vegetariánske

Letný šalát s tempehom

Poznáte tempeh? Ja sa musím priznať, že som mu dlho odolávala a myslela som si, že je to výdobytok tej „eko“ a „bio“ doby a zase nová potravina, ktorá chce len zarobiť. Lebo ono aj tie bio obchody sú často krát len biznis a ponúkajú vysoko spracované potraviny s lákavým podtitulom bio. Nevravím všetky a nevravím všetok tovar. Už som sa naučila používať pri nakupovaní vlastný rozum a nie sa uniesť vlnou konzumizmu a noviniek. Snažím sa staviť na kvalitu, poznať zdroj, od ktorého nakupujem a nakupovať jednoduché nespracované potraviny. Sú to stále dokola tie isté, no vždy sa z nich dá vykúzliť niečo iné. Vlastne mám pocit, že sa nám nakupovanie oveľa zjednodušilo a šetrí nám čas, zdravie a vyprodukovaný odpad.

Ale späť k tomuto čudu, zvanému tempeh. Ako so vyššie písala, myslela som si, že tempeh je výdobytok práve tej konzumnej doby, kedy už nevieme čo vyrábať a kupovať. Ako veľmi som sa mýlila! Veľmi! Tempeh pochádza z Indonézie a Japonska a je rozšírený v celej juhovýchodnej Ázií. Už stráááášne dlho. Tempeh je sójový výrobok, ktorý vzniká  kvasením a kultivovaním sójových bôbov. Bôby sa zmiešajú s ušľachtilou plesňou a tá nimi prerastie, dovolí bôbom spojiť sa a vytvorí vhodnú konzistenciu. Tempeh má vysoký obsah vitamínu B12, ktorý je živočíšneho pôvodu a je vhodný ako náhrada mäsa pre vegánov. Tí ho určite dôverne poznajú. Obsahuje množstvo vitamínov, vlákniny i proteínov a obsahuje všetky aminokyseliny ako kompletná bielkovina.

Tempeh si dokážete vyrobiť aj doma, za zlomkovú cenu oproti tej v obchodoch. Ja sa na domáci tempeh chystám tiež, uvidíme, ako môj pokus dopadne. Zatiaľ si tempeh raz za dva týždne kúpim v bio obchode. Keď som ho kúpila prvý krát, dosť ma odradila textúra a bála som sa aj chuti. Ale čím dlhšie tempeh jem, tým mi viac chutí. Ja kupujem zväčša marinovaný alebo údený tempeh. Stačí ho krátko osmahnúť na panvici. A najradšej ho pridávam do šalátov a v zime opäť do rôznej pečenej a fermentovanej zeleniny. Je to úžasná pochúťka!

 

Počet porcií: 2 Čas prípravy: 20 minút

Ingrediencie

  • 1 údený tempeth
  • 100 g poľníčkový šalát
  • 8 ks cherry rajčiny
  • ½ uhorky
  • Hrsť vlašských orechov
  • 50 g čerstvý ovčí syr alebo bryndza
  • senovka
  • saturejka
  • perilla
  • bazalka
  • oregáno
  • 1 ČL citrónová šťava

Zálievka

  • 2 PL avokádový alebo makový olej
  • 1 ČL celý mak
  • 1 ČL med
  • 1 ČL balzamiko olej
  • soľ

 

Postup

  1. Tempeth si nakrájame na hrubšie pásiky a opečieme na panvici k každej strany dve minutky.
  2. Šalát si umyjeme a necháme v sitku poriadne odkvapkať.
  3. Cherry rajčiny si prepolíme napoly a sprudka orestujeme na panvici s troškou olivového oleja. Odložíme bokom.
  4. Do misky si vložíme šaláť, orestované cherry rajčiny, nakrájanú uhorku a hrsť vlašských orechov. Pridáme na menšie kúsky nalámaný ovčí syr, fermentované reďkovky,  bylinky podľa chuti a na vrch jemne poukladať opečený tempeth. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
  5. Zálievku si môžete pripraviť aj dopredu a tesne pred podávaním ňou poliať šalát. A na zálievku si jednoducho zmiešame všetky ingrediencie dokopy.

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.