
Marocké kura (tak ako ho robila Blanche)
Dnes tu mám pre Vás špeci a zároveň úplne jednoduchý recept. Marocké kura. Tak mi ho odovzdala Blanche. Ta sa ho naučila od priateľov, jednej Marockej rodiny, s ktorou sa v Paríži stretávali a spoločne si radi pripravovali jedlo.. Názov môže byť trošku zavádzajúci vzhľadom na to, že národné jedlo Maroka to asi nie je. Ale nedalo mi ho zmeniť, pretože Blanche mi bola veľmi blízka a pretože veľmi rada hovorila o tejto rodinke z Maroka, ako o dobrých a úprimných priateľoch .. Toto Marocké kura je skvelé, šikovno nachystané a prevoňané koriandrom a inými koreninami. Veľmi živo si pamätám, ako sme ho s Blanche pripravovali. Ku každému jedlu mala svoj príbeh.. Či išlo o tarte tatin, pečené ryby, ktoré jedla aj s hlavou alebo mangový sorbet. Žiť pri nej bolo fascinujúce, veselé a veľmi pokojné. Vlastne som tento recept mala pripravený už dávno. Ale, v tom čase Blanche zomrela a ja som akosi nemohla.. Keď s niekým prežijete tak intenzívny čas, veľmi bolí jeho strata. Až minulú nedeľu som si povedala, že na ňu zaspomínam a pripravím toto pečené kura. Bol to krásny obed s veľa myšlienkami a spomienkami na ňu. A kto je vlastne Blanche? Myslím, že raz som o nej už niečo písala. Blanche bola okúzľujúca staršia dáma z ostrova Martinique. Mala silný Martinský prízvuk, ktorý nám bol spolu s ruskou Mayrou veľmi smiešny. Celý život pracovala ako učiteľka v prominentnej súkromnej škole v Paríži, takže poznala veľa politikov, hercov, diplomatov a hlavne ich deti. Napriek tomu bola veľmi ľudská a láskavá. My sme sa stretli v čase, keď už bola na dôchodku a choroba ľadvín ju veľmi obmedzovala a spôsobovala veľa problémov. Celodenné a celonočné dialýzy v Lyone, časté návštevy nemocníc a doktorov, obmedzený pohyb … Aj napriek tomu bola taká plna radosti zo života, že my, ktorí sa máme dobre, by sme sa mohli od nej učiť. Kto ju poznal, už nikdy na nu nezabudol. Mala dar prijať si do srdca každého človeka, ktorého stretla. Vždy bola veľmi pohostinná a štedrá. Choroba jej vzala veľa z jej telesných síl, vlastne už všetky. Ale to, čo jej nikto nevzal, bola jej neochvejná viera, nádej a láska k Bohu a k druhým. Ako sa to len hovorí … umenie žiť! To bola celá Blanche. Mala dar žiť život naplno, s vďakou v srdci za každý nový deň.
S Blanche som prežila naozaj veľa. Často sme jej varili (ona dávala inštrukcie a my s Mayrou sme pripravovali), pomáhali upratovať, nakupovali, veľa sa rozprávali, veľa krát aj do polnoci a vozili sme ju, kde bolo treba. Blanche mala dar spomaliť život. Viete, dnes každý hovorí, aká je tá doba rýchla, ako všetko letí, ale to nie je len o dobe. Je to o nás ľuďoch. My sa stále niekam naháňame, rútime, tvrdíme ako toho času máme málo, ako nič nestíhame…Blanche sa nikam nikdy neponáhľala. Úprimne, občas ma to iritovalo, hlavne keď ja som chcela stihnúť desať vecí na raz a ona mala svoje pokojné tempo. Až neskôr som si uvedomila, že jedna z mála dokázala tak silno a hmatateľne ovplyvniť môj život. Dokázala zväčšiť moje srdce.
Spomaliť, precítiť a prežiť naplno. Od vtedy viem, že nie len doba je rýchla a iná ako v minulosti, ale že sme to my, ktorí dobu tvoríme, ktorí vytvárame prostredie okolo nás. Skúsme spomaliť a precítiť naše dni, naše slová, naše konanie.
Och, celý tento príspevok ma poriadne rozplakal a viem, že hocikedy si na ňu spomeniem vždy sa budú miešať slzy s úsmevom. Lebo ona milovala úsmev a radosť.
A s veľkým úsmevom pre Vás Vám prinášam tento jej recept. Dlho som si koreniny miešala sama a najradšej si ich miešam sama, lebo veď viete, spomienky… Ale Sonnentor majú úžasné korenie Ras el Hanout, ktoré obsahuje skoro všetky koreniny, ktoré aj ja pridávam do receptu.
Ingrediencie:
- 1 kura z čistého domáceho chovu
- 6-10 ks sušené slivky
- olivový olej
- soľ
- korenie
- med
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
môžete si namiešať zmes z tohto nasledujúce zoznamu alebo jednoducho pridať korenie Ras el Hanout od Sonnentor
- celý koriander, ktorý si rozdrvíme (jeho vôňa je oveľa intenzívnejšia, ako keď kúpite už mletý)
- škorica
- kurkuma
- červená paprika
- muškátový orech
- kmín
- 3 lístky bokobvého listu
- zopár klinčekov
- zelenina ako príloha – zemiaky, mrkva, petržlen, zeler, brokolica, ružičkový kel, batáty,cesnak, cibuľa …
- provensálske korenie, soľ, olivový olej, a zmes korenia od Sonnentor – Selské korenie
Postup
- Deň vopred si naložíme kura. Kura si poriadne umyjeme a osušíme. Slivky si namočíme na 5 minút do horúcej vody. Do menšej misky si urobíme marinádu. Olivový olej, cca 1 dcl, nalejeme do misky, pridáme soľ, korenie a všetky koreniny okrem bobkového listu. Premiešame.
- Kura dáme do veľkej misy. Pridáme 1 nakrájanú cibuľu. 4 celé strúčiku cesnaku a scedené slivky. Vylejeme naň zmes a poriadne rukami všetko premiešame. Pridáme bobkový list. Kura prikryjeme alobalom.
- V deň pečenia: Ľubovoľnú zeleninu si ošúpeme a nakrájame na väčšie kusy, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a premiešame.
- Na veľký plech dáme do stredu kura so všetkými slivkami, cesnakom a cibuľou, okolo poukladáme nakrájané zeleniny, prikryjeme alobalom a pečieme prvých 45 min. na 160°C. Alobal dáme preč a pečieme ešte 30 – 40 minút na 180°C. Ak máte funkciu gril na Vašej rúre, zapnite ju na posledných 15 minút.