radostné srdce

Medzi jedlom a láskou, kuchárska kniha s posolstvom

Asi takto by som definovala moju knihu. Kuchárska kniha s posolstvom. Myslím, že každý človek čo niečo tvorí, alebo väčšina aspoň, tvorí s určitou myšlienkou, ktorú nosí v sebe a tvorí aj preto, aby niečo komunikoval druhým. Dnes vidím v okolí veľa ľudí, ktorý skrz šijaci stroj, pero, maľbu, tvorivé ruky či iné nástroje, komunikujú druhým svoj spôsob vnímania sveta a robia to, čo považujú na dôležité. Tak isto to je aj u mňa. Keď som sa rozhodla vydať knihu, chcela som do nej vložiť moje vnímanie sveta jedla a potravín, ale aj toho môjho osobného sveta. Akosi mi to nešlo oddeliť. Po tom, čo som pochopila, že žiť by sme mohli aj z mála, že nám stačí to základné, kvalitné, s citom pre prírodu, chcela som sa s tým podeliť aj s ostatnými.

Viete, aj ja sama som si prešla rôznymi fázami. Dlhé roky som bojovala s bulímiou a tak jedlo, aj keď som sa tvárila že nie, bolo centrom môjho života. Stále dookola som sa okolo neho musela točiť a bola som jeho otrokom. Hm, ak ste závislí na alkohole, musíte byť dlhé roky abstinentom, aby ste sa z alkoholizmu dostali. Rovnako je to aj s inými závislosťami. Proste abstinujete. Ale ako sa vyliečiť z poruchy príjmu stravy, keď ju musíte denne prijímať. Je to takmer nemožné a boli to naozaj kruté časy. O to viac, že som odmietala pomoc druhých a tvrdohlavo som si hovorila, že sa z toho dostanem sama. Blázon. Trvalo to roky, ale vďaka tejto dlhej ceste som sa veľa naučila a boli mi dopriate tažko-vzácno-krásne chvíle. Potom, ako som sa z nej, iba s Božou pomocou, dostala, som prežívala dni slobody. Je to už pár rokov. Možno sa pýtate sami seba, na čo to sem píšem. Je to preto, lebo moja kuchárka nesie v sebe posolstvo. Po vyliečení som si prešla fázou ošialu bioobchodov a snáď každej novinky v gastro svete. A to by sa tiež mohlo nazvať určitou závislosťou. Svet konzumizmu nás chce vtiahnuť do jeho víru. Nakupovať a nakupovať, zaoberať sa jedlom a žiť len materialisticky. Ale žijeme na to, aby sme jedlo alebo jeme, aby sme žili? Odpovedzme si na ňu sami, v úprimnosti vlastného srdca.

Jednoduchosť

V mojom živote je mi veľkým vzorom moja babička. Neviem ako tie Vaše babičky, ale moja žila veľmi jednoduchý skromný život. Ale krásny. Čo sa dalo si dopestovala, ostatné mala od všelikoho naokolo alebo si dokúpila a nepotrebovala plnú chladničku jedla. Stačili jej základné veci. Ja to vnímam tak isto, aj keď nerobím tak často ako ona kysnuté koláče a recepty z múky či zemiakov. Ale jej vnímanie a žitie života je mi inšpiráciou, ktorú som vložila do knihy. Nezaoberať sa príliš s jedlom, nelipnúť na ňom, no zároveň voliť si kvalitné suroviny, dbať odkiaľ pochádzajú. Nedávno sa raz pýtali jedného deduška, aký je podľa neho problém dnešnej konzumnej doby. Jeho odpoveď sa ma silno dotkla. Povedal: „Dnes ľudia žijú, akoby boli každý deň na svadbe.“ A mal pravdu. Každý deň sa stravujeme tak, ako keby bola svadba. Každý deň mať na stole mäso, niečo sladké a veľa iného jedla. Každý deň „mať“. Kedysi sa ľudia stravovali oveľa skromnejšie. Som presvedčená, že za to môže náš konzumný svet, ktorého myšlienky sa postupne vnárajú do nášho života a my ich berieme za úplne normálne.

Čo týmto všetkým chcem vlastne povedať? Že si uvedomujem, že pre šťastný život nám netreba kopa potravín, plný nákupný vozík a ešte plnšia chladnička. Že vlastne nám stačí málo. Stačí nám to základné, v dobrej kvalite. A chuť variť doma a nekupovať polotovary. Táto myšlienka sa nesie celou knihou. Recepty, ktoré v knihe nájdete sú naozaj zväčša zo základných surovín, z tých zdravých. Žiadne špeciálne suroviny. Žiadne potravinové výmysly. Nevravím, že aj ja občas nepoužijem rôzne bezlepkové múky, panelu či topinamburový sirup, ktorý má výborné nutričné hodnoty. Ale nie je to denno-denná záležitosť a práve v knihe ukazujem, že sa dá navariť zdravo a chutne zo zeleniny, ovocia, strukovín, občas aj mäsa, vajíčok, mlieka, medu, s troškou cukru, aj keď bieleho a že si veľa jednoduchých vecí vieme vytvoriť aj sami. Tak aby sme neboli otrokom kuchyne, ale aby nám kuchyňa slúžila pre naše zdravie a my sme mohli žiť to, v čo veríme, že je správne.

 

Moja kniha a špajza

A tak Vám pri varení z mojej knihy budú stačiť stále dookola tie isté, či podobné základné suroviny. V knihe, na úvodných stranách som Vám dokonca napísala kapitolu „Čo do kuchyne“, kde sa dočítate, čo budeme v knihe pravidelne používať. Taktiež na úvodných stranách si v skratke preberieme procesy v kuchyni, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Kváskovanie, fermentovanie, klíčky, namáčanie strukovín a zoznam používaných byliniek a korenín. Kniha Vám prináša ucelený a jednoduchý pohľad na  zdravú kuchyňu. Na tú našu, pretože vždy je čo doplniť, obmeniť ..

 

A ako človek dnešnej doby prinášam vcelku moderné jednoduché jedlá a jedlá z celého sveta, ktoré nám doma chutia. Nestavila som na múčne klasické jedlá, hoci ich doma milujeme a pripravujeme si aj tiež, s radosťou. Ale kedže v knihe nájdete zväčša recepty zo zeleniny, ovocia, strukovín, ovsených vločiek, mäsa, mliečnych výrobkov, orechov, kokosu, čokolády a tých naozaj základných surovín, chcela som aby boli jedlá rozmanité. Práve preto v nej nájdete hlavne inšpirácie na takéto varenie.

 

Navráťme do naších kuchýň a životov chuť po domácom kvalitnom jedle. Nech nám nie je jedno čo jeme. Nech si postupne budujeme svoju „sieť“ kde nakupujeme kvalitné potraviny, jednoduché, základné. Uvidíte ako sa Vaša špajza postupne uprace. Ja to vidím sama na sebe, ako som písala, prešla som si aj fázou bio obchodov a nakupovania kadečoho „zdravého“, lebo som si myslela že je to, ako by povedal môj Miško „eko-bio-raw“. Postupne, aj tvorením knihy sa moja špajza úplne zjednodušila. No, aby som povedala pravdu, počas tvorenia knihy bol v špajzi totálny bordel, lebo som nestíhala upratovať, stále osm len varila a fotila a varila a fotila a .. tak stále dookola. No dnes, keď sa pozriem do mojej špajze, nájdete tam strukoviny, orechy, ovsené vločky, pá druhov múk, sušené ovocie, čerstvé ovocie a zeleninu, cukor, med, kokos, mak, nazbierané sušené čaje, chlebník na kváskový chlieb, domáce džemy a zaváraniny. Všetko základné suroviny. Mám v nej asi o polovicu menej ako kedysi. Minimalizmus zavítal aj do nej a ja sa tomu veľmi teším. A tak čo ušetrím na zbytočnostiach, môžeme investovať do kvality. Je to aj vďaka knihe, kedy som tvorila nové a nové recepty a sama som neverila, že je to stále z tých istých surovín. A pritom je každý recept iný! Proste stojí to za to a s mojou knihou môžete vyskúšať toto dobrodružstvo a vrátiť sa o krok späť, aby ste urobili veľký krok vpred k vnímavosti vlastného života a vnímavosti voči prírode. 

A ešte niečo naviac … 

K tomu Vás budú sprevádzať zamyslenia na konci každého receptu, kedy sa len tak zastavíte, popremýšľate. Možno Vás bude tá myšlienka držať aj celý deň a vy sa trošku zastavíte a spomalíte. Aj to je ciel a posolstvo mojej knihy. Zastavme sa, popremýšľajme. Ako žijeme. Kvôli čomu žijeme. Aký dopad má náš život na naše okolie, na našu prírodu. Ja som presvedčená, že vždy je sa nad čím zamyslieť. Nerobiť zo života drámu, treba sa z neho tešiť, no zároveň si nájsť každý ten svoj priestor, objaviť znova to svoje srdce a každý deň sa na chvíľku do neho stíšiť. Verím, že v ňom každý nájdeme pravdu .. Pravdu, ktorá občas bolí, ukazuje, že naše konanie nie je správne. Pravdu, ktorá nás chce nasmerovať kráčať správne, ktorá nám chce dodať nádej, že naša cesta je dôležitá, že každý malý krok sa počíta. Pravdu, ktorá nám vnesie do srdca viac pokory, ale aj odvahy, odhodlania a trpezlivosti. Tam ja vidím tu zmenu. V našom vnútri, v nás samých. A moja kuchárka je tu preto, aby Vám tu cestu, hlavne teda svetom kuchyne, uľahčila. Aby spojila tieto dve oblasti, pre niekoho nespojiteľné. Lebo naša kuchyňa sa nachádza tam kdesi, kde sa stretáva láska k životu a výnimočná chuť jedla.  Lebo spoločne to vytvorí krásnu jednotu, kedy nebudeme prírodu zneužívať pre vlastné egoistické chute, ale vytvoríme harmóniu šetrného čerpania z prírody, toho čo nám sama  vo svojej prirodzenosti ponúka, s ohľadom na etické chovanie zvierat, nevyčerpávajúc  a neničiac ju. A neničiac ani vlastné zdravie, ale dbať oň, aby nám ďalej slúžilo na vyššie ciele..

 

Názov knihy

Spolu s prvotnou myšlienkou celej knihy je to snáď tá najdôležitejšia vec. A tá najťažšia. Verte mi, odkedy som sa rozhodla napísať a vydať knihu, stále som premýšľala ako sa bude volať. Aby bol názov výstižný, pútavý, veľavravný a zároveň tak trošku tajomný. No celá veda. Nikde som neskúmala aká titulka sa najviac predáva, aký názov zvoliť, aby bol marketingovo výnosný. Nechávala som všetko v sebe akosi dozrieť a postupne mi to dochádzalo. Ako hovorí sv. Augustín – „Miluj a rob čo chceš“. Krásna myšlienka, však? Prvotne som chcela, aby sa moja kniha volala Jedz a miluj. Tento názov vystihoval veľa. Ale potom som zistila, že existuje kniha a rovnako aj film, ktorý sa volá Jedz, modli sa a miluj. A tak som nechcela ďalší podobný názov. Dlho som premýšľala, ako inak pomenovať moju knihu .. Až raz si hovorím, už dosť v pokročilom štádiu úprav: „Mária, to už nie je možné, že nevymyslíš názov pre vlastnú knihu. Ako ju nazvať, keď sa celá nachádza niekde medzi jedlom a láskou? “ A bolo! 🙂 🙂 🙂 Kuchárka „Medzi jedlom a láskou“ … to je ONA … tá, ktorá verím, že Vás pritiahne do kuchyne a chytí za srdce.

Asi toľko som chcela napísať o mojej knihe a jej myšlienke. Už by aj stačilo, však? 🙂

Ak by ste si moju knihu chceli kúpiť ako odmenu za Vašu podporu, cez projekt Startlab a moju kampaň si môžete vybrať ľubovoľné odmeny a tak získať moju knihu v predpredajnej zvýhodnenej cene, spolu s poštovným, venovaním a podpisom, zabalenú v darčekovej krabici, ktorú využijete i ďalej. ĎAKUJEM VÁM! Už po 10.10. Vám ju pošlem ako prvým!

Rozhodla som sa Vám pridať aj obsah receptov, ktoré v knihe nájdete.

Aby ste reálne videli, čo Vás v knihe čaká a aby ste sa lepšie vedeli rozhodnúť, či je kniha pre Vás a či by ste v nej našli niečo aj pre seba.

Nech sa páči:

5 VENOVANIE
7 POĎAKOVANIE
9 MÔJ PRÍBEH
12 O KNIHE
16 PHARMDR. MARGIT SLIMÁKOVÁ O SKUTOČNÝCH POTRAVINÁCH
21 ČO DO KUCHYNE
23 MLIEČNY KEFÍR
24 FERMENTOVANÁ ZELENINA
25 NAMÁČANIE STRUKOVÍN A OBILNÍN
27 KVÁSOK ŽITNÝ
28 BYLINKY A KORENINY
29 KLÍČKY

30 SLOW FOOD

ZÁKLADNÉ RECEPTY
33 MLIEČNY FERMENTOVANÝ KEFÍR
34 FERMENTOVANÝ TVAROH
37 FERMENTOVANÁ SMOTANA
37 FERMENTOVANÉ MASLO
38 FERMENTOVANÝ SMOTANOVÝ SYR
41 DOMÁCI JOGURT
42 RICOTTA
42 INDICKÝ SYR PANEER
45 GHEE PREPUSTENÉ MASLO
46 KYSLÁ KAPUSTA
49 NAKLADANÁ REĎKOVKA S FENIKLOM
50 KYSLÉ UHORKY
53 DOMÁCI VÝVAR
54 KOKOSOVÉ MLIEKO
57 BYLINKOVÉ MASLO 3X INAK
58 VODNÝ KEFÍR
61 VANILKOVÝ EXTRAKT
61 ČOKOLÁDOVÝ EXTRAKT
61 ŠKORICOVÝ EXTRAKT
62 MARHUĽOVO-ŠKORICOVÝ DŽEM
62 MALINOVÝ DŽEM
62 ČUČORIEDKOVO-MÄTOVÝ DŽEM
65 DOMÁCI RAJČINOVÝ PRETLAK
66 CELOZRNNÝ KVÁSKOVÝ CHLEBÍK

69 FOOD WASTE

RAŇAJKY
70 NAŠE LIEVANCE
73 REBARBORO-JAHODOVÉ CRUMBLE
74 KOKOSOVO-MANDĽOVÉ CEREÁLIE
77 KOKOSOVO-HRUŠKOVÁ KAŠA
78 MALINOVÉ SMOOTHIE
78 ČERNICOVO- RÍBEZĽOVÉ SMOOTHIE
78 POMARANČOVÉ SMOOTHIE
81 NAŠE WAFLE
82 GUACAMOLE
85 SHAKSHUKA
86 QUINOA – ORECHOVÁ KAŠA
89 MRKVOVO-CESNAKOVÁ NÁTIERKA
89 TVAROHOVÁ NÁTIERKA
90 CUKETOVÁ FRITTATA S RAJČINAMI
93 TVAROHOVÝ PRIBINÁČIK
94 PLNENÉ AVOKÁDO
97 DOMACA GRANOLA
98 PEČEŇOVÁ PAŠTÉTA
101 KVÁSKOVÁ VIANOČKA
102 RAŇAJKOVÉ ĽODKY

105 VÝVAR PRE DUŠU

VEGETARIÁNSKE JEDLÁ

106 HUMUS TRIKRÁT INAK
109 HRÁŠKOVO-FENIKLOVÁ POLIEVKA
110 RATATOUILLE
113 PANEER HRANOLKY S RAJČINOVOU SALSOU
114 NAŠA MISO POLIEVKA
117 HRÁŠKOVY MATER PANEER
118 CUKETOVÉ ŠPAGETY S PARADAJKOVO- ŠOŠOVICOVÝM RAGÚ
121 GRILOVANÉ PLNENÉ PAPRIKY S CUKETOU
122 TEKVICOVÁ POLIEVKA
125 HŔSTKOVÁ POLIEVKA
126 FALAFEL
129 FRITTATA S KVAKOU A HRÁŠKOM
130 KARFIOLOVO – ŠOŠOVICOVÉ KARI
133 NAŠA RAJČINOVÁ POLIEVKA
134 NAJLEPŠIA KÔPROVÁ OMÁČKA
137 ŠOŠOVICOVÝ ŠALÁT
138 DOMÁCE PÁRKY

141 ZERO WASTE

RECEPTY S MÄSOM
142 KURA NA KYSLEJ KAPUSTE
145 POLIEVKA HARIRA
146 GRÉCKE SOUVLAKI
149 PEČENÉ PLNENÉ KURA SO SMOTANOVOU ŠOŠOVICOU
150 HOVÄDZIE S BROKOLICOU
153 RYBIE PLACKY
154 TIKKA MASALA
157 BOEUF BOURGINON
158 KURACIA BURITOS MISKA
161 PLNENÁ TEKVICA
162 MÄSOVÉ ROLKY V KELOVOM LISTE
165 ROSBEEF SO ŠPARGĽOU A HOLANDSKOU OMÁČKOU
166 NAJLEPŠIE GRILOVANÉ KRÍDELKÁ
169 MORČACIE ZÁVITKY
170 PEČENÝ PSTRUH SO ŠOŠOVICOVÝM PYRE
173 CUKETOVÉ ŠPAGETY CARBONARA
174 THAJSKÁ MISKA

177 VÝVAR PRE DUŠU

NIEČO POD ZUB
178 MAKOVO-ŠKORICOVÉ DONUTY
181 ČOKOLÁDOVÉ MUFFINKY S OVOCÍM
182 PEČENÉ OVOCIE
185 PANI BUBLANINA
186 MAKOVÝ BROWNIE
189 MALINOVÝ CLAFOUTIS
190 KVÁSKOVÝ KOLÁČ S MARHUĽAMI
193 JABLKOVO-TVAROHOVÝ CHEESECAKE
194 OVOCNÉ NANUKY
194 OVOCNÁ ZMRZLINA
197 NAŠA BÁBOVKA
198 NARODENINOVÁ TORTA
201 MIŠKOV CHEESECAKE
202 MRKVOVÝ KOLÁČ
205 DOMÁCA ČOKOLÁDA
206 BOUNTY
209 MRKVOVÉ TYČINKY
210 ČOKOLÁDOVO- RUMOVÉ GUĽKY

 

Tak čo, ako sa Vám páči moja kniha? Už ju máš objednanú vo zvýhodnenej cene?

s úsmevom pre Vás 🙂

Vaša LaPetite Mary

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.