koláče/dezerty/muffiny

Jablková cheesecake bábovka

 

Hneď na začiatku Vás upozorňujem, že moja forma na bábovku nie je žiadno estetická. Bábovka v nej vyzerá ako budzogáň. Čakám, kedy budem mať nejaký sviatok ( najbližšie asi až v septembri), že by som nejakú peknú formu na bábovku dostala. nechce sa mi míňať peniaze len tak z rozmaru na novú, som šetrná, niekedy až príliš. Takže to budete s tou mojou budzogáňskou formou ešte chvíľku vydržať. Ale za to, tá dnešná bábovka je chuťovo takmer neprekonateľná. Jemná, plná jabĺk, fajných orechov, špaldová múka a hodila som tam aj cheesecake vrstvu, ktorá bábovku robí nie len origoš, ale aj osviežujúcou a veľmi sa do bábovky hodí. Musím sa priznať, že spomedzi báboviek, táto je mega vydarená a chutná a určite ju spravím zase a zase, hoci mám mániu stále skúšať len nové veci. Ak máte menšiu formu na bábovku, kľudne si ju spravte z 2/3. Táto naša je dosť veľká, ale čo tam po tom, keď je tak dobrá :).
Inak, keď som ju pripravovala, mala som velice malú dušičku ako dopadne. Celkom som si nevedela predstaviť, ako bude dokopy chutiť jablková bábovka a cheesecake vrstva. Aj Vám sa to trošku bije? Aspoň máte dôvod sa presvedčiť o opaku. Je fantastická!
Ingrediencie
  • 200g cream cheese
  • 40g masla izbovej teploty
  • 45g trstinového cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 PL špaldovej múky
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt

 

  •  pol šálky nasekaných orechov (ja som dala mix lieskovce a vlašské orechy)
  • 100g celozrnná špaldová múka
  • 200g hladká špaldová múka
  • 75g trstinového cukru
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL himalájskej soli
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 1/2 ČL muškátový oriešok
  • 3 vajíčka
  • 6 PL jablkovej domácej presnidavky
  • 70 ml kokosového oleja
  • 30 ml ryžového mlieka (alebo obyčajného)
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 2 a pol šálky nastrúhaných jabĺk (cca 3 jablká)

Postup

  1. Orechy si nasekáme na drobné kúsky a opečieme na panvici.
  2. Najprv si pripravíme cream cheese krém. V mise zmiešame maslo, cream cheese a cukor. Pridáme vajíčko múku a vanilkový extrakt a premiešame (mixérom), aby sa všetko spojilo. Odložíme na bok.
  3. V ďalšej miske si  zmiešame všetky suché ingrediencie- múky, cukor, škorica, soľ, muškátový oriešok a sóda bikarbóna.
  4. V malej miske si zľahka krátko vyšľaháme vajíčka.
  5. K suchej zmesi pridáme jemne vyšľahané vajíčka, presnidavku, rozpustený kokosový olej, mlieko a vanilkový extrakt. Všetko spolu prešľaháme.
  6. Nakoniec pridáme orechy a nastrúhané jabĺčka a celú zmes už len ručne poriadne premiešame.
  7. Formu na bábovku si vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  8. Na spodok formy dáme asi polovicu jablkovej zmesi. Na to dáme cream cheese krém a naň znova zbytok jablkovej zmesi.
  9. Pečieme na 180°C cca 60-70minút. Že je bábovka upečená zistíte tak, že špajľu pichnete do bábovky a tá by Vám mala vyjsť suchá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.