koláče/dezerty/muffiny

Mandľovo – jablková koruna

 

November je už tu a to pre mňa znamená len kúsok od adventu. Pár jesenných sychravých týždňov a to krásne obdobie očakávania Vianoc je tu. Advent je jedno z mojich najobľúbenejších období. Mám rada čas očakávania, príprav. Bez adventu by boli rovno Vianoce a viem, že by som ich len v rýchlosti prežila. Myslím, že je to aj psychologicky super spravené, že pre niečim veľkým a krásnym ako sú Vianoce, je práve čas očakávania … Nemyslíte? U nás doma si robíme ( no skôr ja robím pre Miška a velmi ma to teší a baví) každoročne adventný kalendár, kde vždy chystám také malé prekvapenia, úlohy, myšlienky, spoločné všakovaké aktivity na ktoré občas zabúdame. Je to čas, kedy sa trošku pozastavíme… A k nášmu adventu neodmysliteľne patrí aj adventný veniec. Vždy prírodný a jednoduchý, s klasickými 4 sviečkami. Taký je náš advent .. bežný kolobeh života pokračuje, je treba pracovat ako inokedy, kopec vecí zariadiť, vybaviť, väčšinou má Miško dokonca ešte viac práce s blížiacimi sa sviatkami, pretože firmy chcú mať samozrejme na poslednú chvíľu všetko ukončené, dorobené a tak pracovný nátlak je fakt veľký. A veď to aj sami poznáte, koľko toho ešte vybavujete a obehávate pred Vianocami … A PRÁVE preto je dôležitý advent ..  nie je to žiadna idylická časť roka, kedy má človek už vyložené nohy hore, vypeká si a pozerá telku (hm, keby sme ju vôbec mali však?). PRÁVE preto, že je to veľký komerčný a materialistický nátlak potrebujeme advent, aby sme sa aspoň večer dokázali zastaviť, zamyslieť, očakávať a radovať sa z tohto času … aby aj Vianoce boli prežité inak …
A pod týmto nádychom túžobne očakávaného adventu, som sa pustila do takejto jesennej koruny :). Parádne suprovský koláčik s jalbkami a špaldovo-mandľovým cestom. Chcela som, aby bol trošku iný, ako väčšina mojich okrúhlych koláčikov, preto som zvolila korunu. Trošku sa na nej napracujte, to je pravda, ale je to super. Ak ale korunu nechcete, jednoducho vynecháte krok kde sa z cesta koruna formuje a plnku len dáte na rozvaľkané cesto. Nám tento koláčik veeeľmi chutí. Vlastne mne chutia asi skoro všetky, kde sú jablká 🙂 Mriežka na koláčiku mi nevyšla úplne podľa predstáv, ale chcela som minúť celé cesto ( neznášam vyhadzovať jedlo do koša), tak mriežky sú hrubšie, či skôr hrubé. Ale na chuti to cítiť veru nebolo a zjedol sa cobi-dub 🙂



Ingrediencie

  • 125g studené maslo
  • 190g špaldová múka hladká
  • 60g mleté mandle
  • 1/2 ČL soľ
  • 40g muscovado cukor alebo trstinový cukor
  • 125ml ľadovej vody
  • 4 jablká
  • 60g maslo
  • 25g špaldová celozrnná múka
  • 90g trstinový cukor (cukor použite podľa sladkosti jabĺk)
  • 1 ČL mletá škorica
  • trošku soli
  • 35g vody+12g kukuričný škrob
  • 50ml smotana na šlahanie
  • 50g vlašské orechy alebo sušené hrozienka ( tie ma napadli až keď som koláčik jedla a celkom by sa mi tam hodili 🙂 )
  • vajíčko na potretie
Postup
  1. Najprv si pripravíme cesto. 125ml vody dáme do mrazáka.
  2. V mise si zmiešame múku, mandle, cukor a soľ.
  3. Pridáme studené( NIE zmäknuté!) maslo pokrájané na malé kúsky a rukami alebo elektrickým mixérom vymiešame, aby sme nevideli kúsky masla.
  4. Následne do cesta primiešame vodu z mrazáku a len zľahka, bez zbytočného miesenia, premiešame len toľko, aby vznikla jednotná guľka z cesta. Cesto dáme do chladničky na cca 1,2-2,5 hodiny.
  5. Jablká si ošúpeme, pokrájame na malé kocky a ponoríme na chvíľu do vody.
  6. Vodu zmiešame s kukuričným škrobom.
  7. Múku si zmiešame so štipkou soli a s cukrom.
  8. Na panvici si necháme roztopiť maslo.
  9. Keď je maslo rozpustené, pridáme k nemu zmes múky a cukru a neustále miešame cca 1 minútu.
  10. Potom pridáme vodu s kukuričným škrobom a opäť miešame cca 2 minúty.
  11. Ďalej pridáme smotanu na šľahanie a necháme 2 minútky povariť.
  12. Nakoniec do panvice vysypeme jabĺčka (scedené od vody) a nasekané vlašské orechy, odstavíme z ohňa a premiešame, aby sa jabĺčka obalili v zmesi. Necháme vychladnúť.
  13. Pripravíme si formu s priemerom 22 cm, ale iba bok, nie dno.
  14. Cesto vyberieme z chladničky a  2/3 cesta vyvaľkáme do kruhu na dobre pomúčenej doske (múky majte nachystanej viac) na cca 30 cm v priemere.
  15. Na plech dáme papier na pečenie a obrúč formy.
  16. Cesto opatrne prenesieme  do formy zrolované na valčeku. Poriadne popritláčame. Ak chcete spraviť korunu, malým okrúhlym vykrajovátkom vykrojíme stred cesta, z ktorého potom vyvaľkáme obdĺžnik, ktorý omotáme okolo okrúhleho vykrajovátka. Okraje cesta pekne nožíkom zrežeme.Ak chcete len obyčajný koláč. stred v ceste nevykrajujete.
     
  17. Do koruny nalejeme jabĺčkovú zmes a rovnomerne uhladíme.
  18. Na vrch poukladáme vyvaľkané obdlžniky z 1/3 zbytkového cesta, tak aby sme vytvorili mriežku.
  19. Vrch koláča potrieme vajíčkom ( stačí žĺtkom)a°dáme piect na 180°C na cca 35-40minút.
  20. Po upečení necháma koláč vychladnúť a až potom jemne oddelíme strednú okrúhlu mini formu a veľkú obrúč. Ak chcete koláč preniesť s plechu na podnos, dávajte pozor, aby sa Vám nezlomil, preto ho prenášajte opatrne a majte ho podložený viacerými nožíkmi alebo plochými lopatkami.

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.