vegetariánske

Hlivovo-tekvicový guláš

Sezóna tekvice je tu! V akéjkoľvek podobe! U nás síce vyhráva krémová hokajdo polievka, no tento  guláš bez mäsa ide v tesnom závese za ňou. Na jeho prípravu ma inšpirovala Surová dcérka, ktorú som akosi iba nedávno objavila, hoci je veľmi známa blogerka na Slovensku a tento rok vydáva svoju vegánsku kuchársku knihu, ktorá je už teraz veľmi úspešná.  A presne táto krásna, šikovná žena má na svojom blogu hlivový guláš. Ja som ale vymenila zemiaky za tekvicu a batáty a trošku som si ho prispôsobila.  Jej však ďakujem za prvotnú inšpiráciu a tiež za to tajomstvo skvelého vegan gulášu – údená paprika. Tá mu dodá to svoje čaro a príznačnú chuť. Keď som ho varila prvýkrát, trošku som sa obávala, čo mi na to povie Miško. Veď viete, guláš bez mäsa znie trošku zvláštne. Sú to aj blbé predsudky, ale asi tak nejak komplexne, nie som veľmi naklonená pretvárať tie najklasickejšie jedlá do iných podôb. Proste keď mame chuť na sviečkovú či guláš raz za rok, tak si ich dám v ich origoš podobe najradšej. Tak ako ich robili naše staré mamy. Rovnako je to s haluškami a inými jedlami. Jem ich málo, fungujeme skôr na zeleninových a strukovinových jedlách, no keď si ich raz za čas dám, musia to byť tie najklasickejšie z naj klasickejších.

Ale späť ku gulášu. Tento dopadol dokonale, musím povedať! Je ľahký, nie je mastný a chutí famózne. A, veľmi dôležitá vec- chutil aj Miškovi! Výhodou je čas jeho prípravy, ktorý nie je vôbec príliš dlhý a .. pozitív má veľa, len ho vyskúšajte! A viete, čo som do neho pridala? Cícer! Takže čo sa týka aj výživných látok, je to super jedlo!

A ja musím povedať, že v silnom slova zmysle nie ako plnohodnotná náhrada klasických jedál (bryndzové halušky budú navždy bryndzové halušky), no ako nové chutné jedlo, je hlivový guláš a  iné vegánske jedlá, skvelou voľbou a inšpiráciou, ako obmedziť množstvo mäsa v našom jedálničku. Určite dajte tomu šancu! 🙂

Počet porcií: 4    Čas prípravy: 35 minút

Ingrediencie

  • šálka cíceru
  • 300 g hlivy
  • 1 malá tekvica alebo ½ stredne veľkej
  • 2 batáty
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL sladká mletá paprika
  • 1 ČL údená paprika
  • 1 ČL kmín
  • 1 ČL majoránky
  • 1/2 ČL soľ
  • ½ ČL rozmarín
  • 1 L zeleninového vývaru
  • 2 PL rajčinového pyré
  • 1 PL tapioka škrob
  • 60 ml vody

 

Postup

  1. Cícer si deň vopred namočíme do vody. Ráno ho zlejeme, poriadne prepláchneme a uvaríme domäkka čo trvá cca 30 minút.
  2. Hlivu umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Tekvicu si ošúpeme, vydlabeme zrniečka a dužinu v strede a pokrájame  na kocky. Batát si ošúpeme a pokrájame na kocky.
  3. Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme 5 minút. Pridáme nakrájanú hlivu, tekvicu, batát a chvíľku dusíme.
  4. Teraz pridáme všetky koreniny, môžeme pridať lyžicu vody a necháme koreniny „prevoňať“ celú panvicu. Všetko spolu dobre premiešame a pridáme vývar a rajčinové pyré. Varíme, kým nie je tekvica, batát a hliva mäkká, cca 15-20 minút, podľa intenzity varenia.
  5. Ku gulášu pridáme uvarený a scedený cícer.
  6. Vo vode si rozpustíme tapioka škrob a prilejeme ku gulášu. Necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa.

 

 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.