
Jablková cheesecake bábovka
Hneď na začiatku Vás upozorňujem, že moja forma na bábovku nie je žiadno estetická. Bábovka v nej vyzerá ako budzogáň. Čakám, kedy budem mať nejaký sviatok ( najbližšie asi až v septembri), že by som nejakú peknú formu na bábovku dostala. nechce sa mi míňať peniaze len tak z rozmaru na novú, som šetrná, niekedy až príliš. Takže to budete s tou mojou budzogáňskou formou ešte chvíľku vydržať. Ale za to, tá dnešná bábovka je chuťovo takmer neprekonateľná. Jemná, plná jabĺk, fajných orechov, špaldová múka a hodila som tam aj cheesecake vrstvu, ktorá bábovku robí nie len origoš, ale aj osviežujúcou a veľmi sa do bábovky hodí. Musím sa priznať, že spomedzi báboviek, táto je mega vydarená a chutná a určite ju spravím zase a zase, hoci mám mániu stále skúšať len nové veci. Ak máte menšiu formu na bábovku, kľudne si ju spravte z 2/3. Táto naša je dosť veľká, ale čo tam po tom, keď je tak dobrá :).
Inak, keď som ju pripravovala, mala som velice malú dušičku ako dopadne. Celkom som si nevedela predstaviť, ako bude dokopy chutiť jablková bábovka a cheesecake vrstva. Aj Vám sa to trošku bije? Aspoň máte dôvod sa presvedčiť o opaku. Je fantastická!
Ingrediencie
- 200g cream cheese
- 40g masla izbovej teploty
- 45g trstinového cukru
- 1 vajíčko
- 2 PL špaldovej múky
- 1/2 ČL vanilkový extrakt
- pol šálky nasekaných orechov (ja som dala mix lieskovce a vlašské orechy)
- 100g celozrnná špaldová múka
- 200g hladká špaldová múka
- 75g trstinového cukru
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL himalájskej soli
- 1 ČL sóda bikarbóna
- 1/2 ČL muškátový oriešok
- 3 vajíčka
- 6 PL jablkovej domácej presnidavky
- 70 ml kokosového oleja
- 30 ml ryžového mlieka (alebo obyčajného)
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 2 a pol šálky nastrúhaných jabĺk (cca 3 jablká)
Postup
- Orechy si nasekáme na drobné kúsky a opečieme na panvici.
- Najprv si pripravíme cream cheese krém. V mise zmiešame maslo, cream cheese a cukor. Pridáme vajíčko múku a vanilkový extrakt a premiešame (mixérom), aby sa všetko spojilo. Odložíme na bok.
- V ďalšej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie- múky, cukor, škorica, soľ, muškátový oriešok a sóda bikarbóna.
- V malej miske si zľahka krátko vyšľaháme vajíčka.
- K suchej zmesi pridáme jemne vyšľahané vajíčka, presnidavku, rozpustený kokosový olej, mlieko a vanilkový extrakt. Všetko spolu prešľaháme.
- Nakoniec pridáme orechy a nastrúhané jabĺčka a celú zmes už len ručne poriadne premiešame.
- Formu na bábovku si vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Na spodok formy dáme asi polovicu jablkovej zmesi. Na to dáme cream cheese krém a naň znova zbytok jablkovej zmesi.
- Pečieme na 180°C cca 60-70minút. Že je bábovka upečená zistíte tak, že špajľu pichnete do bábovky a tá by Vám mala vyjsť suchá.