a vložíme do mixéra spolu so všetkými ostatnými ingredienciami.
  3. Zmes rozmixujeme na pyré, aby malo rovnomernú, hustú, jemnú konzistenciu. Ak sa vám zdá trochu suchšie, pridajte ešte citrónovú šťavu a trochu oleja.
  4. Pri servírovaní pokvapkáme pár kvapkami oleja.

Pečená zelenina

  1. Zeleninu umyjeme, pokrájame na menšie kúsky, posolíme, pridáme kari korenie a kurkumu, trošku olivového oleja a pečieme na 190°C cca 20-30 minút.

Lavaš tortila

  1. Lavaš chlebík zložený na tri vrstvy potrieme humusom, pridáme falafel prekrojený napolu, pečenú zelelninu a zrolujeme. Môžeme ešte na panvici opiecť, ale netreba.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.