
Makové cupcakes s čučoriedkovým krémom
„Urob si púšť z vlastného života“ som dnes čítala v jednej skvelej knihe… A je to pravda. V našom uponáhľanom svete, kde sme radi, že si stihneme dať niekedy vôbec dobrú noc, je až bytostne dôležité nájsť si čas ticha, pokoja. Nájsť si čas, kedy budeme sami so sebou, kedy prehodnotíme naše dni, naše pocity, naše vzťahy… Často som si myslela, že na takýto čas musím ísť iba niekde do lesa, či niekam ďaleko preč. A ako to veľa z Vás pozná, pri malinkých deťoch je to takmer nemožné. A zrazu čítam takúto skvelú knihu, ktorá mi pomáha vidieť a učiť sa, že to ticho sa dá vytvoriť aj v sebe samej, uprostred hlučného sveta (kniha má aj preto veľmi trefný názov- Púšť uprostred mesta). Urob si púšť z vlastného života … tomu sa ja dnes, zajtra a iné dni chcem učiť … lebo viem, že chvíľami ticha (nie iba toho bezvýznamného, kedy nič človek nerobí a pozerá do blba:)) sa stáva môj život hodnotnejším… lebo v tom tichu nie som sama….
Dnešný sladký výtvor je nadmieru parádny :). Do maku som sa už dávnejšie platonicky zaľúbila. Dnes ho tu máme v jeho nemletej verzií. A ten poctivý čučoriedkový krém som mala chuť, prepáčte mi za výraz, „vyžrať“ celý ešte z hrnca. Narobíte sa trochu pri ňom, ale všetko, čo niečo stojí aj za niečo stojí :). A tie farby ma opäť dostali …
Ingrediencie
- 200g špaldovej hladkej múky
- 2 ČL vínny kameň
- 32g mletý mak
- štipka soli
- 110g trstinového cukru
- 200g zmäknutého masla
- 4 PL mlieka
- 4 malé vajíčka ( ak máte väčšie, jedno nedajte celé )
- 1 citrón ( kôra z celého citróna a 2 PL citrónovej šťavy )
- 300g čučoriedky
- 2 PL vody
- 1 PL kukuričného škrobu
- 80g trstinový cukor
- 2 plátky želatiny
- 150g smotana na šlahanie
- 250g mascarpone
Postup
- Najprv si pripravíme krém. Želatinu namočíme do studenej vody a necháme napučať (aj 10 minút).
- Do hrnca si dáme čučoriedky, vodu, a cukor a spolu povaríme cca 5minút.
- Kukuričný škrob si rozpustíme s jednou lyžicou vody a pridáme za stáleho miešania k čučoriedkam.
- Chvíľku prevaríme a odstavíme s ohňa.
- Ešte teplú zmes prepasírujeme cez sitko.
- Čučoriedky dáme znova na oheň a dáme do nej želatinu, ktorej sme jemným stlačením odstránili vodu.
- Na miernom plameni miešame, až kým sa želatína úplne nerozpustí, ale dávame pozor, aby zmes neprešla varom.
- Čučoriedkové pyré necháme vychladnúť a dáme do chladničky.
- Teraz si pripravíme cesto.
- Múku zmiešame so soľou, vínnym kameňom, makom a citrónovou kôrou s jedného citróna.
- V druhej mise si vyšľaháme do peny cukor s maslom.
- Postupne prišľaháme po jednom vajíčka.
- Pridáme 2 PL citrónovej šťavy a mlieko.
- Na záver primiešame suché ingrediencie.
- Cesto naplníme do košíkov a pečieme na 180°C cca 22-25minút.
- Pyré si vytiahneme s chladničky a vymiešame s mascarpone.
- Pridáme smotanu na šľahanie a šľaháme, kým nezhustne. Pozor na prešľahanie.
- Vychladnuté cupcakes ozdobíme krémom.