Mäsové guľky
Ráno sme sa zobudili a ja som pozrela do svojho naplánovaného jedálnička. Stálo tam – mäsové guľky z mletého mäsa. Bolo v mrazničke a už som ho chcela minúť. A potom mi padol zrak aj na domáci rajčinový pretlak z leta, ktorý som otvorila na domácu pizzu a ostalo mi z neho. Plán bol jasný, mäsové guľky. Najradšej ich robím v paprike. Je z toho moje obľúbené jedlo plnená paprika. Alebo ich plním do kelových listov. V nich sú mäsové guľky úplne parádne. Recept nájdete v mojej knihe. Milujem ho.
Začala som všetko pripravovať, omáčka už rozvoniava, keď som otvorila šuflík s koreninami a vedela som, že toto nebude len hocijaká omáčka a obyčajné guľky. Koriander, garam masala, kurkuma, trošku kari korenia a veľa čerstvej bazalky, oregána, majoránky, perily.. Och! Veď to je úžasné!
Celý dom rozvoniaval koreninami a bylinkami, akoby som varila úplne niečo nové. No bola to „len“ obyčajná paradajková omáčka s guľkami. Rada by som vám preniesla tu vôňu! Cítiš ju? Och, uvar si toto jedlo a uvidíš, prečo o ňom tak básnim.
Doma si dali všetci členovia duplu. Nevedela som ich zastaviť. A krajec kváskového chlebíka si namáčali v omáčke. Šťastní boli. A ja tiež. Lebo dobré jedlo potrebuje zdravú pôdu pod nohami, veľa lásky, korenín a bylín. A o tom je toto jedlo. Aj o tom je celé moje foodblogovanie, ktoré sa nachádza tam kdesi, kde sa stretáva láska k životu a výnimočná chuť jedla.
Nechajte si chutiť. Nechajte sa uniesť vôňami. Pripravte ho s láskou svojím blízkym. A zažite krásne chvíle pri stole, kde môžete prekecať dlhý, dlhý čas.
Moje rady na perfišnú rajčinovú omáčku a guľky.
- Ak máte možnosť, pridajte do omáčky čerstvé bylinky. Môžete si ich vypestovať doma alebo na balkóne, keď bude teplejšie. Čerstvé bylinky sú úplne niečo iné ako sušené. Ja ich vždy nasekám a ešte v mažiari jemne podrvím. Uvoľní sa ich intenzívna chuť.
- Rovnako aj koreniny je fajn podrviť tesne pred použitím. Kúpte si celý koriander, celé korenie, rascu a iné. Stačí vám potom už len jeden mažiar a uvidíte ako sa vôňa čerstvo drvených korenín a bylín prenesie do celého jedla. Bude na nepoznanie iné.
- Garam masala dodá omáčke trošku škoricovej arómy a dokonale sa do nej hodí. Stačí jej trošku. Rovnako do guliek putovalo kari korenie, ale opäť len trošku, pre zaujímavý podtón. Za to koriandrom som nešetrila, milujem ho a je tam úžasný!
- Plechovku lúpaných rajčín som pridala preto, aby bola celá omáčka hustejšia. Rajčiny som nekrájala. V omáčke sa rozdrobia na drobné kúsky, ktoré som už zámerne v nej nechala. Ale môžete ešte celú omáčku mixnúť ponorným mixérom, ak tam tie kúsky nechcete.
Ingrediencie
Rajčinová omáčka
- rajčinový pretlak (ja som dala dva poháre) a doriedila vodou na požadovanú hustotu
- 1 plechovka lúpaných rajčín
- hrsť nasekanej bazalky
- 1/2 ČL garam masala korenie
- hrsť čerstvého nasekaného oregána
- 1 ČL cukru
- 1 PL umeoctu
- soľ
- korenie
Mäsové guľky
- 5O0 g mleté mäso (ja dávam kombináciu hovädzieho a bravčového)
- 150 g ryže
- 1 vajíčko
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1 ČL červenej papriky
- 1 ČL perily
- 1 ČL majoránky
- 1 ČL čerstvo rozdrveného koriandru
- 1/2 ČL kari korenia
Postup
- Ryžu uvaríme vopred a necháme vychladnúť. .
- Do hrnca vylejeme rajčinový pretlak, plechovku lúpaných rajčin (netreba ich krájať, rozpadnú sa v omáčke) a podľa potreby ho zriedime vodou. Osolíme, pridáme trošku korenia, hrsť bazalky a oregána, garam masala korenie a privedieme k varu. Pridáme trošku cukru a umeoctu. Ochutnáme a dochutíme podľa gusta. Necháme chvíľku prevariť. Stačí 5 minút.
- Vychladnutú ryžu zmiešame s mletým mäsom, vajíčkom, pretlačeným cesnakom, soľou, koreninami a bylinkami. Vypracujeme guľky, ktoré jemne vkladáme do rajčinovej omáčky. Guľky môžete vložiť aj do papriky vyčistenej od jadrovníka alebo zabaliť do kelových listov, ktoré krátko sparíme v horúcej vode.
- Necháme variť cca 15 minút, aby boli guľky hotové.
- Podávame napríklad s kúskou kváskového chlebíka.