bezmliečne

Jablkové muffinky so škoricovo-ovsenou posýpkou

 

Muffiny? To nebola moja príliš silná stránka, veď som Vám už o tom na začiatku môjho blogovania aj písala. Stále som ich mala akési suché, divné alebo proste len priemerné. Žiadne z nich nevynikali úplne že brutál. No ako dni a mesiace ubiehajú, začína sa niečo posúvať a ja už s radosťou a nadšením robím tieto malinké koláčiky. Je to naozaj easy, rýchle a ak sa podaria, nie je o čom. Ak sa podaria .. správne :)…
A čo myslíte, ako je to s týmito muffinkami? No pokusy boli tri, ale všetky tri boli super „jediteľné“. Inšpirovala som sa nimi na nete, ale iba z časti. Najprv boli také viac nezdravé – kopa, fakt kopa masla, biela múka, kopec cukru … uuuf, tak si hovorím, že predsa to pôjde aj zdravšie. Vymenila som múky a ubrala cukru. Dalo sa, ale v duchu som si sama sebe šomrala, že by som som sa mohla ešte hecnúť. Tak druhý pokus bol už s kokosovým olejom (množstvo som zriedila na polovicu), kokosovým cukrom a aby tam nechýbala šťavnatosť, pridala som detskú jablkovú výživu, ktorú som si narobila minulú jeseň. Nooo .. to už bolo iné kafé. Doma nám veľmi chutili a behom dňa neboli. Miško si ich láskavo nakázal aj na druhý deň. A kto ma pozná, vie, že nerada pečiem stále rovnako a furt musím niečo skúšať. Takže do tohto tretieho pokusu som ešte trošku zredukovala olej, pridala výživu a švacla tam trošku kardamonu. Kardamon! Áno! Kardamon!Ten tam urobil takú chuť, že dovi-dopo! A práve pri tomto poslednom pokuse som zahájila moje experimentovanie, lebo takto sú muffinky naozaj fajnovo fajnééé! Toľko môj muffinkový príbeh 🙂




Ingrediencie ( na cca 8 muffiniek)

  • 100g špaldová múka hladká
  • 40g mleté mandle
  • 6g vínny kameň
  • 1/2 ČL mletá škorica
  • trošku kardamonu (stačí malá troška)
  • 80g kokosový olej
  • 70g kokosový cukor (ak dávate sladšiu výživu, môžete cukru ubrať)
  • 1 väčšie vajíčko
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 5 a pol  PL jablková výživa
  • 1 jabĺčko
  • 30g kokosový cukor
  • 30g kokosový olej
  • 30g pomleté ovsenné vločky
  • 1 PL celé jemné ovsenné vločky (ak je treba)
  • 1/2 ČL mletá škorica

Postup
  1. V jednej miske si zmiešame múku, mandle, vínny kameň, škoricu a trošičku kardamonu.
  2. V druhej miske si zmiešame zmäknutý kokosový olej, cukor (ak nemáte kokosový, môžete použiť iba trstinový) a vajíčko a mixérom chvíľu poriadne premiešame, aby nám vznikla jednotná hmota. Pridáme výživu, vanilkový extrakt a premiešame.
  3. Jabĺčko si ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky. Primiešame k mokrej zmesi.
  4. Suché ingrediencie primiešame k mokrým a ručne poriadne premiešame.
  5. Na posýpku si spolu zmiešame cukor, ovsené vločky a mletú škoricu. Pridáme kokosový olej a miešame, rukou, aby nám vznikla drobenička. Ak je treba, spokojne pridajte ešte ovsené vločky. Ja som pridala asi za lyžicu.
  6. Do muffinkových košíkov dáme celú zmes a posypeme posýpkou.
  7. Pečieme na 180°C cca 22-25 minút.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *