Letný šalát s tempehom
Poznáte tempeh? Ja sa musím priznať, že som mu dlho odolávala a myslela som si, že je to výdobytok tej „eko“ a „bio“ doby a zase nová potravina, ktorá chce len zarobiť. Lebo ono aj tie bio obchody sú často krát len biznis a ponúkajú vysoko spracované potraviny s lákavým podtitulom bio. Nevravím všetky a nevravím všetok tovar. Už som sa naučila používať pri nakupovaní vlastný rozum a nie sa uniesť vlnou konzumizmu a noviniek. Snažím sa staviť na kvalitu, poznať zdroj, od ktorého nakupujem a nakupovať jednoduché nespracované potraviny. Sú to stále dokola tie isté, no vždy sa z nich dá vykúzliť niečo iné. Vlastne mám pocit, že sa nám nakupovanie oveľa zjednodušilo a šetrí nám čas, zdravie a vyprodukovaný odpad.
Ale späť k tomuto čudu, zvanému tempeh. Ako so vyššie písala, myslela som si, že tempeh je výdobytok práve tej konzumnej doby, kedy už nevieme čo vyrábať a kupovať. Ako veľmi som sa mýlila! Veľmi! Tempeh pochádza z Indonézie a Japonska a je rozšírený v celej juhovýchodnej Ázií. Už stráááášne dlho. Tempeh je sójový výrobok, ktorý vzniká kvasením a kultivovaním sójových bôbov. Bôby sa zmiešajú s ušľachtilou plesňou a tá nimi prerastie, dovolí bôbom spojiť sa a vytvorí vhodnú konzistenciu. Tempeh má vysoký obsah vitamínu B12, ktorý je živočíšneho pôvodu a je vhodný ako náhrada mäsa pre vegánov. Tí ho určite dôverne poznajú. Obsahuje množstvo vitamínov, vlákniny i proteínov a obsahuje všetky aminokyseliny ako kompletná bielkovina.
Tempeh si dokážete vyrobiť aj doma, za zlomkovú cenu oproti tej v obchodoch. Ja sa na domáci tempeh chystám tiež, uvidíme, ako môj pokus dopadne. Zatiaľ si tempeh raz za dva týždne kúpim v bio obchode. Keď som ho kúpila prvý krát, dosť ma odradila textúra a bála som sa aj chuti. Ale čím dlhšie tempeh jem, tým mi viac chutí. Ja kupujem zväčša marinovaný alebo údený tempeh. Stačí ho krátko osmahnúť na panvici. A najradšej ho pridávam do šalátov a v zime opäť do rôznej pečenej a fermentovanej zeleniny. Je to úžasná pochúťka!
Počet porcií: 2 Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie
- 1 údený tempeth
- 100 g poľníčkový šalát
- 8 ks cherry rajčiny
- ½ uhorky
- Hrsť vlašských orechov
- 50 g čerstvý ovčí syr alebo bryndza
- senovka
- saturejka
- perilla
- bazalka
- oregáno
- 1 ČL citrónová šťava
Zálievka
- 2 PL avokádový alebo makový olej
- 1 ČL celý mak
- 1 ČL med
- 1 ČL balzamiko olej
- soľ
Postup
- Tempeth si nakrájame na hrubšie pásiky a opečieme na panvici k každej strany dve minutky.
- Šalát si umyjeme a necháme v sitku poriadne odkvapkať.
- Cherry rajčiny si prepolíme napoly a sprudka orestujeme na panvici s troškou olivového oleja. Odložíme bokom.
- Do misky si vložíme šaláť, orestované cherry rajčiny, nakrájanú uhorku a hrsť vlašských orechov. Pridáme na menšie kúsky nalámaný ovčí syr, fermentované reďkovky, bylinky podľa chuti a na vrch jemne poukladať opečený tempeth. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Zálievku si môžete pripraviť aj dopredu a tesne pred podávaním ňou poliať šalát. A na zálievku si jednoducho zmiešame všetky ingrediencie dokopy.