koláče/dezerty/muffiny

Madlenky

Poznáte madlenky? Moje milované malé koláčiky z čias, kedy som žila vo Francúzsku. Radi sme si ich tam pripravovali, spolu so študentmi a našou francúzskou priateľkou, ktorá nás ich naučila pripraviť ..
A takto chutia madlenky v krajine s tým najkrajším vidiekom.. Tieto sú úplne základné, bez špeci príchute a ingrediencii. Zacítite v nich jemnú chuť vanilky a citrónu. Presne také, aké som vždy milovala..
 

Ingrediencie ( na dve madlenkové formy )

  • 4 vajíčka
  • 130g trstinový cukor
  • 1 ČL vanilková pasta Dr.Oetker
  • kôra s jedného citrónu
  • 8g vínny kameň Dr. Oetker
  • 190g špaldová múka hladká
  • 60g špaldová múka celozrnná
  • 130g maslo
Postup
  1. Vajíčka s cukrom, vanilkou a kôrou z citrónu vyšľaháme do peny.
  2. Múky si zmiešame s vínnym kameňom a preosejeme k vajíčkovej zmesi. Zašľaháme.
  3. Maslo si roztopíme a ešte teplé ho primiešame k cestu.
  4. Cesto dáme do chladničky na dve hodiny.
  5. Rúru si predhrejeme na 230°C.
  6. Cesto si dáme do cukrárenského vrecka a naplníme ním do 2/3 formičky na madlenky.
  7. Pri teplote 230°C madlenky pečieme 5 minút. Potom teplotu stiahneme na 180°C a pečieme ešte 6-7 minút.
  8. Necháme mierne vychladnúť, až potom vyberieme s formičiek.

„Človek, ktorý má radosť zo života, musí mať aj trápenie, pretože v ňom rastie.“

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *