
Makovo-jablkové lievance
Jablká si nakupujeme v jedných neďalekých jablkových sadoch a uskladňujeme v pivnici u mojej skvelej maminky. Nerada kupujem ovocie vo veľkých reťazcoch, kde sú plné všelijakej chémie a ich chuť má ďaleko od pravého ovocia. Takto sme si nakúpili i zeleninku na trhu ešte na zimu nech máme zásoby tej zdravšej a určite menej striekanej zeleniny. Vďaka mojej maminke a jej pivnici. Čo by som bez nej robila! No jablká už končia svoju životnú púť a tak som sa rozhodla pre jablkové lievance. No a tak si hovorím, že by sa mi tam hodil aj mak. A skveluš kombinácioš bola na svete.
Takže ďalšie zdravé raňajky tu máme a deň môže naplno začať so všetkými svojimi radosťami, povinnosťami či úskaliami. Nech sa Vám dnes darí a nájdete si aspoň chvíľku na úsmev… pre tým naokolo je to krásny dar a Vám dodá novú silu a optimizmus, ktorý možno práve dnes potrebujete. Jeden Vám hneď aj posielam .. plný maku medzi zubami 🙂
,Ingrediencie
- 1 šálka postrúhaného jablka (cca 2 jablká)
- 1 šálka kefíru
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- 1 vajíčko
- 2 PL trstinového cukru ( ak máte radi sladšie, pridajte cukru )
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 šálka celozrnnej špaldovej múky
- 1 šálka mletého maku
- 1 PL celého maku
- 1 ČL vínny kameň
- 1 ČL sóda bikarbóna
- 1/4 ČL himalájske soli
- pol lyžičky škorice
Postup
- V jednej mise zmiešame postrúhané jablko, kefír, kokosový olej, vajíčko, vanilkový extrakt a cukor.
- V druhej mise zmiešame múku, mak ( mletý aj celý), vínny kameň, sódu bikarbónu, soľ a škoricu.
- Obe zmesi spojíme dokopy a a premiešame. Ak sa Vám zmes zdá dosť riedka, ešte pridajte múku.
- Opekáme na panvici na troške kokosového oleja.
- Podávame napríklad s čokoládovým ganaché alebo s ricottou a ďatlovým sirupom.