Pečené jahňacie stehno

Veľká Noc sa blíži.. Sú to moje obľúbené sviatky. Sú iné ako tie Vianočné. Aj tie máme veľmi veľmi radi. Sú plné nehy, lásky, novonarodeného Spasiteľa, rodiny, oddychu.. Tieto veľkonočné sú iné .. Veľa sa postíme, modlíme, premýšľame a intenzívne premýšľame.. na konci je úprimná radosť a vďačnosť. A nádej. Kríž prináša bolesť i nádej.. Pre nás, ktorí v Neho uverili .. Práve preto sú to pre mňa krásne sviatky. Sú veľmi, veľmi intenzívne ..

Na Veľkú Noc vypekáme málo. Vždy pripravujeme pečku a hrudku a jeden či dva koláčiky maximálne. Cez veľkonočný týždeň som tak v kuchyni oveľa menej ako cez Vianoce.. Roky dozadu sme na Veľkonočnú nedeľu chodili ku mojím rodičom. Maminka už pár rokov pripravuje jahňa. Áno, je to špecifické mäso so svojou chuťou a vôňou, ale mne aj Miškovi chutí. Ja som sa tento rok rozhodla pripraviť jahňacie mäso k Veľkej Noci tiež. Farmfoods má vo svojej ponuke jemné jahňacie stehno s kosťou. Výhodou je, že ho už máte naporcované a tak si kúpite kúskov koľko potrebujete. Mäso je veľmi jemné. V marináde s rozmarínu, cesnaku, kvalitného olivového oleja a červeného vína vynikne jeho chuť.. K nemu som úplne jednoducho pripravila pečené zemiaky a zeleninu. Úplne to tak stačí. Mäso sa po upečení úplne rozpadalo, išlo ľahko od kosti, bolo veľmi krehké a chuťovo skvelé. Odporúčam Vám vyskúšať aj tento druh mäsa, ktoré patrí medzi tie najzdravšie.


Počet porcií: 4

Čas prípravy: 15 minút + 1,2 hodiny pečenia

Ingrediencie

  • 2 kúsky jahňacieho stehna s kosťou od Farmfoods
  • rozmarín
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice olivového oleja
  • pol deci suchého červeného vína
  • soľ, korenie

  • 3 cibule
  • 1 väčší batát
  • 2 cvikle
  • 8 drobnejších zemiakov
  • 8 menších mrkví
  • soľ, korenie, rozmarín, tymián

Postup

  1. Jahňacie stehno umyjeme, osušíme. Na marinádu si zmiešame rozmarín, pretlačený cesnak, olivový olej, červené víno a soľ a korenie. Všetko premiešame a pár hodín vopred mäso potrieme touto marinádou. Necháme postáť.
  2. Rúru zapneme na 180 stupňov.
  3. Do pekáča poukladáme nahrubo nakrájanú zeleninu, ktorú osolíme, pridáme bylinky a jemne pokvapkáme olivovým olejom.
  4. Do stredu vložíme marinované jahňacie mäso, prikryjeme na prvých 40 minút alobalom alebo pokrievkou na pekáč a vložíme do rúry.
  5. Cca 40 minút pečieme prekryté, potom pekáč odokryjeme a pečieme ďalšiu trištvrte hodinu odokryté, ale pravidelne podlievame výpekom, ktorý sa nám v pekáči prirodzene tvorí. Ak sa mäso ľahko oddeľuje od seba, je upečené a vyberieme ho z rúry.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.