vegetariánske

Kapustovo-bryndzové placky

Priatelia, vy viete, že mám rada poctivé potraviny. Možno to znie trošku idealisticky, ale tak ako to bolo kedysi-kedysi. Viem, že ani vtedy nebolo nič ideálne, ale aspoň čo sa týka chovu zvierať, pestovania plodín a vyrábania potravín, bolo všetko poctivejšie a späté viac s prírodou. Zvieratá si voľne žili a ľudia jedli hlavne potraviny, ktoré si susedia z dedín navzájom sami dochovali a dopestovali. Jedni mali to, iní zas toto. A keď nebolo, uskromnili sa. Ja osobne vidím obrovský rozdiel v tom, ako je to dnes, keď je príroda „vyčerpávaná“, len aby sme my ľudia mali dosť všetkého a vždy, kedy si len zmyslíme. Konzumizmus je už všade. Veľa potravín sa tiež stáva vysokospracovanými, náš mikrobiom je oveľa chudobnejší a naše zdravie i krajina chátra. Je to veľmi zjednodušený pohľad. My už nejaký čas dozadu sme si doma povedali, že nie, nemusíme mať doma všetko, že sa niekedy uskromníme, že sa budeme učiť jednoduchosti, aj čo sa týka nákupov a potravín, no budeme hľadieť na pôvod potravín, či  je potravina minimálne spracovaná, odkiaľ pochádza, akým procesom prejde a ako kúpou potravín prispievame aj my k bohatstvu a kráse našej krajiny.  A v neposlednom rade ako tým prispievame i nášmu zdraviu. Samozrejme, že to nejde vždy, no učíme sa na to myslieť čoraz častejšie.

Práve preto by som Vám s obrovskou radosťou predstavila moju novú dlhodobejšiu spoluprácu so

spoločnosťou FARMFOODS.

Mnohí Farmfoods poznáte. Ide o spoločnosť krátkeho dodávateľského reťazca, ktorí stojí na princípe šiestich pilierov: zdravá pôda -> zdravé rastliny -> zdravé zvieratá -> zdravé potraviny -> zdraví ľudia -> nenarušená krajina. A nie sú to len pekné reči. Farmfoods je starostlivo vypracovaný projekt, ktorá sa neženie za kvantitou, ale kvalitou. Ja sa veľmi teším, že Vám postupne predstavím viac zblízka tieto ich piliere, na ktorých ďalej pracujú, chovajú, pestujú..

Idú si svojou prísnou, ale láskavou cestou. A nie len to. Ukážem Vám ich produkty a občas si s Farmfoods budeme aj variť. Bude to super!

Ďakujem konceptu Farmfoods za dôveru, ktorú do mňa vložili. Túto spoluprácu si veľmi vážim, lebo vnímam, že ako Slovákov náš čaká ešte dlhá cesta, aby sme si začali viac vážiť našu krajinu, zvieratá, pôdu a všetko mali v láske. Aby sme si menej kupovali dovážané potraviny a viac podporili poctivých farmárov, ktorí si poctivou a svedomitou prácou zarábajú na živobytie a pomáhajú aj našej krajine, aby si zachovala diverzitu a svoju krásu. Aby sme povedali nie konzumnej spoločnosti a  nie nekvalitným vysokospracovaným potravinám. A aby sme si aj obyčajný kúsok chlebíka začali viac vážiť. Chceme predsa zdravé telo, ktoré bude môcť v plnosti slúžiť v láske. Chceme predsa krásne Slovensko, v ktorom uvidíme pásť zvieratá na pastvinách a kochať sa poliami, na ktorých rastie obživa pre naše rodiny, bez zbytočných postrekov a pesticídov. Ja by som rada takéto Slovensko opäť videla. Také by som ho dopriala aj mojím deťom. Silné, sebestačné, zdravé a krásne. Lebo také kedysi bolo.

Viete, ktorý produkt od Farmfoods kúpim vždy, keď tam zájdem? Ich ovčiu bryndzu! V lete a na jar majú čistú ovčiu bryndzu. Teraz v zime si u nich môžete kúpiť túto úžasnú zimnú bryndzu. je úžasná! O ovčej bryndze Vám písať snáď nemusím. Ovčia bryndza je slovenský skvost! Bezpochyby! Zaraďuje sa medzi tzv. probiotické funkčné potraviny, je bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, hlavne vápnika, fosforu a draslíka, vitamínov a množstva užitočných mikroorganizmov. Vďaka bohatému obsahu probiotických baktérií chráni pred množstvom ochorení.

..

Čo dokážu probiotiká v ovčej bryndzi?

Pravá nepasterizovaná bryndza z ovčieho mlieka obsahuje viac ako 25 druhov probiotických živých kultúr s blahodarným účinkom na organizmus: „Tieto mliečne baktérie spracovávajú ovčie bielkoviny napríklad na biopeptidy, ktoré spolupôsobia na znižovanie krvného tlaku, znižujú cholesterol a majú imunostimulačné účinky. Ich pôsobením sa posilní imunitný systém, optimalizuje sa aktivita čriev zmysle prevencie hnačkovitých stavov, ale tiež sa upraví zápcha, ktorá je významným rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva.“

  • Probiotiká znižujú hladinu cholesterolu v sére, čím sa uplatňujú aj v prevencii srdcovo-cievnych ochorení a odporúčajú sa tiež ľuďom trpiacim na laktózovú intoleranciu,
  • pomáhajú pri zápalových ochoreniach žalúdka a čriev – ulcerózna colitída, Crohnova choroba, rotavírusové infekcie, kandidózy čiže kvasinkové ochorenia,
  • pri antibiotickej liečbe prispievajú k obnove črevnej mikroflóry,
  • sú prevenciou alergií.

(zdroj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ BA) )

..

Pozor si dajte na pôvod ovčej bryndze. Ovca musí byť zdravotne nezávadná a pochádzať zo známeho chovu. Preto tak rada volím bryndzu zo siete Farmfoods. Dôverujem im.

A aký recept si z nej pripravíme? Taký, ktorý doma máme veľmi radi! Bryndzovo-kapustové placky! Sú tak dobré! Hotové naozaj rýchlo. A kombinácia zemiakov, kyslej kapusty a bryndze vytvorí výnimočnú chuť. A doma nám chutia rovnako ako placky so zemiakov. K nim som zvolila dip z kyslej smotany, bryndze a kôpru. Výborný ku hocijakej pečenej zelenine či šalátu.

Tento recept som si pre Vás pripravila aj vo forme videoreceptu a nájdete ho na mojom Instagrame.

Verím, že Vás recept poteší. Dobrú chuť!


Čas prípravy: 25 minút Počet porcií: 4

Ingrediencie

  • 400 g kyslej kapusty
  • 350 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice ražnej celozrnnej múky
  • 3 vajíčka
  • soľ, korenie, majoránka, čerstvá petržlenová vňať, senovka, oregáno
  • 1/2 balenie bryndze Farmfoods (cca 120g )

bryndzový dip

  • 1/2 balenie bryndze Farmfoods (cca 120g )
  • kyslá smotana Farmfoods
  • soľ
  • lyžica kôpru
  • trošku citrónovej šťavy ak chcete

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno
  2. Do misy k zemiakom pridáme cibuľu, cesnak, kyslú kapustu, vajíčko, trošku múky, soľ a všetky koreniny.
  3. Na záver do zmesi nadrvíme aj bryndzu a zamiešame.
  4. Na kvalitnej masti, netreba jej veľa, opekáme placky z každej strany.
  5. Na dip si zmiešame zvyšok bryndze s kyslou smotanou do požadovanej hustoty, pridáme kôpor, trošku soli, trošku citrónovej šťavy.

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.