koláče/dezerty/muffiny

Jahodový nepečený cheesecake

Akurát si popíjam čučoriedkové vínko. Taká sladká žbrnda, ale občas padne až príliš dobre. No najradšej mám ružové. A keď už uložíme našu princeznú na večerný spánok, často si s Miškom trošku nalejeme a spoločne pochlipkávame. Zaslúžená večerná pohodička po celých pracovných dňoch, kedy sa človek nezastaví. Vždy si tieto chvíle vychutnávame .. aj vy si občas natankujete vínka?

Späť k blogu. Čo bolo dnes na pečiacom programe? Keďže je sezóna jahôdok, tak to treba využiť a tak som pripravila tento nepečený jahodový cheesecake. Je tak sviežy, parádny a s Miškom sme sa zhodli, že patrí do top 3 najobľúbenejších  cheesecakov, čo sme kedy jedli. Jediné, čo ma na ňom poriadne štve, je tá „bravčovina“ želatína. Nepoužívam ju takmer vôbec. Uf, ťažko mi bolo ju kúpiť. Chcela som použiť agar, ktorý mi doniesla moja super dobrá tetuška, ale nemala som čas preštudovať koľko a ako ho mám použiť do cheesecaku.. Ale sľubujem, že nabudúce budem piecť už len s ním! Veď kto by  len rád jedol produkt z bravčových, hovädzích  a iných koží. No ale teraz na to nemyslite. Tento cheesecake stojí aj za tu želatínu :). Fakt! Vážne! Tá jemná, až spenená jahodová konzistencia spolu s celozrnnými ovsenými keksíkmi je neodolateľná. A krásna je aj tá jemná ružovkastá farba … Zaľúbila som sa do neho! 🙂
 Tak žiadne ľenošenie a šup šup si nazbierať jahody ..

Ingrediencie ( na formu s priemerom 20cm)

  • 220g celozrnné keksíky (Hobbits klasik)
  • 90g maslo
  • 270g jahody
  • 70g trstinový cukor
  • 4 plátky želatiny
  • 400g cream cheese
  • 150ml smotana na šlahanie
  • 100ml kyslá smotana

Postup

  1. Keksíky si pomelieme alebo rozdrvíme na drobno. Maslo rozpustíme nad vodnou parou a zmiešame s keksíkmi. Zmes vysypeme do okrúhlej formy a pritlačíme. Dáme do chladničky tuhnúť.
  2. Želatinu si namočíme do studenej vody.
  3. Jahody si umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a spolu s 25g trstinového cukru dáme variť do hrnca na mierny oheň.
  4. Keď sú jahody mäkké, tyčovým mixérom ich rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a znova dáme na mierny oheň.
  5. Do jahôd pridáme želatínu (vymačkanú od vody) a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Jahody so želatínou nesmú prejsť varom.
  6. Smotanu na šlahanie su vyšľaháme do tuha. Odložíme na chvíľu do chladničky.
  7. Cream cheese si zmiešame so zvyšným cukrom. Pridáme mierne vychladnutú jahodovú zmes a prešľaháme.
  8. Nakoniec k zmesi pridáma vyšľahanú šľahačku a smotanu a zľahka zašľaháme.
  9. Zmes vylejem na keksíkový korpus a necháme úplne stuhnúť. Najlepšie cez noc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeden komentár

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.