Madlenky
Poznáte madlenky? Moje milované malé koláčiky z čias, kedy som žila vo Francúzsku. Radi sme si ich tam pripravovali, spolu so študentmi a našou francúzskou priateľkou, ktorá nás ich naučila pripraviť ..
A takto chutia madlenky v krajine s tým najkrajším vidiekom.. Tieto sú úplne základné, bez špeci príchute a ingrediencii. Zacítite v nich jemnú chuť vanilky a citrónu. Presne také, aké som vždy milovala..
Ingrediencie ( na dve madlenkové formy )
- 4 vajíčka
- 130g trstinový cukor
- 1 ČL vanilková pasta Dr.Oetker
- kôra s jedného citrónu
- 8g vínny kameň Dr. Oetker
- 190g špaldová múka hladká
- 60g špaldová múka celozrnná
- 130g maslo
Postup
- Vajíčka s cukrom, vanilkou a kôrou z citrónu vyšľaháme do peny.
- Múky si zmiešame s vínnym kameňom a preosejeme k vajíčkovej zmesi. Zašľaháme.
- Maslo si roztopíme a ešte teplé ho primiešame k cestu.
- Cesto dáme do chladničky na dve hodiny.
- Rúru si predhrejeme na 230°C.
- Cesto si dáme do cukrárenského vrecka a naplníme ním do 2/3 formičky na madlenky.
- Pri teplote 230°C madlenky pečieme 5 minút. Potom teplotu stiahneme na 180°C a pečieme ešte 6-7 minút.
- Necháme mierne vychladnúť, až potom vyberieme s formičiek.
„Človek, ktorý má radosť zo života, musí mať aj trápenie, pretože v ňom rastie.“