
Medovo-ľanové lievance
Akurát tak rozmýšľam, že čím som staršia, tým mám radšej Veľkú Noc. Keď som bola mladšia, brala som to len ako časté chodenie do kostola a nepríjemná šibačka. Teraz mi všetko dáva väčší význam a teším sa na prežitie Veľkej Noci, kde si zase o čosi viac uvedomím čo všetko mám, čo je mojím zmyslom, ako je nám dobre s Ním a ako veľmi som milovaná. No tej šibačke som na chuť ešte neprišla a ani som ju celkom nepochopila. Šibači k nám chodili vo veľkom množstve a ja by som ich rozdelila do troch skupín. Prvá sú tí, ktorí ma oblievali ako dáku vyschnutú rastlinu v 40 stupňových teplách aby ma uchránili pred vyschnutím, des a hrôza. Druhí sú tí, ktorí šibali ostošesto. Nešibali, ale rovno mlátili. A tretia skupina sú takí, ktorí chodili akoby zo slušnosti, striekačkou mi strekli trošku vody za chrbát ( ja som akože zvýskla ) a potom na mňa šprcli ( väčšinou poriadne do vlasov ) tú povestnú starodávnu voňavku snáď po prastarej mame, tú takú konvalinkovú, veď to poznáte. Túto tretiu skupinu ešte ako tak znesiem .. až na tú konvalinku.
No ale dosť bolo o šibačke, brrr. Sobotu sme mali silno upratovaciu. Len tak sa po mne prášilo, čo som lietala kade-tade po byte. A takáto sobota si zaslúži dobré raňajky. My sme sa opäť rozhodli pre lievance. Pre medovo-ľanové. Zdravé, s výraznejšou chuťou. Ak ich chcete viac nadýchané, kľudne časť celozrnnej múky alebo ovsených vločiek nahraďte bielou špaldovou múkou. A veruže nám chutili. Určite dáme repete.
Ingrediencie
- 3/4 šálky špaldovej celozrnnej múky
- 1/4 šálky pomletých ovsených vločiek ( ja ich “ meliem“ tyčovým mixérom vo vyššej nádobe )
- 2 PL ľanových semiačok
- 1 ČL vínny kameň ( kypriaci prášok bez fosfátov )
- troška soli
- 1 vajíčko
- l ČL ľanového oleja
- 3 PL medu
- 1 šálka kefíru
- 1 ČL vanilkový extrakt
Postup
- V jednej mise zmiešame špaldovú múku, ovsené vločky, ľanové semiačka, vínny kameň a trošku soli.
- V druhej mise zmiešame vajíčko s ľanovým olejom, medom, kefírom a vanilkovým extraktom.
- Obe hmoty zmiešame dokopy a pečieme na panvici s troškou kokosového oleja.