bezlepkové,  bezmliečne,  koláče/dezerty/muffiny

Obrátený jahodovo-mandľový koláčik (bezlepkový)

 

V sobotu sme boli na Myjavských cyklistických pretekoch. Bolo treba predsa podporiť môjho Miška, švagríka a aj svokríka. Myslela som si. že to bude nuda, ale bola to parádička. Súťažilo skoro dvesto ľudí a neuveríte, ale súťažili aj malé deti, rodičia s deťmi v detských sedačkách, starší ľudia a dokonca niektorí jazdili aj so svojími psíkmi.. A vlastne sme stretli aj pár ľudí, ktorý okrem sedačiek, kde sedeli ich drobci, mali ešte aj prívesný malý vozíček, kde mali ešte menšie bejby. Bola radosť ich pozorovať a každého, kto sa na tieto preteky vybral som obdivovala. Niektoré deti boli úžasné, vôbec ich neťahali rodičia a do cieľa prišli sami. A vidieť na ich tvárach radosť z víťazstva, z prekonania seba samého i nás napĺňala radosťou. Ja by som asi šlapala s vyplazeným jazykom a v polovici trate by som to vzdala, takže každého som fakt obdivovala. A vtedy som si tak uvedomila, že i takýto šport učí detí ako i dospelých obetovať sa a urobiť všetko preto, aby prišli do cieľa. Aj ja robím všetko preto, aby som prišla do toho môjho „cieľa“ ? Hm .. to už je otázka len na mňa…
No ale viete čo je obrátený koláčik? Vo Francúzsku robia taký jablkový obrátený koláčik, ktorý sa volá tarte tatin. Určite poznáte. No a ja som spravila niečo podobné, ale s jahodami. A vlastne aj cesto som zmenila a spravila ho z veľkej časti mandľové a doplnila bezlepkovými zdravými múkami. Môžete dať kľudne aj špaldovú múku, žiaden problém. Koláčik je ľahunký, zdravý a ideoš na fajné raňajky či ku kávičke. Nám veľmi chutil.

Ingrediencie

  • 30g kokosový olej
  • 100g mandľové mlieko ( alebo iné )
  • 70g trstinový cukor
  • 30g ryžová múka
  • 15g pohánková múka
  • 2 vajíčka
  • 7g vínny kameň
  • 85g mleté mandľe
  • 550g jahody
  • 2 ČL kukuričný škrob

Postup

  1. Jahody si umyjeme, očistíme a nakrájame na drobnejšie kúsky.
  2. Dáme ich variť spolu s 30g trstinového cukru, aby sa rozvarili, cca 10min.
  3. V troške vody vymiešame kukuričný škrob a prilejeme k jahodám a miešame cca 1 minútu, aby zmes prešla varom.
  4. Odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť, následne nalejeme do formy s priemerom MAX 20cm vystlanou papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
  5. Žĺtka oddelíme od bielkov a bielka vyšľaháme do tuha.
  6.  Na cesto si v mise zmiešame žĺtka, 40g cukru, olej a mlieko.
  7. K tekutej zmesi pridáme múky zmiešane s vínnym kameňom a mandľami.
  8. Všetko dobre premiešame, aby sme mali jednotnú zmes a nakoniec jemne primiešame bielka.
  9. Zmes jemne nalejeme na vychladnuté jahody.
  10. Pečieme na 170°C cca 40 minút.
  11. Po upečení necháme koláčik úplne vychladiť a až potom ho prevrátime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeden komentár

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.