koláče/dezerty/muffiny,  Vianoce

Najlepšia vianočka na svete

Poznáte najlepšiu vianočku na svete? Ja áno! Je to táto naša 🙂 .. recept mám ešte od maminky, ktorá ju robievala ešte keď sme boli krpci a vždy nám strašne chutila. hlavne keď nebola suchá, ale až taká nedopočená ako keby 🙂 … ja som sa už niekoľko krát ale pohrávala s pomerom múk v tejto vianočke. Veľmi som chcela, aby chutila ako tá maminkina, avšak, aby aj mala v sebe zdravé veci. Nebolo, to ľahké. Asi 4 krát bola vianočka akási nasuchlá a ťažko išla dole krkom ( ten výraz manžela hovoril za všetko 🙂  .. Pomaličky som bojovala a dnes tu mám pre Vás tú tradičnú vianočku, avšak s fajným pomerom špaldových múk. Podľa môjho skromnučkého odhadu, toto je to naj množstvo celozrnnej múky v tejto vianočke. Je mega suprová, vôbec nie suchá, doma ju jeme aj úplne samú … no pre nás tá fakt naj vianočka v šírom vesmíre.. Ešte že máme tie naše maminky, však? A ja už sa budem držať tohto receptu zubami-nechtami a teším sa ako si ju spravíme znova a znova a znova a …

Ingredience

  • 380g špaldová hladká múka
  • 120g špaldová celozrnná múka
  • 110g zmäknuté maslo
  • 110 trstinový cukor
  • 30g droždia
  • 215ml mlieka
  • 2 žĺtka
  • 1 ČL soľ
  • kôra z jedného citrónu
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt
  • 6 sušených marhúľ
  • hrsť sušených hrozienok
  • hrsť vlašských orechov
  • mandľe na dozdobenie
  • žĺtko na potretie
Postup
  1. Hrozienka, marhule a orechy si namočíme do vody.
  2. Z droždia, teplého mlieka a trošku cukru si pripravíme kvások.
  3. V mise si zmiešame múky, trstinový cukor, soľ, kôru z citrónu, vanilkový extrakt, žĺtka, zmäknuté maslo a vykysnutý kvások s mliekom.
  4. Vypracujeme cesto (cca 3-5 minút miesenia rukou).
  5. Nakoniec pridáme scedené marhule nakrájané na malé časti, hrozienka a pokrájané vlašské orechy a primiešmae k cestu.
  6. Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu.
  7.  Po hodine cesto rozdelíme na 9 dielov- 4,3 a 2 diely, ktoré vyvaľkáme rukou do ako keby trubičiek ( šulcov).
  8. Z prvých 4 šulcov upletieme prvý diel vianočky a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Z ďalších 3 šulcov upletieme ďalší diel, ktorý prenesieme na prvý diel a jemne pritlačíme.
  10. Z dvoch posledných šulcov upletieme tretí diel a prenesieme na vrch celej vianočky.
  11. Vianočku môžeme na troch miestach prepichnúť špajlov, aby sa nám poschodia nezošmykli.
  12. Vianočku potrieme žĺtkom a posypeme nasekanými mandľami.
  13. Pečieme nasledovne: 250°C – 10 minút, 150 °C – 20 minút.

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.