koláče/dezerty/muffiny

Jablkovo-tvarohový koláčik

Jeseň patrí jablkám. Aspoň u nás. Sprevádzajú nás celú jeseň a vždy si nakúpime domáce, skladujeme ich v pivnici a celú zimu len chrumkáme. Neviem ako vy, ale ja som sa jabĺk ešte nikdy neobjedla. Stále ich milujem. A rovnako máme doma radi koláče z nich. Jablkové pité, jablkové muffiny, len tak jednoducho strúhané jablká so strúhanou mrkvou a .. veď viete, koláčov s jablkami je nekonečne veľa. Nám doma veľmi chutí kombinácia jabĺk a tvarohu a v tejto super kombinácií sa nesie aj dnešný koláčik. Ako cesto som použila perfišný lavaš, ktorý máme doma veľmi radi a vždy v mrazničke po ruke. Dá sa z neho vytvoriť skvelá pizza, koláče, plnené tortilly. Jeho využitie je veľmi široké. Má čisté zloženie a keď nestíhame, je to dokonalá voľba. A už asi ani niet čo dodať ku koláčiku. Je to naozaj veľmi jednoduchý a rýchly koláč. Chutí výborne, veď ako by aj mohla chutiť kombinácia strúhaných jabĺk a tvarohovej plnky? Dobrú chuť!

Počet porcií: 12 kúskov    Čas prípravy: 15 min.        Čas pečenia: 30 min.

Ingrediencie

  • lavaš chlieb ( 1 veľký plát)

Tvarohová plnka

  • 700 g tvaroh
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2-3 vajíčka
  • 1 PL medu
  • trošku vanilky

Jablková plnka

  • 5-6 jabĺk
  • 1 ČL škorice
  • 1 PL medu

 

  • hrsť vlašských orechov

 

Postup

  1. Rúru zapneme na 170°C.
  2. Pripravíme okrúhlu formu na pečenie, ktorú vystelieme lavašom, ktorý sme preložili na dve-tri vrstvy. Nebojte sa, lavaš je veľmi tenký, takže viac vrstiev je ideálnych, aby cesto nepremoklo od jabĺk a tvarohu a ostalo chrumkavé. Aj dve-tri vrstvy lavašu sú vcelku tenkým cestom, takže nie je sa čoho báť.
  3. Na tvarohovú plnku zmiešame všetky ingrediencie. Ak použijete hrudkový tvaroh (ja používam zväčša farmársky hrudkový), tak tvaroh s ostatnými ingredienciami najlepšie rozmixujete na hladkú hmotu ponorným mixérom.
  4. Na jablkovú zmes jablká umyjeme, osušíme, môžeme ošúpať, ak sú kupované a nastrúhame nahrubo. Pridáme vanilku, škoricu a trošku medu. Všetko spolu premiešame.
  5. Do formy, kde už máme lavaš vystlaný na dne formy a po bokoch, pridáme tvarohovú plnku, zarovnáme a na vrch pridáme strúhané jablká bez šťavy (v rukách ich môžete jemne vyžmýkať).
  6.  Koláčik pečieme 20 minút. Po tejto dobe pridáme na jablká nasekané vlašské orechy, rúru stíšime na 130°C a pečieme ešte 10 minút.
  7. Koláč necháme mierne vychladnúť a krájame.

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.