
Kuskus šalát s cícerom, červenou kapustou, tofu a tuniakom
Dnes sme tu na slano :). Trošku Vás poteším aj takýmito slanými receptami. Mala som totižto možnosť testovať zopár super vecičiek z dmBio, Koľké šťastie :)! Fakt to bolo super, lebo som dostala všakovaké dobroty a z nich som mala niečo vykúzliť, otestovať ich a napísať na ne recenziu. Strašne ma to bavilo. No a medzi nimi bol aj kuskus a cícer, ktorý som spoločne použila práve v tomto mojom prvom receptošíku. S cícerom sa ešte stretneme, nebojte. Verím, že aj vy ho milujete, tak ako ja.
Keď sa mi kuskus dostal do rúk, tuho som rozmýšľala, čo s ním. Určite ho mnohí z Vás radi používate. Je tak bleskovo spravený, úplná parádička. A keď sa aj dobre ochutí, nie je o čom. Mňa tak napadlo zmiešať práve cícer a kuskus. Doma sme mali ešte aj červenú kapustu. Dva dni predtým totižto môj najlepší manžel variĺ nedeľný obed a pripravil mi úplne že brutálne kačacie prsia na červenej kapuste s lokšami. Kačka bola totál mňamkavá, asi aj preto, že Miško si fakticky stopkami meral každú fázu prípravy kačky… toľko sekúnd ju opekal, toľko piekol a nejaký presný záhadný čas ju mal v alobale. Stopky boli najväčší kamoš, no stálo to za to. Ale späť k nášmu receptu. Vlastne ku červenej kapuste. Časť z nej nám ostala v chladničke a tak som ju použila do tohto šalátu. K tomu tofu, červená cibuľka, tuniak, mrkva na plátky, syr a čerstvá bazalka …. ľahunký, taký jarný šalát. Som z neho nadšená, lebo najčastejšie robím šaláty zo zeleniny ako paprika, rajčina, uhorka a podobne, no ale v zime má táto zelenina fakt na prd chuť a je umelo umelá a tak sa snažím nahrádzať ju práve koreňovou zeleninou a trebárs aj kapustou, karfiolom či cviklou.. Inak, tento šalát si môžete spraviť na milión spôsobov, s mäskom, čerstvou rybou, inou zeleninkou či strukovinou … úplná invázia improvizácie sa Vám tu otvára … 🙂
Ingrediencie
- 100g kuskus (šálka)
- 3/4 šálky vody
- za dve-tri hrste červenej kapusty
- 1 mrkva
- šálka cíceru ( namočiť den dopredu)
- 1 tofu biele
- tvrdý syr (podľa chuti – feta, eidam, mozzarella)
- konzerva tuniaka
- soľ
- korenie
- bazalka
- bylinky
- citrónová šťava
- za hrsť slnečnicových semienok
Postup
- Deň dopredu si namočíme cícer. Na druhý deň ho uvaríme v osolenej vode do mäkka.
- Kuskus zalejeme horúcou vodou a zakryjeme na cca 10 minút.
- Červenú kapustu si nakrájame na tenké pásiky.
- Mrkvu si očistíme a škrabákom nastrúhame tenké plátky.
- Tofu a syr podľa výberu si nakrájame na malé kocky.
- Uvarený kuskus prevzdušníme vidličkou, prisypeme uvarený a dobre scedený cícer, nakrajanú červenú kapustu, nastruhanú mrkvu, nakrájané tofu a syry, tuniaka a posekanú čerstvú bazalku a bylinky podľa chuti.
- Všetko spolu jemne premiešame, osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu a za hrsť slnečnicových semienok. Pridáme ľubovoľné bylinky