polievky

Krémová petržlenová polievka s miso pastou

Polievky v tieto chladné dni, občas slnečné, občas pochmúrne, milujeme. Radi ich jeme aj na obed, aj na večeru. A nech sú akékoľvek. V zime veľa varíme vývary a polievky z koreňovej zeleniny. Skúšali ste ju už upiecť a tak rozmixovať? Je to super, však? Tentokrát som zvolila petržlen. Upečený je úžasný! Celá polievka je veľmi rýchla a jednoduchá. Len upiecť, hodiť do mixéra, pridať ostatné suroviny a rozmixovať. Jednoduché a tak dobré! A aby sme zvýšili výživovú hodnotu tejto polievky a pridali trošku chuti, do polievky som dala aj miso pastu. Ak ju nemáte, môžete si u kúpiť v bio obchode a rozdeliť si ju s niekým, keďže zväčša sa používa v malinkom množstve a v balení je jej celkom dosť, zväčša. V chladničke Vám inak vydrží veľmi dlho. Je to úžasná fermentovaná potravina. Ak by ste ju nechceli kúpiť ( ja ale verím, že ju vyskúšate), jednoducho ju v polievke vynecháte. A čo je miso pasta?

Miso je fermentovaná pasta zo sójových bôbov, ryže alebo obilia.. Existuje veľké množstvo miso pást a s nimi aj rôzna farebnosť, chuť, intenzita. Miso pasta v sebe obsahuje živé enzýmy, ktoré podporujú látkovú výmenu a tvorbu buniek. Miso obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, proteínov .. Je výborná pre zníženie cholesterolu a ako prevencia srdcových ochorení a ako prevencia proti alergiách. Miso pasta je veľmi výživná a je fajn ju zaradiť. Použiť sa dá hocikam. Výborná je do polievok, ale nesmie prejsť varom, pretože sa tak zničí veľká časť vzácnych látok. Rovnako je výborná do dresingu do šalátov, na dochutenie väčšiny jedál.  Všade kam Vás napadne. Kúpite ju v bio obchode.

V mojej knihe Medzi jedlom a láskou nájdete recept na tradičnejšiu miso polievku, ktorú si robíme hlavne v obdobiach chrípok a prechladnutí. Odporúčam, je to fakt pecka!

Tak už ani slovko a pustime sa do príprav tejto lahodnej a zdravej polievky!

Ingrediencie

  • 700 g petržlenu
  • 70 g zemiakov
  • 2 cibuľe
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 CL zázvoru
  • olivový olej
  • soľ
  • kurkuma
  • cca 700-800 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • cca 1 ČL miso pasty (množstvo miso závisí od zvoleného druhu miso pasty aj od vašich chutí, ako ste zvyknutí..)
  • 150-200 ml smotany na šľahanie (alebo iná rastlinná smotana alebo kokosové mlieko, ale iba trošku. silná kokosvá chuť sa v tejto polievke mierne bije, aspoň pre mňa)
  • citrónová šťava, maslo na dochutenie
  • krutóny, klíčky, tekvicové semiačka

Postup

  1. Rúru zapneme na 190°C.
  2. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Na plech vystlaný papierom na pečenie dáme zeleninu, posolíme, pridáme olivový olej a kurkumu. Všetko spolu premiešame a dáme do rúry. Pečieme cca 25-35 minút, aby zelenina bola mäkká.
  3. Po upečení zeleninu vložíme do mixéra, pridáme vodu alebo vývar (mierne zohriate), miso pastu, smotanu alebo trošku kokosového mlieka a rozmixujeme dohladka. Ak nemáte tak veľký mixér, smotanu môžete pridať po rozmixovaní na záver do hrnca alebo celú polievku rozmixovať ponorným mixérom.
  4. Polievku premiestnime do hrnca, zahrejeme ak je treba (nie príliš, aby sme nezničili vzácne látky, ktoré sa nachádzajú v miso paste) a dochutíme.
  5. Podávame s tekvicovými semiačkami, klíčkami alfalfa a s krutónmi s kváskového chlebíka.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.