koláče/dezerty/muffiny

Kysnutá brioche s čokoládou

 

Vy už určite dobre viete z môjho písania, že víkendové raňajky sú u mňa top. A asi hlavne tie nedeľné. Ale myslím si, že nie osm výnimka, však? Kto by nemal rád ten pokojný čas, keď sa nemusíme ponáhľať do práce či za inými povinnosťami a s očami upretými na hodinkách rýchlo do seba niečo nahádžeme, teda ak vôbec niečo ..
A v nedeľu je všetko naopak .. čas, pokoj, pohoda a dĺĺĺhe raňajky . teda aspoň u nás … minulú nedeľu sme si šmakovali na tejto kysnutej čokoládovej „buchte“. Ja vlastne neviem ani ako to nazvať. Vo francúzsku, kde som tri roky žila, to volajú brioche ( číta sa brioš) a ja som nijaký super názov k tomu nedokázala nájsť. Vianočka to nie je, chlieb to nie je .. proste je to taká veľká brioška … buchtisko 🙂
Našvácala som do nej aj čokoládu .. je to skvelá raňajková mňamka .. mäkunká .. teda ja som ju dlhšie piekla, takže bola trošku suchšia, Vám už som čas pečenia mierne upravila, takže by mala byť ako obláčik .. tak nezaháľajte a niekedy potešte svoju rodinku, či tých, ktorých máte radi, práve takýmito sladkými raňajkami. Najsuper je len tak s maslom…
 


Ingrediencie

  • 1 vajíčko
  • 110g mlieka
  • 5g sušené bio droždie
  • 180g špaldová hladká múka
  • 70g celozrnná špaldová múka
  • 40g trstinový cukor
  • 40g maslo
  • 1/2 ČL soľ
  • 40g horkej čokolády
Postup
  1. Vlažné mlieko si zmiešame so sušeným droždím.
  2. Pridáme múky, cukor, soľ a 3/4 vajíčka (1/4 si necháme na potretie) a zľahka premiešame.
  3. Následne pridáme na kocky nakrájané chladné ( ani príliš zmäknuté, ani príliš studené) maslo a 5 minút miesime rukami cesto.
  4. Nakoniec primiešame na kúsky nakrájanú čokoládu.
  5. Cesto necháme pod utierkou kysnúť cca 1,5-2 hodiny.
  6. Cesto potom na vykysnutej doske pár krát rukami prepracujeme, vložíme do sáčku a dáme do chladničky na 30 minút.
  7. Cesto po pol hodine vyberieme z chladničky,rozdelíme na 8 malých časti, ktoré vypracujeme do guľky a postupne ich vedľa seba naukladáme do malej pozdĺžnej formy. Takto poukladané cesto necháme podkysnúť ešte 1 hodinu.
  8. Brioche nakoniec potrieme vajíčkom a pečieme na 180°C cca 18-22 minút.

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *