vegetariánske

Letný zeleninový tarte

Mojí milí verní sledovatelia. Viem, už je to mesiac, čo na mojom blogu nepribudol žiaden článok či recept. Dlhy čas. Dosť dlhý. Ale mne padol tak veľmi vhod! Mali sme stále až príliš práce, povinností, osláv (tých tento rok bolo naozaj veľmi veľa) a naše jedlá boli naozaj veľmi rýchle, letné a jednoduché. A tie, na ktorých som si dala záležať zase nebolo kedy odfotiť. A o písaní článkov ani nehovorím. K spisovaniu receptov a článkov sa dostávam zväčša až v noci, keď už aj môj Miško ide spať a toto leto, kedže bývalo dlho svetlo, sme využívali každú chvíľku vonku a pracovali. A kým sme hodili sprchu, upratali kuchyňu a boli chvíľku spolu, bola častokrát takmer polnoc a ja som únavou padla ako kameň do postele s vedomím, že tento letný kolotoč ma čaká aj na ďalší deň. Ale veď mnohí z Vás viete o čom hovorím. Či už staviate, riešite exteriér alebo vôbec neriešite dom, ale detičky, Vaších chorých príbuzných a iné životné udalosti, ktoré dokážu vyčerpať.. Ale nie len nedostatok času ma prinútil zanedbať blog. Stále som presvedčená, že veľa krát si človek nájde čas na to, čo má naozaj rád, čo ho baví, či na to, čo potrebuje, nech už je to dobrá kniha, chvíľka ticha v modlitbe, tvorenie, čas s manželom.. Takže na nedostatkom času sa vyhovárať tak úplne nemôžem a ani nechcem, lebo by to nebola úplná pravda. Akosi tak slobodne som blogu nevenovala čas. Blogovanie mám veľmi rada, ale poslednú dobu som si uvedomila, že nie som ten typický bloger, ktorý tak intenzívne rieši sociálne siete, ktoré sú súčasťou blogovania, či človek chce alebo nie. Vlastne mne je veľmi dobre, ak nemusím telefón, či počítač držať v ruke a slobodne žiť prítomnosť.  A túto slobodu som si cez leto veru užívala a veľa krát prehodnocovala. Ako? Na tému sociálnych sietí a mobilov Vám chystám článok, ktorý verím, že čoskoro dokončím.

Na teraz tu mám pre Vás náš obľúbený letný slaný koláčik, ktorý si môžete spokojne pripraviť aj teraz. Je jednoduchý, veľmi chutný a variabilný. Použiť môžete aj inú zeleninu. Cesto cítiť cícerom, čo my máme veľmi radi. Stačí ak ho cez noc namočíte do vody a potom iba mixnete. A kopec zeleniny, spolu s cesnakom a olivovým olejom vytvoria dokonalý slaný koláčik na večeru. A obrovskou výhodou tohto slaného koláčika je, že je takmer úplne zero waste, teda vytvorený bez zbytočného odpadu. Cícer, múky, soľ a aj olivový olej kupujem  v bezobalovom obchodíku cez internet a zeleninu som mala zo záhradky, teraz z trhu a dávam si ju do svojich vrecúšok.Takže každá jedna ingrediencia v tomto recepte je kupovaná alebo dopestovaná bez zbytočných obalov, čo nás doma veľmi teší. Myšlienka zero waste, alebo lepšie po slovensky, myšlienka „žiť viac bez odpadu“ je skvelá. A nie preto, že je to teraz akože „in“, ale preto, lebo je to rozumné, dáva to zmysel a ak máme radi naše detičky, mali by sme myslieť na ich budúcnosť na tejto Zemi. Moja babička vlastne takto žila dlhé roky. Veľa dopestovala, kupovala bez zbytočných sáčkov… Z mojich článkom môžete vnímať, že moja babička je mi veľkou inšpiráciou a životným príkladom. Vo všetkom. Aj v tom, s akou láskou pristupovala k obyčajnému chrobáčiku, ktorý uvidela na zemi. Mala veľkú lásku úctu k všetkým stvoreniam. Och, o nej by sa dalo písať… Prepáčte, zase som sa nechala uniesť jej životom. Snáď sa mi podarí vyrozprávať Vám postupne viac z jej výnimočného života. Takžeee, kto sa pridá a bude variť, piecť a žiť viac bez zbytočných ton odpadu? Dá sa to! Príkladom je aj tento skvelý recept, ktorý nevyžadoval žiaden obal na potraviny, ktoré som použila. A príkladov je veľa. Chystám aj článok na túto tému. Už sa len modlite, aby som ho čo najskôr dokončila, lebo ja mám rozpísaných snáď 10 článkov. Katastrofa so mnou, viem :).

Tak dobrú chuť k dnešnému výtvoru. Stojí za ochutnanie! 🙂

 

Ingrediencie

  • 80g cícer
  • 110g špaldová hladká múka
  • 40g ciroková múka
  • 20g kukuričná múka
  • 80g  špaldová celozrnná múka
  • 1/2 ČL vínny kameň
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL bylinky
  • 80ml olivový olej
  • 70ml voda

 

  • 350g cuketa
  • 120g baklažán ( 1 malý)
  • 8 šampiónov
  • 6 rajčín
  • soľ, korenie, bazalka, oregáno
  • cesnak, olivový olej

 

Postup

  1. Cícer si den predtým namočíme do vody.
  2. Scedený cícer si dáme do mixéra a vymixujeme na drobné kúsky až kašu. Cícer netreba variť, stačí takto namočený.
  3. Na cesto si zmiešame pomixovaný cícer, múky, vínny kameň, soľ, bylinky, olivový olej a vodu. Vypracujeme na jednotné cesto, ktoré necháme v chladničke odpočinúť 30 minút až hodinu.
  4. Medzi tým si pripravíme zeleninu. Zeleninu očistíme a pokrájame na kolieska.
  5. Cesto si cez papier na pečenie vyvaľkáme. Ja som ho asi do polovičnej veľkosti vyvaľkala a zbytok som rukami ponaťahovala do požadovanej veľkosti.
  6. Na cesto len jednoducho poukladáme zeleninu, osolíme, pridáme bylinky a prelisovaný cesnak zmiešaný s olivovým olejom.
  7. Dáme do trúby piecť na 180°C a pečieme cca 30-40 minút.

 

P.S. Pridať môžete aj sušené paradajky alebo  mozzarellu, kozí syra lebo dokonca bryndzu.

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *